Kosiarka: spalinowa czy elektryczna?
Nowa kosiarka spalinowa - jaka?
witam, kupuję moją pierwszą kosiarkę... ma być spalinowa i samoprowadząca, znaczy chyba z napędem.
proszę o podpowiedzi na co zwrócić uwagę przy zakupie a najlepiej to od razu proszę powiedzieć jaka wybrać
dziękuję
proszę o podpowiedzi na co zwrócić uwagę przy zakupie a najlepiej to od razu proszę powiedzieć jaka wybrać
dziękuję
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: kosiarka spalinowa
Witaj MERYLU, już chyba nic nie da się więcej napisać o kosiarkach potrzebnych w ogrodzie, bo chyba wszystko na ten temat napisano. Za pomocą wyszukiwarki Forumowej znajdziesz wszystkie informacje jakie poszukujesz. To znalazłem po wpisaniu do wyszukiwarki kosiarka
http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj
http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak napisał Tadeusz napisano już bardzo dużo , ale ja jeszcze dorzucę swoje spostrzeżenia:merylu pisze:witam, kupuję moją pierwszą kosiarkę... ma być spalinowa i samoprowadząca, znaczy chyba z napędem.
dziękuję
*kosiarka z napędem który preferujesz wcale nie jest zawsze dobrym rozwiązaniem , wszystko zależy od tego jaki masz teren kosić , czy masz drzewka , krzewy i inne przeszkody które trzeba omijać , wtedy napęd wcale nie ułatwia sprawy.
*mam do koszenia około 20 arów z przeszkodami , posiadam kosiarkę firmy alko.
dzięki, ja mam 17 arów minus dom. drzewek trochę jest również na niej
a dlaczego ten napęd może nie być taki super?
a dlaczego ten napęd może nie być taki super?
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Bo pomiędzy drzewkami musisz jeździć wolniej i manewrować. A napęd gna...
Na dużym, prostym areale jest przydatny, bo Twoja rola ogranicza się tylko do nadawania kierunku.
Na dużym, prostym areale jest przydatny, bo Twoja rola ogranicza się tylko do nadawania kierunku.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
-
A komu przeszkadza napęd w kosiarce, jak mnie przeszkadza, bo koszę wokół drzewka, to go normalnie wyłączam, gdy wychodzę na prostą, puszczam sprzęgło napędu i kosiarka sama idzie do przodu. Nie wyobrażam sobie kosiarki bez napędu, nikomu nie przeszkadza, a przydać się może zawsze, gdy człowiek pod wieczór czuje się zmęczony całodzienną pracą w ogrodzie.
Kupno kosiarki spalinowej
Witam wszystkich serdecznie,
Jak widać za oknem już wiosna na całego i za niedługo znowu rozpocznie sie koszenie trawnika. Mam już dosyć mojej elektrycznej kosiarki i chciałbym sobie kupić kosiarke spalinową, lecz muszę sie przyznać, że praktycznie w ogóle sie na tym sprzęcie nie znam, a nie chciałbym kupić czegoś co za miesiąc się popsuje. Zastanawiałem się nad którymś z tych modeli.
Pomożecie w wyborze?
Pomożemy ale poznaj najpierw zasady reklamowania się http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=32097
KaRo
Jak widać za oknem już wiosna na całego i za niedługo znowu rozpocznie sie koszenie trawnika. Mam już dosyć mojej elektrycznej kosiarki i chciałbym sobie kupić kosiarke spalinową, lecz muszę sie przyznać, że praktycznie w ogóle sie na tym sprzęcie nie znam, a nie chciałbym kupić czegoś co za miesiąc się popsuje. Zastanawiałem się nad którymś z tych modeli.
Pomożecie w wyborze?
Pomożemy ale poznaj najpierw zasady reklamowania się http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=32097
KaRo
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Desur, poczytaj od początku ten wątek i te w podanym odnośniku, na pewno znajdziesz tam odpowiedź na swoje wątpliwości.
Powodzenia!
A jakby co, pytaj o konkrety
Powodzenia!
A jakby co, pytaj o konkrety
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 100p
- Od: 26 lis 2008, o 20:28
Jak może przeszkadzać napęd w kosiarce??co za brednie. Przecież kosiarka ma regulacje obrotów i wcale nie musi "gnać" jak to nazwał kolega.
-
Re: Nowa kosiarka spalinowa - jaka?
Powiadają że droższa kosiarka zawsze jest lepsza od tańszej, w praktyce nie zawsze to się sprawdza. Proponuję , jeżeli Cię stać ,kup obie, to się sam przekonasz która będzie lepsza. A tak na poważnie czasami o żywotności posiadanego sprzętu decyduje przypadek i szczęście, czego Ci życzę .
-
- 100p
Ja bym jednak proponował jakiś markowy produkt. Osobiście posiadam ok. 8 letnią 6 konna kosiarkę(silnik B&S) jakiejś badziewnej firmy Ares. Silnik pracuje w sumie dobrze ale, to poza tym to złom. Tak że nie sam silnik jest ważny w kosiarce. Dlatego wybrałbym jakiś markowy produkt typu husqvarna itp.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Jak widać każdy będzie miał swoje zdanie ..... ja miałem kosiarkę Victus z silnikiem TECUMSEH , kupiona pracowała dzielnie około 6 lat , po tym jak nalałem do niej 98 rozwaliło wnętrze
W zeszłym roku kupiłem AL-KO Silver 46 B Comfort z koszem, silnik mocy 3.5KM, bez napędu , nie narzekam , zapłaciłem na promocji około 850 zł , jeśli wystarczy na 4 - 5 lat to będę zadowolony.
Mam powierzchnię koszenia około 2000 m2 , w tym dużą ilość przeszkód w postaci roślin , dlatego jest bez napędu , lepiej się manewruje , jest trochę lżejsza , koła ma łożyskowane , sam napęd zabiera od 0,8-1,0 konia więc i spalanie mniejsze .
Każdy więc znajdzie coś dla siebie ............
W zeszłym roku kupiłem AL-KO Silver 46 B Comfort z koszem, silnik mocy 3.5KM, bez napędu , nie narzekam , zapłaciłem na promocji około 850 zł , jeśli wystarczy na 4 - 5 lat to będę zadowolony.
Mam powierzchnię koszenia około 2000 m2 , w tym dużą ilość przeszkód w postaci roślin , dlatego jest bez napędu , lepiej się manewruje , jest trochę lżejsza , koła ma łożyskowane , sam napęd zabiera od 0,8-1,0 konia więc i spalanie mniejsze .
Każdy więc znajdzie coś dla siebie ............
-
- 100p
Dalej nie rozumiem stwierdzenia "bez napędu, lepiej się manewruje" bzdura