Uprawa tulipanów w donicy
Re: Uprawa tulipanów w donicy
Przyznam się, że po przekwitnięciu tulipanów na ich miejsce sadzę inne rośliny a cebulki wyrzucam... Jest to podyktowane głównie brakiem miejsca - na balkonie każda donica jest na wagę złota ;) a na przechowanie cebulek nie mam warunków (mieszkanie w bloku).
Z tego co czytałam to cebulki tulipanów botanicznych mogą być zostawione bez wykopywania nawet kilka lat ale u mnie dochodzi kolejny czynnik: koty, które systematycznie podjadają liście tulipanów ;) Kiedy tulipany kończą kwitnienie to liście mają już mocno objedzone - nie wiem czy w takim stanie dotrwałyby do następnego sezonu.
Tak więc dla mnie najlepszym wyjściem jest po prostu kupowanie jesienią nowych cebulek.
Jeśli chodzi o twoje pytanie 100krotko to myślę, że tulipany w donicach (nie pędzone) można traktować tak samo jak te w gruncie. Ludzie zresztą często do gruntu wysadzają tulipany posadzone w doniczkach czy innych pojemnikach ;)
Z tego co czytałam to cebulki tulipanów botanicznych mogą być zostawione bez wykopywania nawet kilka lat ale u mnie dochodzi kolejny czynnik: koty, które systematycznie podjadają liście tulipanów ;) Kiedy tulipany kończą kwitnienie to liście mają już mocno objedzone - nie wiem czy w takim stanie dotrwałyby do następnego sezonu.
Tak więc dla mnie najlepszym wyjściem jest po prostu kupowanie jesienią nowych cebulek.
Jeśli chodzi o twoje pytanie 100krotko to myślę, że tulipany w donicach (nie pędzone) można traktować tak samo jak te w gruncie. Ludzie zresztą często do gruntu wysadzają tulipany posadzone w doniczkach czy innych pojemnikach ;)
Pozdrawiam Agnieszka
Ja po przekwitnięciu wyciągam cebulki z ziemi, skrzynki czekają bowiem na letni sezon i na nowe kwiatki. Obcinam opadnięte liście i nadmiar korzeni, zostawiam na kilka dni do osuszenia lekkiego, później owijam gazetą i do ciemnej komórki. Na następny sezon mam gotowe do posadzenia cebulki z mniejszymi odrostami.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś nabyłam przecenione cebulki tulipanów. Chciałabym się nimi cieszyć najpierw w doniczce, potem w gruncie Czy posadzić je już dzisiaj? Ktoś eksperymentował ?
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sadzić jak najszybciej. Ja ciągle dosadzam, bo tyle jest odmian w okazyjnych cenach więc trzeba to wykorzystać.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
- Wolusia
- 1000p
Dorotko Może jeszcze się jutro rozejrzę. Dziś kupiła Purissima i Van Eijk ;)
-
- 1000p
Ja mam jeszcze ponad 100 szt do posadzenia (25 odmian), wszystko sadzę do donic, po przekwitnięciu można usunąć z pola widzenia i na to miejsce postawić inne donice.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
- waga65
- 200p
- Od: 15 cze 2015, o 11:05
No ja też mam trochę jeszcze i muszę sie za nie zabrać i posadzić do donic .
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Zaczynam z tulipanami. Jeszcze raz dziękuję szalotko
Nastawiam się na uprawę w donicach Jak głęboka i jak duża ma być donica na 8-10 cebul. Jakie są lepsze, podłużne skrzynki czy okrągłe? Na dno kermazyt? Wyjąć po przekwitnieniu, przesuszyć i przetrzymać w suchym chłodnym miejscu do... no właśnie do jesieni, czy znów do wiosny?
Dziękuję za wszystkie rady
Nastawiam się na uprawę w donicach Jak głęboka i jak duża ma być donica na 8-10 cebul. Jakie są lepsze, podłużne skrzynki czy okrągłe? Na dno kermazyt? Wyjąć po przekwitnieniu, przesuszyć i przetrzymać w suchym chłodnym miejscu do... no właśnie do jesieni, czy znów do wiosny?
Dziękuję za wszystkie rady
- Wolusia
- 1000p
-
- 100p
- Od: 12 lis 2011, o 04:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli chodzi o tulipany w donicach, to ja sadzę i w okrągłych i w korytkach, a na zimę wstawiam to "kuchni letniej". Nie wykopuję, a wyrastają duże i ładnie kwitną.
Pozdrawiam
Gosia
Pozdrawiam
Gosia
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiedy posadzić do donicy cebulki niskich tulipanów, aby zakwitły na wiosnę? Chcę je wiosną wynieść na parapet okienny, a teraz trzymać w piwnicy (ciemna, 15 stop).
Pani w ogrodniczym powiedziała mi, że cebule muszą wymarznąć, więc nawet teraz do donicy i za okno.
Co sądzicie i o jednym i o drugim?
Pani w ogrodniczym powiedziała mi, że cebule muszą wymarznąć, więc nawet teraz do donicy i za okno.
Co sądzicie i o jednym i o drugim?
-
- 1000p
Zdecydowanie donicę trzymamy za oknem dopóki nie ma długotrwałych mrozów. Dopiero wtedy donicę trzeba schować do pomieszczenia, ale i tu temp nie może przekroczyć 10 *C, bo zaczną rosnąć za wcześnie.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
Ja, dopóki nie przyjdzie na stałe -5, trzymam na dworze, później wstawiam do zimnego garażu, aczkolwiek czasami zdarzało mi się wykopać cebule przy wykopywaniu dalii i tak przeleżały do wiosny i zakwitły. Dla tulipana wychłodzenie to min. 12 tygodni,ale obawiam się, że w tak ciepłej piwnicy za szybko wystartują, ale eksperymentuj Ja pędzę cebulowe, żeby mieć wiosnę w domu i wcześniej na tarasie.. Nawet kiedyś trzymałam w lodówce, ale niestety często pleśniały..
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006