Sundaville (-, Dipladenia) - Cz. 1
Re: Sundaville
Mi też było żal
Czy - można wystawić już na dwór (przy bezmroźnych nocach oczywiście ) czy dopiero po ogrodnikach?
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
Myślę, że jeszcze nie, ale gdy jest cieplutko - tak jak u mnie dzisiaj to wystawiłam ją na 2-3 godzinki żeby przewietrzyć i powoli hartować.
Niemniej jednak AniuZ nie czuję się ekspertem - może ktoś jeszcze coś Ci odpowie
Niemniej jednak AniuZ nie czuję się ekspertem - może ktoś jeszcze coś Ci odpowie
Pozdrawiam, Magda
Moja - też puszcza piekne nowe przyrosty.Sa jeszcze malutkie ,ale sporo ich jest.
Wystawiłam już ja na balkon od strony południowej,bo tam najcieplej,poza tym mam taras wyłozony kafelkami do okoła wiec nagrzewają się i kwiatek ma cieplutko.Niech sie hartuje.
Codziennie radziła bym ogladac dokładnie ,bo oprócz pierwszych kwiatów tej wiosny budzą sie też mszyce głodne po zimie.Mogą zrobić niezłe spustoszenie na młodych pędach,a szkoda by było.
Wystawiłam już ja na balkon od strony południowej,bo tam najcieplej,poza tym mam taras wyłozony kafelkami do okoła wiec nagrzewają się i kwiatek ma cieplutko.Niech sie hartuje.
Codziennie radziła bym ogladac dokładnie ,bo oprócz pierwszych kwiatów tej wiosny budzą sie też mszyce głodne po zimie.Mogą zrobić niezłe spustoszenie na młodych pędach,a szkoda by było.
- Teresa600
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Magda...podpórki kupione szkoda że nie było większych półokrągłych.Za to kupiłam podwójne do białej sundavilli.jeżeli urośnie będę ją oplatać wokół podpórek.
Tak prezenuje się przezimowana na południowym parapecie,która nie zrzuciła prawie liści.W lutym wypuściła długie pędy które zostały skrócone dosyć mocno
Tak wyglądają obcięte jesienią i trzymane na korytarzu klatki schodowej
w ziemi ma dopiero maleńki pęd.am nadziejję ze coś z niej będzie
Tak prezenuje się przezimowana na południowym parapecie,która nie zrzuciła prawie liści.W lutym wypuściła długie pędy które zostały skrócone dosyć mocno
Tak wyglądają obcięte jesienią i trzymane na korytarzu klatki schodowej
w ziemi ma dopiero maleńki pęd.am nadziejję ze coś z niej będzie
Ale śliczne
Ja swojej oberwałam pąki żeby opóźnić kwitnienie i dałam teraz większą drabinkę - zobaczymy co z tego będzie
NIestety na razie nie spróbuję gardenii w hydroponice bo mi złapały jakiegoś grzyba i nawet oprysk i przesadzenie nic nie dało - musiałam obciąć po 2 zdrowe pędy a resztę wywalić, kurcze po 3 latach hodowania - szkoda mi było
Ja swojej oberwałam pąki żeby opóźnić kwitnienie i dałam teraz większą drabinkę - zobaczymy co z tego będzie
NIestety na razie nie spróbuję gardenii w hydroponice bo mi złapały jakiegoś grzyba i nawet oprysk i przesadzenie nic nie dało - musiałam obciąć po 2 zdrowe pędy a resztę wywalić, kurcze po 3 latach hodowania - szkoda mi było
Pozdrawiam, Magda
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy one Ci teraz tak pięknie kwitną?
Gratuluję Teresa! Ja mam tylko jeden pąk na różowej i białej, codziennie sprawdzam, czy rozwinął się. Ale na razie nic...
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Teresa600
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Raflezja........wszystkie 4 zdjęcia dotyczą jednej i tej samej czerwonej sundavilli.I tak kwitnie właśnie teraz.
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepiękne te wasze sundaville ja swoją właśnie straciłam. Po zimie ładnie odbiła i nagle w ciągu 2 dni nowe odrosty wszystkie odpadły. Szkodników niebyło bo sparawdzałam. Tak strasznie pilnowałam ją cała zimę i teraz płakać się chce
Agnieszko ,a może zbyt raptownie przeniosłaś ją do ciepłego pomieszczenia?
Nie spisuj jej na straty jeśli pędy ma zielone.Jest możliwość odbicia nowych pędów w innym miejscu.
Nie spisuj jej na straty jeśli pędy ma zielone.Jest możliwość odbicia nowych pędów w innym miejscu.
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cały czas mam nadzieję że tak się stanie.