Lobelia Cz. 1
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lobelia
Pada bo mają za gęsto , rozrywaj po malutkich kępkach i wsadzaj do malutkich doniczek lub pikuj na szerszych skrzynkach . Jak się trochę popsuje to i tak dużo będziesz miała sadzonek a tak może dużo więcej się zniszczyć ..
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 mar 2010, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj żałuję że nie pomyślałam o lobelii wcześniej...na pewno spróbowałabym posadzić ją od ziarenka, na osłodę posadziłam groszek pachnący i wilca zobaczymy co z tego wyjdzie no nic, w przyszłym roku na pewno to zrobię. A ja nadal nie wiem ile sadzonek (pojedynczych) mam zakupić. Mam możliwość zakupu 6,3,20,60,90,100,200,300 itd... pojedynczych sadzonek około 10cm wysokości. Więc raz jeszcze pytam, ile będę ich potrzebowała aby ładnie wyglądały w dwóch koszach o średnicy około 24 cm...
- nata133
- 100p
- Od: 1 lut 2009, o 13:26
- Kontakt:
Witam wszystkich! Ja mam zdjecie lobelii ( 1 szt lobelii) z zeszlego roku...A wlasnie teraz w doniczce , gdzie ona rosla, zobaczylam kielki...Zdziwilam sie, poniewaz nie sialam lobelii, tylko astry , teraz juz pozamiatac, bo zalezy mi bardziej na astrach..
Dlatego jutro ide i kupuje nasiona lobelii i wysieje w donice z mieczykami...
Chce dodac, ze tej lobelii tez nie sialam, ona mi wyrosla sama ( nasionko pewnie przezimowalo w ziemi) , a doniczka non stop stala na balkonie. Wiec juz nie wiem, moze mozna lobelie wysiewac do gruntu na balkonie w kwietniu ? Na to wyglada...
Dlatego jutro ide i kupuje nasiona lobelii i wysieje w donice z mieczykami...
Chce dodac, ze tej lobelii tez nie sialam, ona mi wyrosla sama ( nasionko pewnie przezimowalo w ziemi) , a doniczka non stop stala na balkonie. Wiec juz nie wiem, moze mozna lobelie wysiewac do gruntu na balkonie w kwietniu ? Na to wyglada...
- nata133
- 100p
- Kontakt:
Max , ja tez dopiero wysieje w poniedziałek. Na bank wyrośnie.
Iziss, a czemu nie siejesz w specjalne pojemniczki mini i po 2-3 nasiona ? Wtedy system korzeniowy nie niszczy się i mamy po 1-4 rośliny już do posadzenia .
Iziss, a czemu nie siejesz w specjalne pojemniczki mini i po 2-3 nasiona ? Wtedy system korzeniowy nie niszczy się i mamy po 1-4 rośliny już do posadzenia .
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 mar 2010, o 19:49
No to może i ja jeszcze się skuszę na nie...
nata masz zamiar zasiać wprost do gruntu?
nata masz zamiar zasiać wprost do gruntu?
Nata przecież tych nasionek nie da się siać po dwie trzy sztuki bo są maleńkie:) Przynajmniej ja tego nie potrafię...może są jakieś sposoby aby sobie to ułatwić a ja o nich nie wiem:)
Moja lobelie wysiałam najpierw do szerokiej płaskiej doniczki a wczoraj dopiero przepikowałam część do miniszklarenki przy czym nie przykrywam ich dekielkiem:)
Moja lobelie wysiałam najpierw do szerokiej płaskiej doniczki a wczoraj dopiero przepikowałam część do miniszklarenki przy czym nie przykrywam ich dekielkiem:)
Pozdrawiam:)
Iza
Iza
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Podziwiam Iza za cierpliwość przy pikowaniu, moje wyglądają tak,najmniej strat mam w tej najpóźniej sianej czerwone
a z niebieskiej zostało niewiele
a z niebieskiej zostało niewiele
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- zieloonomi
- 50p
- Od: 6 lut 2010, o 12:34
to niby są straty? u mnie to dopiero padły: niskie wszystkie, a zwisłych udało się trochę uratować, mam teraz trzynaście kępek.
Wnioski mam takie, jak padają masowo jak moje (coś w ziemi chyba albo zalane), trzeba je pikować, jak tylko pierwszy listek właściwy jest większy, część się na pewno przyjmie.
Ja wysiewam znacznie rzadziej nasiona, więc takiego gąszczu nigdy nie miałam.
Czytałam gdzieś, że trzeba pikować rośliny, jak zaczynają się dotykać listkami, więc już czas na Twoje.
Wnioski mam takie, jak padają masowo jak moje (coś w ziemi chyba albo zalane), trzeba je pikować, jak tylko pierwszy listek właściwy jest większy, część się na pewno przyjmie.
Ja wysiewam znacznie rzadziej nasiona, więc takiego gąszczu nigdy nie miałam.
Czytałam gdzieś, że trzeba pikować rośliny, jak zaczynają się dotykać listkami, więc już czas na Twoje.
Co ma wzejść, to wzejdzie ;-)
Serdeczności, Magda
Serdeczności, Magda
- nata133
- 100p
- Kontakt:
Violus, nie, nie do gruntu. W doniczkę, która stoi teraz w domu ( ona z mieczykami, a po brzegach właśnie posiałam rzadko przy-rzadko lobelie) , myślę ze w maju wystawie na balkon.
- zieloonomi
- 50p
- Od: 6 lut 2010, o 12:34
czy lobelię zwisłą też trzeba uszczknąć? sama wypuszcza nowe listki przy liścieniach.
Zwisła nie ma liści równo po obu stronach łodyżki, ale na przemian.
pokażcie swoje po uszczknięciu, bo szkoda mi skracać moje, ale obawiam się, że wyjdą z tego pojedyncze badylki.
I po ile siewek wsadzacie na miejsce stałe,żeby było gęstawo?
Zwisła nie ma liści równo po obu stronach łodyżki, ale na przemian.
pokażcie swoje po uszczknięciu, bo szkoda mi skracać moje, ale obawiam się, że wyjdą z tego pojedyncze badylki.
I po ile siewek wsadzacie na miejsce stałe,żeby było gęstawo?
Co ma wzejść, to wzejdzie ;-)
Serdeczności, Magda
Serdeczności, Magda
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Ja swojej lobelii nigdy nie przycinałam i ładnie się krzewiła,zwisłą mam po raz pierwszy , a żeby było gęstawo ? pikowałam tak mniej wiecęj po 6 roślinek co 3 cm a na efekt musze poczekać aż zakwitnie.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Moje przed świętami posiałam w szklarni ale jest zimno i jeszcze nie wschodzą .. Lobelię można przycinać dopiero po przekwitnięciu , wtedy drugi raz zawiązuje kwiaty i ładnie kwitnie do samych mrozów ...