MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
O kurczę, czyli trzeba je uprażyć Przykrywałeś czymś na noc? Ja się boję, że ptaki wydziobią A czy możliwe, że coś z tymi pszczołami/kokonami nie tak? Rozdłubałabym jeden, ale boję się, że uszkodzę pszczołę
Ten samczyk przepiękny - jaki irokez
Ten samczyk przepiękny - jaki irokez
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
będe się przyglądał tej ścianie a na wszelki wypadek powiesiłem trzcineSwagman pisze:.... co do tych rurek w tej scianie to wszystko jest niby OK ale tylko niby- bo to moze nie być murarka tylko inny gatunek pszczoły związany z gliniastymi ścianami np jakaś Anthophora - one nie wejdą do tych rurek za piernika- trzeba zrobić ściankę glinianą ...
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
anthophora wygląda jak taki nieduży trzmiel w locie bo pękata jest bardziej- śmiga strasznie szybko
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Patrząc na te zdjęcia Space99 skojarzyło mi się, że widziałem latem takie gliniane kokony w szczelinie gdzie niedomykało mi się stare okno Szkoda że to jednak nie murarka..
W ten wiosenny upał widziałem na krokusach trzmiele i chyba jakieś dzikie pszczoły ale nic nie przypominało murarki.. moze jeszcze śpią?
W ten wiosenny upał widziałem na krokusach trzmiele i chyba jakieś dzikie pszczoły ale nic nie przypominało murarki.. moze jeszcze śpią?
Pozdrawiam, Maciek.
byłam dziś z dzieciem na spacerze- odwlekanym już z tydzień - nacięliśmy trzciny i właśnie to oklejamy , żeby się razem trzymało ;)
Jutro rano powiesimy- i ciekawa jestem czy coś w tym zamieszka? ;)
Jutro rano powiesimy- i ciekawa jestem czy coś w tym zamieszka? ;)
Pozdrawiam.
-
Jezeli w tym murze żyją porobnice a nie murarki to się należy cieszyć i to bardzo bo one są pod ochroną i z racji kurczenia się miejsc siedliskowych grozi im wyginięcie, jakoś tak się przyjęło że tylko Osmia rufa jest pożyteczna a reszta nie a to jest nieprawda po prostu murarki są najłatwiejsze w hodowli bo wystarczy uciąć kilkaset trzcinek powiesić i już są a z innymi gatunkami jest znacznie trudniej , jak w zeszłym roku robiłem ta część gliniastą tom się tak tej gliny natachał że głowa mała bo to pierw ukopać potem ładnie tą glinę ugnieść trzeba było z wodą do plastycznej konsystencji a dopiero kiedy była ładnie wyrobiona dodać sieczki{żeby nie pękała w czasie wysychania } błoto miałem nawet na uszach jak pakowałem toto do formy ale za to mam prawdziwe zoo i potrafię siedzieć przy tym moim domku godzinami,jutro zamiaruje jakiś suchy konar z lasu "skołować" bo mam zamiar spróbować zanęcić jakąś zadrzechnię - to by było już coś
- dominikams
Nieźle! Podziwiam za pasję
-
jak będziecie mieli czas to siądźcie przy tych rurkach i patrzcie jak pszczółki się uwijają - jak noszą pyłek potem glinę żeby zatkać komórkę i tak na przemian -jak sie przekręcają w tej rurce- z czasem być może zauważycie inne pszczoły i osy samotnice które tez zasiedlą rurki i będziecie śledzić z zapartym tchem czy zalegnie się czy nie- ja z każdego nowego gatunku bylem dumny jak paw i taki chodziłem dumny że hej
- dominikams
Ja to na razie chodzę i wypatruję, czy się wygryzą (jak ten głupek się tam kręcę i zaglądam), ale nic Czy możliwe, żeby nie wytrzymały mrozu?
- dominikams
Jest!!!! Jest pierwszy samczyk!!!!
Rano jeszcze nic się nie działo, postawiłam słoik (leciutko uchylony) na słońcu na parapecie - po godzinie sprawdziłam i czułki na zewnątrz się ruszały Obserwowaliśmy jak pilnie pracuje z małymi przerwami i wreszcie się wydostał Jest bardzo szybki "piechotą" Czekam, aż powietrze na dworze się ogrzeje trochę (na szczęście dziś słonecznie) i wypuszczamy kawalera
Czyli muszą mieć ciepło, nie trzeba się bać, że będzie im za gorąco.
Rano jeszcze nic się nie działo, postawiłam słoik (leciutko uchylony) na słońcu na parapecie - po godzinie sprawdziłam i czułki na zewnątrz się ruszały Obserwowaliśmy jak pilnie pracuje z małymi przerwami i wreszcie się wydostał Jest bardzo szybki "piechotą" Czekam, aż powietrze na dworze się ogrzeje trochę (na szczęście dziś słonecznie) i wypuszczamy kawalera
Czyli muszą mieć ciepło, nie trzeba się bać, że będzie im za gorąco.
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
No Dominika dawaj fotke
Qrcze myślałem nad postawieniem ula z miodnymi ale że działke mam małą to może wystarczy mi Ruda
Jak nic nie zasiedli mojego domku to będe prosił o jajeczka na następną wielkanoc :>
Qrcze myślałem nad postawieniem ula z miodnymi ale że działke mam małą to może wystarczy mi Ruda
Jak nic nie zasiedli mojego domku to będe prosił o jajeczka na następną wielkanoc :>
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
Mam w ogrodzie kury, czy to nie jest zagrożenie dla moich pszczółek, bo one już się wygryzły i tak nisko latają. Domek ich jest wysoko więc tam im nic nie grozi, ale na ziemi. Czy ktoś ma też taką sytuację.
- dominikams
Fotki są, tyko jakość nie bardzo - wybaczcie
Narodziny (środkowy kokon):
I jest chłopak
Pierwszy posiłek (bardzo był zainteresowany)
Narodziny (środkowy kokon):
I jest chłopak
Pierwszy posiłek (bardzo był zainteresowany)