jak będziecie mieli czas to siądźcie przy tych rurkach i patrzcie jak pszczółki się uwijają - jak noszą pyłek potem glinę żeby zatkać komórkę i tak na przemian -jak sie przekręcają w tej rurce- z czasem być może zauważycie inne pszczoły i osy samotnice które tez zasiedlą rurki i będziecie śledzić z zapartym tchem czy zalegnie się czy nie- ja z każdego nowego gatunku bylem dumny jak paw i taki chodziłem dumny że hej
Rano jeszcze nic się nie działo, postawiłam słoik (leciutko uchylony) na słońcu na parapecie - po godzinie sprawdziłam i czułki na zewnątrz się ruszały Obserwowaliśmy jak pilnie pracuje z małymi przerwami i wreszcie się wydostał Jest bardzo szybki "piechotą" Czekam, aż powietrze na dworze się ogrzeje trochę (na szczęście dziś słonecznie) i wypuszczamy kawalera
Czyli muszą mieć ciepło, nie trzeba się bać, że będzie im za gorąco.
Qrcze myślałem nad postawieniem ula z miodnymi ale że działke mam małą to może wystarczy mi Ruda
Jak nic nie zasiedli mojego domku to będe prosił o jajeczka na następną wielkanoc :>
Mam w ogrodzie kury, czy to nie jest zagrożenie dla moich pszczółek, bo one już się wygryzły i tak nisko latają. Domek ich jest wysoko więc tam im nic nie grozi, ale na ziemi. Czy ktoś ma też taką sytuację.
Rurki można zrobić z papieru, średnica 7 mm.
Nawijam na ołówek dwa trzy zwoje papieru, z tyłu zszywam w dwóch miejscach, a z przodu zaklejam taśmą. Dobry jest twardy szary papier lub inny z małą ilością druku. Następnie rurki, ciasno układam w obciętej z dwóch stron plastikowej butelce po napojach.
Witajcie
Ale frajda obserwować z bliska jak się wygryzają pszczółki, ja powiesiłam w tym roku trzcinę, choć jak pisałam wcześniej , że domownicy się ze mnie śmieli, mam nadzieję, że zamieszkają w nim i w przyszłym sezonie też będę miała swoje pszczółki
gratuluję wam , że pomagacie przyrodzie - i sobie przy okazji
pozdrawiam wszystkich
Rurki papierowe świetne - może się pokuszę o zrobienie takich - w sumie w zimie można sobie porobić i nie trzeba się martwić o grubą trzcinę. Na anglojęzycznych stronach widziałam w sprzedaży takie papierowe rurki dla murarek.
Ciekawe jak zniosą dużą wilgotność powietrza. Chociaż w sumie na jesieni można je już gdzieś schować.
Ja zrobiłem gniazda rdestowe, średnice rurek od 5 do chyba 15 mm i jedno wiercone w obałku drewna, wkrótce wstawię jakieś fotki.