Uprawa tulipanów w donicy

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Akhia
50p
50p
Od: 20 mar 2008, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Uprawa tulipanów w donicy

Post »

Przyznam się, że po przekwitnięciu tulipanów na ich miejsce sadzę inne rośliny a cebulki wyrzucam... Jest to podyktowane głównie brakiem miejsca - na balkonie każda donica jest na wagę złota ;) a na przechowanie cebulek nie mam warunków (mieszkanie w bloku).
Z tego co czytałam to cebulki tulipanów botanicznych mogą być zostawione bez wykopywania nawet kilka lat ale u mnie dochodzi kolejny czynnik: koty, które systematycznie podjadają liście tulipanów ;) Kiedy tulipany kończą kwitnienie to liście mają już mocno objedzone - nie wiem czy w takim stanie dotrwałyby do następnego sezonu.
Tak więc dla mnie najlepszym wyjściem jest po prostu kupowanie jesienią nowych cebulek.

Jeśli chodzi o twoje pytanie 100krotko to myślę, że tulipany w donicach (nie pędzone) można traktować tak samo jak te w gruncie. Ludzie zresztą często do gruntu wysadzają tulipany posadzone w doniczkach czy innych pojemnikach ;)
Pozdrawiam Agnieszka
kemot
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 mar 2010, o 16:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja po przekwitnięciu wyciągam cebulki z ziemi, skrzynki czekają bowiem na letni sezon i na nowe kwiatki. Obcinam opadnięte liście i nadmiar korzeni, zostawiam na kilka dni do osuszenia lekkiego, później owijam gazetą i do ciemnej komórki. Na następny sezon mam gotowe do posadzenia cebulki z mniejszymi odrostami.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Dziś nabyłam przecenione cebulki tulipanów. Chciałabym się nimi cieszyć najpierw w doniczce, potem w gruncie :roll: Czy posadzić je już dzisiaj? Ktoś eksperymentował ?
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sadzić jak najszybciej. Ja ciągle dosadzam, bo tyle jest odmian w okazyjnych cenach więc trzeba to wykorzystać. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p

Post »

Dorotko ;:196 Może jeszcze się jutro rozejrzę. Dziś kupiła Purissima i Van Eijk ;)
szarotka66
1000p
1000p

Post »

Ja mam jeszcze ponad 100 szt do posadzenia (25 odmian), wszystko sadzę do donic, po przekwitnięciu można usunąć z pola widzenia i na to miejsce postawić inne donice. :wink:
Nadwyżki z domu i ogrodu
Awatar użytkownika
waga65
200p
200p
Od: 15 cze 2015, o 11:05

Post »

No ja też mam trochę jeszcze i muszę sie za nie zabrać i posadzić do donic .
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

Zaczynam z tulipanami. Jeszcze raz dziękuję szalotko ;:168

Nastawiam się na uprawę w donicach :) Jak głęboka i jak duża ma być donica na 8-10 cebul. Jakie są lepsze, podłużne skrzynki czy okrągłe? Na dno kermazyt? Wyjąć po przekwitnieniu, przesuszyć i przetrzymać w suchym chłodnym miejscu do... no właśnie do jesieni, czy znów do wiosny?
Dziękuję za wszystkie rady :)
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p

Post »

Wolusia pisze:Dorotko ;:196 Może jeszcze się jutro rozejrzę. Dziś kupiła Purissima i Van Eijk ;)
Dziś te tulipanki w doniczce wyglądają tak :

Obrazek
Lev779
100p
100p
Od: 12 lis 2011, o 04:12

Post »

Jeśli chodzi o tulipany w donicach, to ja sadzę i w okrągłych i w korytkach, a na zimę wstawiam to "kuchni letniej". Nie wykopuję, a wyrastają duże i ładnie kwitną. ;:3
Pozdrawiam
Gosia
Awatar użytkownika
piekara114
200p
200p
Od: 29 sty 2016, o 17:21

Post »

Kiedy posadzić do donicy cebulki niskich tulipanów, aby zakwitły na wiosnę? Chcę je wiosną wynieść na parapet okienny, a teraz trzymać w piwnicy (ciemna, 15 stop).

Pani w ogrodniczym powiedziała mi, że cebule muszą wymarznąć, więc nawet teraz do donicy i za okno.
Co sądzicie i o jednym i o drugim?
szarotka66
1000p
1000p

Post »

Zdecydowanie donicę trzymamy za oknem dopóki nie ma długotrwałych mrozów. Dopiero wtedy donicę trzeba schować do pomieszczenia, ale i tu temp nie może przekroczyć 10 *C, bo zaczną rosnąć za wcześnie.
Nadwyżki z domu i ogrodu
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Ja, dopóki nie przyjdzie na stałe -5, trzymam na dworze, później wstawiam do zimnego garażu, aczkolwiek czasami zdarzało mi się wykopać cebule przy wykopywaniu dalii i tak przeleżały do wiosny i zakwitły. Dla tulipana wychłodzenie to min. 12 tygodni,ale obawiam się, że w tak ciepłej piwnicy za szybko wystartują, ale eksperymentuj :) Ja pędzę cebulowe, żeby mieć wiosnę w domu i wcześniej na tarasie.. Nawet kiedyś trzymałam w lodówce, ale niestety często pleśniały..
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”