Kompozycje z kaktusów
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kompozycje z kaktusów
Hehe może ja powiem Jeśli chcesz mieć porządnie rozwinięty system korzeniowy to lepiej większe doniczki a jeśli szybki wzrost to małe. Szczególnie duże donice lubią opuncje - mojej Opuntia monacantcha var. variegata to pasuje Ogólnie i wg. mnie to lepiej wsadzać kaktusy do donic takich abyś mógł wsypać substrat między kaktusem a brzegiem donicy
Teraz czekać aż ktoś mi coś 'wytknie' - choć myślę, że całkiem mądrze pisze...
Teraz czekać aż ktoś mi coś 'wytknie' - choć myślę, że całkiem mądrze pisze...
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
W sieci piszą tak:
A to, co piszesz:Doniczka do kaktusów kulistych powinna mieć taką wielkość, aby jej średnica była większa od średnicy kaktusa o 1-2 cm. Średnica doniczki do kaktusów kolumnowych powinna być równa 1/3 wysokości rośliny.
Też prawda. Co do opuncji, to nie czytałem.Jeśli chcesz mieć porządnie rozwinięty system korzeniowy to lepiej większe doniczki a jeśli szybki wzrost to małe.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 sty 2010, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zaletą kaktusów posadzonych wspólnie w pojedynczą doniczkę- tworząca kompozycje, jest przede wszystkim to, że rosną szybciej.
A czy nie dochodzi również, do współzawodnictwa roślin posadzonych w osobnych doniczkach jedna przy drugiej?
A czy nie dochodzi również, do współzawodnictwa roślin posadzonych w osobnych doniczkach jedna przy drugiej?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 sty 2010, o 11:15
Twoje kaktusy rosną, tylko nie tak jak by chciały. Daj im więcej światła bo są mocno wyciągnięte.
Ja wiem, że kaktusy zazwyczaj rosną nawet gdy mają złe warunki. Chodzi mi o to czy istnieje współzawodnictwo również roślin posadzonych pojedynczo w doniczki trzymane blisko siebie.
Ja wiem, że kaktusy zazwyczaj rosną nawet gdy mają złe warunki. Chodzi mi o to czy istnieje współzawodnictwo również roślin posadzonych pojedynczo w doniczki trzymane blisko siebie.
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
Witam niektóre są wyciągnięte i tak bedą wyglądały nadal. Właśnie takie je kupiłam.Światła im nie brakuje, latem stoją na dworze. Zadnej różnicy nie zauważyłam czy lepiej rosną pojedynczo czy w kupie. Te które chcą rosnąć to rosną.
mi tam te kompozycje się podobają pozdrawiam
czesc mam pytanie czy kaktusy w kompozycji beda rosły w doniczkach czy w osłonkach gdzies czytałam ze powinno sie je chowac w doniczkach aby woda miała ujscie:) co o tym sadzicie
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Muszą mieć otworki i drenaż.
Każdy kaktus musi, inaczej sieee udusi, uuu
Każdy kaktus musi, inaczej sieee udusi, uuu
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
Pozwoliłam sobie odświeżyć wątek, użytkownicy pokazali tutaj cudne kompozycje, każda inna, ale jaka piękna...
Mam pytanie (kupiłam już misę, brakuje mi jeszcze kaktusów) czy drenaż mam położyć na spód i na górę, czy tylko góra wystarczy ?
Mam pytanie (kupiłam już misę, brakuje mi jeszcze kaktusów) czy drenaż mam położyć na spód i na górę, czy tylko góra wystarczy ?
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Drenaż daje sie z reguły na spód . Na wierzch można dać gruby żwir dla ozdoby i ochrony szyjki korzeniowej.
- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
Artur89, bo widzisz ja myślałam, że jako drenaż mogą być kamyczki, dlatego pisałam o górze..