Pomidorki koktajlowe - 1cz.
- ankha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe ! - 1cz.(06.07- ....
Oczywiście Wiktorio, że muszą mieć dziurki, i dobry drenaż, pomidorki nie lubią stojącej wody. A donice mam czarne, szkółkarskie - są plastikowe i dość szerokie (znaczy szersze niż wyższe)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 mar 2010, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki ankha.
Drenaż to takie kuleczki co wchłaniają wilgoć? Ostatnio widziałam takie w sklepie ogrodniczym. Ziemię do pomidorków kupić taką jak do kwiatków - uniwersalną? Wiem głupie pytania, ale jestem początkująca no i ciekawa czy wyjdzie
Drenaż to takie kuleczki co wchłaniają wilgoć? Ostatnio widziałam takie w sklepie ogrodniczym. Ziemię do pomidorków kupić taką jak do kwiatków - uniwersalną? Wiem głupie pytania, ale jestem początkująca no i ciekawa czy wyjdzie
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2010, o 15:30
Drenaż w tym przypadku to warstwa grubszych kamieni/żwirku, które możesz wysypać na samo dno donic.wiktoria0007 pisze: Drenaż to takie kuleczki co wchłaniają wilgoć? Ostatnio widziałam takie w sklepie ogrodniczym. Ziemię do pomidorków kupić taką jak do kwiatków - uniwersalną? Wiem głupie pytania, ale jestem początkująca no i ciekawa czy wyjdzie
- carterka
- 500p
- Od: 29 sie 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A jeszcze, może troche głupie pytanie, w jednej doniczce jeden krzaczek, tak?
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
- ankha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja sadzę po jednym pomidorze do donicy. Drenaż mam z keramzytu, ale tak jak napisał Stanley może być żwir, kamienie, nawet potłuczone resztki donic glinianych. On pozwala odpłynąć nadmiarowi wody, pozwala korzeniom oddychać, nie chłonie sam wody.
- carterka
- 500p
- Od: 29 sie 2008, o 13:01
- Kontakt:
Dzięki
Ach już nie mogę się doczekać
Ach już nie mogę się doczekać
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
-
- 20p - Rozkręcam się...
Znalazłam na allegro ziemię z nawozem i keramzytem.
Co o tym sądzicie. Czy lepiej zwykła ziemia + keramzyt na dnie (a może mieszacie go z ziemią).
Co o tym sądzicie. Czy lepiej zwykła ziemia + keramzyt na dnie (a może mieszacie go z ziemią).
-
Kiedy zamierzasz sadzić pomidorki to tych wielkich donic?wiktoria0007 pisze:Znalazłam na allegrooo ziemię z nawozem i keramzytem.
Do zwykłej donicy (z dziurką na dnie) nasyp na sam spód grubszych kamieni/żwiru i zasyp ziemią. Ziemie najkorzystniej kupić w sklepie ogrodniczym lub jakimś markecie - jest wiele gotowych mieszanek.
-
- 20p - Rozkręcam się...
W docelowe donice przesadzę je raczej na początku maja (zależy od pogody). W domu w tych doniczkach na parapecie nie da rady.
Dzisiaj idę do ogrodniczego kupić drenaż, przyda mi się do sadzonek owoców Dzisiaj wsadzę w duże doniczki truskawki.
Dzisiaj idę do ogrodniczego kupić drenaż, przyda mi się do sadzonek owoców Dzisiaj wsadzę w duże doniczki truskawki.
-
- 20p - Rozkręcam się...
-
Czy ktoś z Was uprawiał pomidory koktajlowe TRUSKAWKOWE?
Kupiłem ostatnio takie w markecie, wydłubałem nasionka, posadziłem i wykiełkowały.
Znajoma mówi, że z tego nic nie będzie - urosną dzikie. To prawda?? Jeśli tak, to szkoda mi czasu i miejsca, żeby się nimi zajmować, ale jeśli nie, napiszcie jakie rosną duże/małe, późne/wczesne, jak z chorobami itp. Mam możliwość posadzenia ich tylko w gruncie i nie wiem, czy w ogóle się z nimi bawić.
Kupiłem ostatnio takie w markecie, wydłubałem nasionka, posadziłem i wykiełkowały.
Znajoma mówi, że z tego nic nie będzie - urosną dzikie. To prawda?? Jeśli tak, to szkoda mi czasu i miejsca, żeby się nimi zajmować, ale jeśli nie, napiszcie jakie rosną duże/małe, późne/wczesne, jak z chorobami itp. Mam możliwość posadzenia ich tylko w gruncie i nie wiem, czy w ogóle się z nimi bawić.
- Mateusz
- 100p
- Od: 13 lut 2008, o 10:07
Zależy jak trafisz..... Mogą być najlepsze, najplenniejsze i najsmaczniejsze ze wszystkich, ale może się także zdarzyć, że będą kiepsko owocowały. To jest właśnie to ryzyko sadzenia roślin z nasionek wydłubanych z nieznanego gatunkowo owocu. Posadź kilka krzaczków na próbę, zobaczymy.... ;)
Pozdrawiam,
Mateusz!
Mateusz!
- carmen83
- 100p
- Od: 18 mar 2010, o 10:56
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego