ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
Re: ABC- cebula z rozsady
hej ruda mi tez troche sie niechcialo wierzyc w ten kilogram
ja polowe dalam na rossade a polowe wsieje do gruntu i bende miala juz doswiadczenie na przyszly rok:) w sumie przy cebuli pisze ze do gruntu jak tylko ziemia obeschnie wiec mysle ze poczatkiem kwietnia max do polowy juz bendzie w ziemi:) wszystko zalerzy od pogody:)

- Kubuś
- 200p
- Od: 2 paź 2008, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, ja nadal z tym samym problemem.
Częśc zaczyna się podnosic, ale cześc leży nadal. Czy jak bym dosiał w te pusty komórki to zdążyły by urosnac?
Pozdrawiam
Częśc zaczyna się podnosic, ale cześc leży nadal. Czy jak bym dosiał w te pusty komórki to zdążyły by urosnac?
Pozdrawiam

U Kubusia na wsi-Mój ogródek
Kiedy jest najlepszy czs na pierwsze przycinanie wiem ze wiele juz pisano ale sie pogubilam juz w tym wszystkim:) pozdrawiam:)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 gru 2009, o 23:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No właśnie co z tym przycinaniem cebuli, bo moja cebula exibition jest już wyższa od pora.
czas to .......ryba 

Popiz ja przycielam na oko w zeszlym tyg. i na razie stoji w miejscu ale dwie sztuki puscily drugi listek:)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 gru 2009, o 23:45
Skoro tak to ja na dniach przytnę, choć trochę mi szkoda, bo są dosyć grube. Zrobię fotki z bliska i wrzucę w wolnym czasie.
czas to .......ryba 

- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
A mnie coś w przycinaniu wyręczyło
. Wsadziłam rozsadę w tunelu, zeby podrosła, przychodze a tu prawie wszystko obgryzione przy samej ziemi. Na szczęście rośnie dalej (ma już jakieś 4 cm) a od momentu, kiedy wyłożyłam między rzędami psie kłaki, tajemniczy amator sczypiorku nie przychodzi 

Pozdrawiam, Monika
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ja czekam bo w przyszlym tygodniu ma byc podobno do -7 w nocy!! Wiec jeszcze ten tydzien ja przetrzymam. Moja gigant- czy exhibition juz sama nie wiem ale ta do 1 kg, troche slabiej wyglada niz wasza. Dzis ja przytne, moze zmężnieje.
do 1 kg rozsadzona

sochaczewska i czerwona

mizerna 7latka

a por chyba calkiem ładny

do 1 kg rozsadzona

sochaczewska i czerwona

mizerna 7latka

a por chyba calkiem ładny

- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
a myślałam, że tylko moja cebula tak marnie wygląda - chyba się z nią nie będę cackała tylko wysadzę z palety do gruntu - niech tam mężnieje 

- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Magdamisia, Wanderka ja moją mizerotę cebulowo-szalotkową wysadziłam dwa dni temu, żeby zdążyła się przyjąć przed większymi przymrozkami, i chyba dobrze jej to zrobiło. Jutro dokładniej sprawdzę, bo nie chciałam dziś przy mocnym wietrze jej odkrywać za bardzo.
- smonika
- 500p
Mam pytanie o cebulę siewkę.
Posadziłam pikówki (były bardzo ładne) 2 tyg. temu. Na początku wyglądały na zadowolone, ale potem zeschły im czubki. Wprawdzie wypuszczają następne szczypiorki, ale trochę mnie niepokoi, żeby to nie była jakaś choroba. Proszę napiszcie jak u Was teraz cebula wygląda?
Posadziłam pikówki (były bardzo ładne) 2 tyg. temu. Na początku wyglądały na zadowolone, ale potem zeschły im czubki. Wprawdzie wypuszczają następne szczypiorki, ale trochę mnie niepokoi, żeby to nie była jakaś choroba. Proszę napiszcie jak u Was teraz cebula wygląda?
Pozdrawiam, Monika
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Ale to zwykła cebula czy siedmiolatka?smonika pisze:Mam pytanie o cebulę siewkę.
Jeżeli siedmiolatka lub jakaś inna co tu piszą,że pikują to nie wiem.
Jezeli zwykla cebula to ja nigdy nie pikowałam, wysiewalam je wprost do gruntu bo cebula potrzebuje chłodów do wschodów.I tak już sobie rosła do zbiorów.
Zasilałam ją jeszcze potasem+ fosforem jak widzialam że szczypiorek jest jasno zielony, bo cebula potrzebuje zasobnej ziemi.Podlewałam jak było sucho.
Zdarzyło mi się,że zasychały końcówki szczypioru ale wtedy podlewałam wodą i gnojówką.
To chyba nie choroba tylko jakieś fizjologiczne sprawy tzn. woda, brak składników.
Albo to pikowanie jej nie służy.
- smonika
- 500p
Może i tak, ja też zawsze siałam bezpośrednio do gruntu, ale jak Przemek założył ten wątek nabrałam ochoty na cebulę z rozsady. Dlatego też nie mam w tym temacie żadnego doświadczenia z lat poprzednich..
Pozdrawiam, Monika
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52