Kolory usychania iglaków Cz.1
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Iglaki
Ciut przymarzły.Moje świerki Conica podobnie wyglądają.Nie ma się czym przejmować.
To Conica może podmarzać ? Ja jeszcze nie widziałem, czy to się już wcześniej zdarzało ?
U mnie oberwały po igłach swierk kaukaski, świerk sitkajski, sosna Thunberga i cedr atlaski, ale to rzecywiście nie problem, bo pąki żywe. Natomiast świerki Conica bez żadnych uszkodzeń.
Tomek
U mnie oberwały po igłach swierk kaukaski, świerk sitkajski, sosna Thunberga i cedr atlaski, ale to rzecywiście nie problem, bo pąki żywe. Natomiast świerki Conica bez żadnych uszkodzeń.
Tomek
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tuja nie jest przemarznięta - nic jej raczej nie jest.
U mnie świerki 'Conica' też delikatnie zbrązowiały w niektórych miejscach.
Przenoszę wątek do odpowiedniej sekcji.
U mnie świerki 'Conica' też delikatnie zbrązowiały w niektórych miejscach.
Przenoszę wątek do odpowiedniej sekcji.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Kolory usychania iglaków
Witam serdecznie,
mój tato od ok3 sezonów ma posadzone iglaki wzdłuż płotu. Są one nawadniane. Niestety coś je dopadło i zaczynają brązowieć, najgorzej jest z tymi, które mają najmniej światła (dom je zasłania). ponizej zamieszczam zdjęcia iglaków, moze ktoś będzie wiedział jak im pomóc.
przepraszam za malo precyzyjny opis, ale niestety nie znam się na ogrodnictwie, postaram się jednak odpowiedzieć na ewentualne pytania:)
http://picasaweb.google.com/mkasprzak00 ... ozKh4-KxQE#
pzdr
marta
mój tato od ok3 sezonów ma posadzone iglaki wzdłuż płotu. Są one nawadniane. Niestety coś je dopadło i zaczynają brązowieć, najgorzej jest z tymi, które mają najmniej światła (dom je zasłania). ponizej zamieszczam zdjęcia iglaków, moze ktoś będzie wiedział jak im pomóc.
przepraszam za malo precyzyjny opis, ale niestety nie znam się na ogrodnictwie, postaram się jednak odpowiedzieć na ewentualne pytania:)
http://picasaweb.google.com/mkasprzak00 ... ozKh4-KxQE#
pzdr
marta
Temat wraca jak bumerang...
Licinek jałowcowiaczek.
Oprysk koniec V i po 3 tyg powtórka preparatem systemicznym. (np. Bi 58 EC Nowy) Dobry, bo tani...
Licinek jałowcowiaczek.
Oprysk koniec V i po 3 tyg powtórka preparatem systemicznym. (np. Bi 58 EC Nowy) Dobry, bo tani...
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Klienci IPO 2010 już 10 marca otrzymali taką informację
Zbliża się już czas zdejmowania agrowłókniny z krzewów. Ważne aby odkrywanie wykonywać w dzień pochmurny. Przy zamarzniętej glebie i wzroście temperatur powyżej 10C i przy zapowiedzi słonecznych i wietrznych dni należy w godzinach rannych wykonywać zabieg zroszenia wszystkich pnączy i krzewów zimozielonych aby uniknąć strat podobnych do tych z roku ubiegłego.
i niestety przeglądając to forum widzę że sytuacja się powtarza
Zbliża się już czas zdejmowania agrowłókniny z krzewów. Ważne aby odkrywanie wykonywać w dzień pochmurny. Przy zamarzniętej glebie i wzroście temperatur powyżej 10C i przy zapowiedzi słonecznych i wietrznych dni należy w godzinach rannych wykonywać zabieg zroszenia wszystkich pnączy i krzewów zimozielonych aby uniknąć strat podobnych do tych z roku ubiegłego.
i niestety przeglądając to forum widzę że sytuacja się powtarza
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 sie 2009, o 18:48
Witam! Mam wielki kłopot z cyprysikami Laylanda. Przed zimą końcówki dolnych gałązek zawijały się pod spód i bledły, a teraz po zimie brązowieją. Proszę o radę co się z nimi dzieje? Co powinnam zrobić?
W sierpniu ubiegłego roku podlałam Aliette i opryskałam Kocide.
Załączam link do zdjęć:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a7 ... bd65d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/689 ... b5b1d.html
Dziękuję z góry za radę
Pozdrawiam Beata
W sierpniu ubiegłego roku podlałam Aliette i opryskałam Kocide.
Załączam link do zdjęć:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a7 ... bd65d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/689 ... b5b1d.html
Dziękuję z góry za radę
Pozdrawiam Beata
bonifacyindi
- Saturejka
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 mar 2010, o 12:47
- Kontakt:
Hej, jestem tu nowa, mimo że od zimy regularnie was podczytuję.
Zwracam się do forumowiczów, a przede wszystkim do forumowych ekspertów, o pomoc.
Po zimie cisy wyglądają marnie, zauważyłam na nich wiele niepokojących objawów, na razie pytam o ten jeden konkretny przypadek:
Cis wygląda tak:
z bliska:
Najpierw myślałam, że to może zamieranie pędów, więc opryskałam TOPSINEM. Ale może to przesuszenie? Cis był sadzony w zeszłym roku jakoś późnym latem, może nie zdążył się odpowiednio przygotować do zimy i kiedy ziemia była zmarznięta, po prostu wysechł? Dodam, że w sezonie jest automatyczne nawadnianie.
Co o tym sądzicie?
Zwracam się do forumowiczów, a przede wszystkim do forumowych ekspertów, o pomoc.
Po zimie cisy wyglądają marnie, zauważyłam na nich wiele niepokojących objawów, na razie pytam o ten jeden konkretny przypadek:
Cis wygląda tak:
z bliska:
Najpierw myślałam, że to może zamieranie pędów, więc opryskałam TOPSINEM. Ale może to przesuszenie? Cis był sadzony w zeszłym roku jakoś późnym latem, może nie zdążył się odpowiednio przygotować do zimy i kiedy ziemia była zmarznięta, po prostu wysechł? Dodam, że w sezonie jest automatyczne nawadnianie.
Co o tym sądzicie?
W jakim terminie strzyżony był?
- Saturejka
- 0p - Nowonarodzony
- Kontakt:
Jesienią. Takich stożkowych cisów jest w ogrodzie 12, tylko ten jeden tak źle wygląda. Ale on był dosadzany jako ostatni. Poprzedni w tym miejscu nie przeżył.... Ale przed sadzeniem miejsce zostało zlane fungicydem.
No tak myślałem. Zwróć uwagę, że to zaschniete od miejsc cięcia. Późne cięcie pobudza roślinę do wegetacji, nie zagojone rany są źródłem infekcji i przemarzania.
Teraz to można tylko czekać.
A swoją drogą- może warto było pod tym jednym pokopać, może pędrak, może by warto wiekszy dół i glebę wymienić? Tu kilka spraw mogło sie nałożyć.
Cięte na pewno za późno- te młode przyrosty nawet igły normalnej wielkości nie zdążyły wykształcić.
Teraz to można tylko czekać.
A swoją drogą- może warto było pod tym jednym pokopać, może pędrak, może by warto wiekszy dół i glebę wymienić? Tu kilka spraw mogło sie nałożyć.
Cięte na pewno za późno- te młode przyrosty nawet igły normalnej wielkości nie zdążyły wykształcić.
- Saturejka
- 0p - Nowonarodzony
- Kontakt:
Qrcze, czyli to ewidentnie moja wina... Dziękuję za odpowiedź!
Kolejnym problemem jest odbarwianie się igieł cisów. Czasami całych gałązek, czasami tylko młodych przyrostów albo pojedynczych starszych igieł. Właśnie skończyły mi się baterie w aparacie i nie mogę zamieścić zdjęcia (jutro nadrobię), ale może ktoś już by wiedział na podstawie takiego marnego opisu? Igły w zasadzie robią się białe.
Ok, dziś już aparat sprwny.
Zdjęcia:
Kolejnym problemem jest odbarwianie się igieł cisów. Czasami całych gałązek, czasami tylko młodych przyrostów albo pojedynczych starszych igieł. Właśnie skończyły mi się baterie w aparacie i nie mogę zamieścić zdjęcia (jutro nadrobię), ale może ktoś już by wiedział na podstawie takiego marnego opisu? Igły w zasadzie robią się białe.
Ok, dziś już aparat sprwny.
Zdjęcia: