porada,oczko wodne-basen

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
pchla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 mar 2010, o 21:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

porada,oczko wodne-basen

Post »

Hej, wszystkim.Jestem strasznym laikiem w sprawach ogrodnictwa, dlatego zgłaszam się do Was po poradę.Rok temu zakupiłam ziemię z domem na wsi.Strasznie zaniedbane wszystko.Na terenie znajduje się tz. ziemianka i chciałabym ją jakoś wykorzystać do innych celów.I stąd moje pytanie:co lepsze, łatwiejsze- oczko wodne czy basen?Czy jest w ogóle na którąś z tych rzeczy szansa?Wspomnę tylko że powierzchnia jest ok.20m2 a głębokość ok2m.Boki są z cegieł, nie wiem jak dno bo jeszcze nie sprawdzałam.Proszę o jakieś rady, i jak mam się w ogóle za to zabrać?Czy jestem wstanie sama czy muszę mieć fachowców? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Kontakt:

Re: porada,oczko wodne-basen

Post »

Oczko wodne z folii jesteś w stanie zrobić sama (pomoc jakiś mężczyzn na pewnych etapach się przyda), do basenu to raczej fachowców potrzeba lub co najmniej zdolnego amatora. Ja doradzałbym oczko wodne - może być też ze strefa do kąpieli.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Pawel79
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2010, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też bym radził oczko. Basen to poważna sprawa. Musi robić ktoś kto ma pojęcie. Oczko jak zbierzesz sporo informacji to sama może dasz radę.
pchla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za poradę.Czytałam na razie tak pobierznie, ale jeśli dobrze rozumiem to najlepiej wyłożyć to folią, nalać wody i poczekać jak się ułoży i dotego zastosować filtr i ...?Rozumiem posadzić roślinki, jakie możecie mi polecić i jak będę chciała to wpuścić rybki,tak?Dobrze to w skrócie ujęłam.Bardzo dziękuję za odpowiedz
Miraszi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lut 2010, o 14:37

Post »

Witam.
Trochę napracujesz się przy tym oczku ale zapewniam Cię, że końcowy efekt będzie wart pracy.
20 m kw. to spore oczko. Osobiście usunąłbym cegły gdyż folia będzie Ci się dziurawić. Ponadto 2 m. głębokości to trochę za dużo na lilie ale z kolei lepiej dla zimujących ryb. Musisz pogodzić to wszystko czyli chyba najlepiej będzie od brzegów zostawić ok. 1m. głębokości zaś dalej od brzegu niech będzie 2 m. No i oczywiście nie zapomnij o kilku- kilkunastocenymetrowej głębokości wody dla roślin przybrzeżnych.
Pamiętaj aby gdzieś zrobić głębszą nieckę aby jesienią wybierać muł. Musisz to robić, ponieważ podczas takich zim jak ostatnia powytruwają Ci się ryby.
Do budowy oczka zostało Ci trochę czasu więc poczytaj lekturę.
Trzymam kciuki i pochwal się efektami pracy.
Andrzej_G
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 mar 2010, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

najpierw radzę przeanalizować wielkość oczka, aby po nalaniu wody nie okazało się, że trzeba ją oczyścić...
A wtedy kupno dobrze dopasowanego filtra może oznaczać małą fortunkę...

staw ok. 15m3 -> filtr słaby za 800 lub porządny za 3-4 tysiące, który poradzi sobie z rybami i zapewni
czystą i zdrową wodę.

Im mniejszy i głębszy staw, tym mniejszy filtr wystarczy.

pozdrawiam.
pchla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję wszystkim za rady.Szczerze przyznam że coraz bardziej mnie to przeraża.Filtr 3-4tyś?to dla mnie chyba za wiele.Oczywiście jak się dorobię wkońcu tego oczka to się pochwalę, ale jak tak dalej pójdzie to trochę to potrwa.A jaką lekturę moglibyście mi polecić?Za podpowiedzi z góry dziękuję
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Osobiście jeśli to możliwe, to wyremontował bym tę piwnicę, a oczko zrobił w innym miejscu ogrodu. Teraz wraca moda na takie piwnice, ludziska nowe nawet budują - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=25546 .
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”