Lagerstroemia indica-uprawa

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lagerstroemia indica

Post »

W/g tego artykułu: ( http://www.aujardin.info/plantes/lagers ... indica.php )

Méthode de multiplication:
Le semis est difficile car peu de graines sont fertiles et il ne transmet pas fid?lement les caract?res de la plante m?re. Les professionnels préf?rent le bouturage en fin d'été de rameaux semi-ligneux. Sachez qu'un plant issu de semis ne fleurit qu'apr?s 3 ? 5 ans, un plant provenant de bouture seulement apr?s deux ans.

Metody rozmnażania:
Rozmnażanie przez wysiew jest trudne, ponieważ niewiele nasion jest płodnych jak również nie przekazują one wiernie cech rośliny matecznej. Hodowcy zawodowi wolą robić sadzonki z pędów półzdrewniałych pod koniec lata. Należy wiedzieć, że roślina powstała z nasienia zakwitnie dopiero po 3-5 latach a roślina z sadzonki dopiero po 2 latach.
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lagestroemia - dużo pytań

Post »

Moja w tym roku zimuje w piwnicy, dość ciemnej. Ale teraz dociera tam więcej światła i widzę, że się budzi do życia i puszcza pączki. Chyba ją w tym tygodniu wystawię przed dom. Po zahartowaniu powinna wytrzymać naszą wiosnę.
Wyhodowałam ją z nasion, ma ze cztery lata i jeszcze nie kwitła.
Pozdrawiam. Małgorzata
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Moja w tym roku będzie miała 3lata.Wyhodowana z nasionek.Zimuje w jasnej piwnicy, zrzuca zimą listki.nie kwitła, rośnie w formie drzewka.Lato spędza na tarasie,ale jest bardzo delikatna,w instrukcji było napisane,,kwitnie po7miesiącach"ale to nieprawda.Od miesiąca jest w mieszkaniu,cała w listkach,łatwo się ukorzenia(gałązki)Czekam kiedy zakwitnie.
Renia
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a ktoś może wie czy realnie to ona w ogóle zakwitnie w naszym klimacie?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p
Od: 16 lis 2008, o 17:33

Post »

nie wiem ale wątpie :? :?
Pozdrawiam Filip
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p

Post »

No właśnie tak powoli zaczynam doczytywać o różnych nasionach egzotycznych, które teraz nagminnie sprzedają na allegro jako rarytas z Afryki... i coraz częściej dogrzebuję się puenty- ze to to może i cudnie kwitnie- ale w klimacie w którym jest nasłonecznione przez 3/4 roku- i to, że tak powiem- dość długo w ciągu doby i intensywnie.
Wiec szansa na doczekanie kwiatka w Polsce- w zasadzie nie istnieje.
A ten krzaczek mnie kusi- stąd pytanie- zakwitnie w ogóle u nas czy nie?
Pozdrawiam.
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Moją potrzymam jeszcze 2 lata,jeśli nie zakwitnie zlikwiduję.Wydaje mi się,że jedynie kwiaty mogą być jej ozdobą. :roll:
Renia
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja ma w tym roku ostatnią szansę- nie zakwitnie to nie zabieram na zimowanie.
Pozdrawiam. Małgorzata
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p

Post »

No to czekam na Wasze opowieści jesienią - był kwiatek czy nie? ;)
Pozdrawiam.
SLIMI
200p
200p
Od: 21 kwie 2010, o 11:11

Post »

Witam! Ja wsadziłem w tamtym roku 2 letnią Lagerstroemie do gruntu i przeżyła tegoroczną ciężką zimę (ściąłem ją nisko bo góra była sucha). Do tej pory mi nie zakwitła ale zobaczę co będzie w tym roku jak odbije. Minimalna temp przy gruncie tej zimy - 22 C, przez pare dni pod rząd -20 C. Póki niema solidnego pnia trzeba ją dość dobrze zabezpieczać. Ja zrobiłem to średnio dlatego góra przemarzła. Roślinka (w sumie 2) rośnie sobie w okolicach Rzeszowa - Podkarpacie - tak więc wbrew niektórym opiniom można tutaj spokojnie uprawiać "egzotyki". W tym roku będę testował w gruncie palmę szorstkowca i yukę rostratę. Tej zimy bez problemu w gruncie przezimowałem glicynię chińską, płonącą pochodnię, bambusa.
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

To ja też jestem z okolic Rzeszowa. Mam kilka Lagerstroemii z zeszłego roku, które wyrosły z nasion. Zimowałam je w nieogrzewanym garażu w domu. Teraz od kilku tygodni stoją w nieogrzewanej szklarni. Kilka ma już nowe listki a pozostałe się budzą dopiero. Jedną malutką całą zimę trzymałam na oknie w mieszkaniu i cały czas jest zielona. W tym roku chyba za przykładem SLIMI poeksperymentuj i zostawię ze dwie na zimę w gruncie. Zobaczymy co z tego wyniknie.
SLIMI
200p
200p
Od: 21 kwie 2010, o 11:11

Post »

Tak do 4 lat L. mają bardzo wątłe pieńki. Na początku maja wkop te 2 sztuki do dobrej ziemi , możliwie jak najbardziej słonecznego miejsca i najlepiej blisko ściany domu która nagrzewa się od słońca. Przed zimą warto okopać je ziemią bo inaczej góra przemarźnie (tak jak u mnie bo tego nie zrobiłem). Poza tym zabezpiecz tym co masz pod ręką : np gałęziami tuji, agrowłókniną itp. UWAGA w miejscu posadzenia nie może być zastojów wodnych bo zgnije na wiosnę...
belveder666
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 kwie 2010, o 21:17

Post »

Witam, a ja mam pytanko, wysialem nasionka 2 tyg temu, juz wyszly 24 sztuki, mam pytanie po jakim czasie mogę przesadzic siewki do osobnych doniczek? i do jakiej wielkosci najlepiej?? ile mniej wiecej muszą mieć cm zeby mógł to zrobić?? z góry dzięki za odp.
pozdro
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”