Clemoholizm - mania zbierania, co kupiła(e)m nowego cz.1
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Clemoholizm.....
Mogę opowiedzieć jak to wygląda w mojej okolicy - czyli na Ślaśku, głównie w okolicy Gliwic - bo tutaj regularnie rozglądam się za powojnikami.
Generalnie wybór jest całkiem spory ... ale głównie z odmian wielkokwiatowych
W regularnych sklepach ogrodniczych w większych miastach: jeżeli prowadzą Clematisy, to zawsze znajdzie sie około 5-10 popularnych odmian z polskich szkółek.
W dużych centrach ogrodniczych generalnie zawsze jest 1-5 odmian, dopóki nie kwitną to nawet ceny są przyzwoite (10-20zł), jak się obsypią kwiatami cena leci od razu w górę (nawet 3 krotnie). Bardzo często są to clematisy przywożone hurtowo z zagranicy ( pewnie Holandia ;) ) - czasami trafiają się perełki typu "Pixie"
Na targach, bazarach, na wiosnę zawsze można coś trafić.. zwykle jest kilku sprzedających i każdy ma po kilka odmian. Jak wcześnie rano przyjechać to tutaj już udaje sie znaleźć mniej popularne odmiany, ale to nadal w większosci wielkokwiatowe.
Specjalistyczne centra ogrodnicze położone poza centrami miast - mamy ich tu kilka w okolicy - sprzedają często powojnik z własnej hodowli. Mają zwykle powyżej 20 odmian (niektóre nawet po 50 i więcej). Tutaj trafiają się pojedyncze okazy z grupy atragene, macropetala, viticella czy integrifolia, chociaż i tak skupiają się głównie na wielkokwiatowych. Ceny zwykle w okolicach 15zł/sadzonka
Targi ogrodnicze - tutaj można znaleźć sprzedajacych specjalizujacych się wyłacznie w powojnikach, miewaja zwykle > 50 odmian. Ceny średnio wysokie, ale i wybór z innych grup powojników jest duży. Jak dobrze popytać i poszukac to można znaleźć naprawdę ciekawe okazy (aczkolwiek zwykle tylko po 1 sztuce).
Internet - no tu można oczywiście zamówić nielmalże wszytko .
Generalnie, jeżeli szukasz powojnika wielkokwiatowego to na pewno coś znajdziesz bez większych problemów. Zdecydowanie trudniej już dostać odmiany o pełnych kwiatach, jeżeli są to czesto znacznie droższe - ale generalnie polować na nie można. Z pozostałych grup powojników, to albo próbować w specjalisycznych centrach ogrodniczych (czesto mają liste odmian wraz z cennikiem w internecie, więc można sobie sprawdzić przed wyjazdem co oferują), albo zamawiać on-line.
Generalnie wybór jest całkiem spory ... ale głównie z odmian wielkokwiatowych
W regularnych sklepach ogrodniczych w większych miastach: jeżeli prowadzą Clematisy, to zawsze znajdzie sie około 5-10 popularnych odmian z polskich szkółek.
W dużych centrach ogrodniczych generalnie zawsze jest 1-5 odmian, dopóki nie kwitną to nawet ceny są przyzwoite (10-20zł), jak się obsypią kwiatami cena leci od razu w górę (nawet 3 krotnie). Bardzo często są to clematisy przywożone hurtowo z zagranicy ( pewnie Holandia ;) ) - czasami trafiają się perełki typu "Pixie"
Na targach, bazarach, na wiosnę zawsze można coś trafić.. zwykle jest kilku sprzedających i każdy ma po kilka odmian. Jak wcześnie rano przyjechać to tutaj już udaje sie znaleźć mniej popularne odmiany, ale to nadal w większosci wielkokwiatowe.
Specjalistyczne centra ogrodnicze położone poza centrami miast - mamy ich tu kilka w okolicy - sprzedają często powojnik z własnej hodowli. Mają zwykle powyżej 20 odmian (niektóre nawet po 50 i więcej). Tutaj trafiają się pojedyncze okazy z grupy atragene, macropetala, viticella czy integrifolia, chociaż i tak skupiają się głównie na wielkokwiatowych. Ceny zwykle w okolicach 15zł/sadzonka
Targi ogrodnicze - tutaj można znaleźć sprzedajacych specjalizujacych się wyłacznie w powojnikach, miewaja zwykle > 50 odmian. Ceny średnio wysokie, ale i wybór z innych grup powojników jest duży. Jak dobrze popytać i poszukac to można znaleźć naprawdę ciekawe okazy (aczkolwiek zwykle tylko po 1 sztuce).
Internet - no tu można oczywiście zamówić nielmalże wszytko .
Generalnie, jeżeli szukasz powojnika wielkokwiatowego to na pewno coś znajdziesz bez większych problemów. Zdecydowanie trudniej już dostać odmiany o pełnych kwiatach, jeżeli są to czesto znacznie droższe - ale generalnie polować na nie można. Z pozostałych grup powojników, to albo próbować w specjalisycznych centrach ogrodniczych (czesto mają liste odmian wraz z cennikiem w internecie, więc można sobie sprawdzić przed wyjazdem co oferują), albo zamawiać on-line.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
- redchilly
- 50p
- Od: 22 cze 2009, o 23:16
Potwierdzam, że w okolicach Warszawy jest bardzo duży wybór. W moim ulubionym sklepie bywa też ze 30 odmian. I często nawet taniej niż w internecie. Zazwyczaj są to te odmiany, które widnieją na stronie S. Marczyńskiego. Jeśli chcesz coś zakupić w Holandii, skup się raczej na odmianach, których w Polsce nie ma - (np. tych, do których nikt nie zakupił praw do rozmnażania i sprzedawania). Przykładowo w żadnym sklepie ani razu nie widziałam "Josephine". Raz z kolei kupilam holenderską sadzonkę "royal velours" i nie znalazłam o niej nic na stronie S. Marczyńskiego... Bywają tu takie "białe plamy" - jak wszędzie, zresztą.
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kupował ktoś z Was powojniki na allegro u sprzedawcy hyzop_pl ?
Ma ciekawe odmiany , w tym Józefinkę, na którą zagiąłem parol
Ma również 200 negatywów, co z kolei studzi moją chęć zakupu...
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dopadł i mnie clemoholizm...
Mam juz "Multi Blue","Ville de Lyon","Ernest Markham",całolistny "Arabel" i tangucki i rurowaty i jeszcze jakieś 2 nierozpoznane
Czekam niecierpliwie na wznowienie wegetacji przez "Pixie"
Zakupiłam 'Rooran" " Omoshiro" i " Moonlight"...
O rany nawet nie zdawałam sobie sprawy ile tego mam ....
A marzy mi się jeszcze kilka innych a najbardziej "Early Sensation".
Może widzieliście go gdzieś w sprzedaży,bardzo go pragnę by nie powiedzieć pożądam ...
Mam juz "Multi Blue","Ville de Lyon","Ernest Markham",całolistny "Arabel" i tangucki i rurowaty i jeszcze jakieś 2 nierozpoznane
Czekam niecierpliwie na wznowienie wegetacji przez "Pixie"
Zakupiłam 'Rooran" " Omoshiro" i " Moonlight"...
O rany nawet nie zdawałam sobie sprawy ile tego mam ....
A marzy mi się jeszcze kilka innych a najbardziej "Early Sensation".
Może widzieliście go gdzieś w sprzedaży,bardzo go pragnę by nie powiedzieć pożądam ...
- lesioc
Też zwróciłem uwage na tego sprzedającego. Miewa ciekawe okazy - ale po opisie niektórych roslin można było wnioskować, że nawet nie bardzo wie co sprzedaje ;).Jurek pisze:Kupował ktoś z Was powojniki na allegrooo u sprzedawcy hyzop_pl ?
Wcześniej sprzedawał jako hyzop_pl - ale konto zostało zawieszone, teraz wrócił jako hyzop__pl.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Toż to hyzop sprzedaje rewelacje Czarny klon palmowy sambucus
Można wpaśc w depresję conajmniej...
Sylwku poszukaj tam właśnie C. armandii i C.Early Sensation .
To rewelacje o które w Polsce bardzo trudno,raczej nie zdobycia.
Poczytaj w googlach warto.
Można wpaśc w depresję conajmniej...
Sylwku poszukaj tam właśnie C. armandii i C.Early Sensation .
To rewelacje o które w Polsce bardzo trudno,raczej nie zdobycia.
Poczytaj w googlach warto.
Nie kupuj.Jurek pisze:Kupował ktoś z Was powojniki na allegrooo u sprzedawcy hyzop_pl ?
Kupowalam tam róże - porażka!!!!! Nie pamiętam czy jedenaście róż tam kupowałam - tylko jedna była tą, którą była według aukcji ;) Na różanym podforum mnie wyśmiali ;) , bo inni nacięli się też. Bywał hyzop w rożnych wersjach, a ten sam sprzedawca.
Bardzo kiepskie sadzonki, bardzo kiepsko zabezpieczone. Wyrzucone pieniądze - część wywaliłam, część wydałam, jednej róży jeszcze daję szansę, bo w zeszłym roku nie kwitła.
Dziś dotarła do mnie kolejna przesyłka z Multifiori.
Przepiękne sadzonki prosto ze Szkółki Clematis. To nie pierwsze moje zakupy u tego sprzedawcy.
Możesz zapytać poprzez all albo bezposednio w szkółce http://multifiori.nazwa.pl/ - nawet jeśli czegoś nie mają w ofercie, dużo odmian są w stanie sprowadzić to chyba Jurku wiesz, ale piszę też do osób, które czegoś szukają
Ja dostałam dziś od nich powojniki (piękne młode pędy, Omoshiro aż się boję wysadzić, tak duże ma listki i pąki):
Pink Flamingo, Rosea, Julka, Marmori, Królowa Jadwiga, Utopia, Omoshiro, Violet Elizabeth
Polecam nieustająco - poza tym bardzo bezpiecznie rośliny są zapakowane, to moje trzecie zakupy u Pani Anny
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
Dziękuję za radę ale chyba za mało się jeszcze na clematisach znam i jeszcze mnie aż tak bardzo nie "wciągnęły' abym umiał szukać rzadkich odmian.redchilly pisze:...... Jeśli chcesz coś zakupić w Holandii, skup się raczej na odmianach, których w Polsce nie ma - (np. tych, do których nikt nie zakupił praw do rozmnażania i sprzedawania). .....
- lesioc
Tak, kupowałem w tym roku. Bez najmniejszego problemu. Ładne sadzonki, wszystkie ze szkółki pana Marczyńskiego. Kontakt bez najmniejszych zastrzeżeń.redchilly pisze:A czy ktoś kupował w e-clematis? Można im zauafać?
Sadzonki otoczone 2 lub 3 tyczkami bambusowymi, spięte w kilku miejscach kawałkami druta, i oznakowane odpowiednią firmową etykietą. Ziemia w donicach zabezpieczona przed wysypaniem.
Zamawiałem wiele sadzonek - łącznie 2 przesyłki. Zawsze sadzonki zapakowane w duży karton i pooddzielane od siebie kartonowymi przegrodami. Szybka przesyłka kurierem + informacja na email zaraz po wysłaniu. Do każdej paczki dołaczona krótka ulotka na temat róznych odmian powojników i sposobu sadzenia. Przy większych zamówieniach najwyraźniej możliwe gratisy (mnie się w każdym razie dostały )
Poza wystwionymi na aukcjach roślinami mogłem również zamówić sadzonki innych pnączy ze szkółki Clematis (wiciokrzew).
Generalnie - jestem zadowolony .
lesioc- a jakie odmiany dostałeś jako gratisy ?
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- lesioc
Sam zaproponowałem, abym mogł gratisowo dostać jedną sadzonkę z 3 odmian które podałem - okazało się, że jedna jest dostępna i w ten sposób stałem się posiadaczem "Comtesse de Bauchaud" (sadzonka mniejsza niż standardowe, 1 roczna).
Kolejnym, gratisem była darmowa przesyłka drugiej paczki... a że byłem już przygotowany na kolejne 20zł opłaty... to zamieniłem to sobie niejako sam na sadzonkę wiciokrzewu "Serotina" - miałem na niego chrapkę już od dłuższego czasu a okazło się, że jest dostępny.
W przesyłce znalazłem jeszcze niespodzianki pod postacią małej sadzonki barwinka (odmiana o białych brzegach liści - niestety nie pamiętam teraz nazwy) i nasion - jeżeli wykiełkują to się pochwalę co to .
Kolejnym, gratisem była darmowa przesyłka drugiej paczki... a że byłem już przygotowany na kolejne 20zł opłaty... to zamieniłem to sobie niejako sam na sadzonkę wiciokrzewu "Serotina" - miałem na niego chrapkę już od dłuższego czasu a okazło się, że jest dostępny.
W przesyłce znalazłem jeszcze niespodzianki pod postacią małej sadzonki barwinka (odmiana o białych brzegach liści - niestety nie pamiętam teraz nazwy) i nasion - jeżeli wykiełkują to się pochwalę co to .
no to miło z ich strony, ale skoro zamówileś u nich ponad 30 szt , to jesteś gość ! Takim się daje gratisy . Napracowałeś się przy zbieraniu zamówień od znajomych , to i nagroda dla organizatora musi być.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- redchilly
- 50p
- Od: 22 cze 2009, o 23:16
A niech tam. Zamówiłam:) Raz się żyje!
Teraz będe się zastanawiać, gdzie ja to wszystko posadzę...
A tak na marginesie: w moim ogródku rusza clematisowa wegetacja: wszędzie liczne pąki, a Guernsey Cream rozwinął pąki i już za chwile wypuści listki, i od korzenia wypuszcza chyba z 7 nowych pędów!!! To najstarszy clematis, jaki posiadam - sprawca i winowajca mojego uzależnienia....
Teraz będe się zastanawiać, gdzie ja to wszystko posadzę...
A tak na marginesie: w moim ogródku rusza clematisowa wegetacja: wszędzie liczne pąki, a Guernsey Cream rozwinął pąki i już za chwile wypuści listki, i od korzenia wypuszcza chyba z 7 nowych pędów!!! To najstarszy clematis, jaki posiadam - sprawca i winowajca mojego uzależnienia....