Oleander - choroby i inne problemy w uprawie
- Ellenor of Aquitaine
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 lip 2006, o 14:58
- Kontakt:
Od dawna marzyłam by mieć Oleandra, kiedy tylko ujrzałam go w ogrodniczym musiał być mój. I tak też się stało. Teraz jednak jestem peła obaw, co z niego i czy cokolwiek z niego wyrośnie. Choruje biedak. Podałam mu ostatnio zwykły nawóz do roślin zielonych (Pokon) i jakoś ma się lepiej. Podejrzewam,że może to być zwykła awitaminoza, ale nie wiem.
wybaczcie jakość zdjęć, ale lepiej nie potrafie tym aparatem.
wybaczcie jakość zdjęć, ale lepiej nie potrafie tym aparatem.
And there You were taking flowers from my grave..
- Ellenor of Aquitaine
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 lip 2006, o 14:58
- Kontakt:
chodzi o te plamki na liściach. Są na wszystkich i jest ich coraz więcej. Początkowo czarne, brązowe otoczone żółtym pierścieniem. Następnie się wybrzuszają i zamieniają jakby w narośl, która ogranicza wzrost liścia deformując go. Da się zauważyć,że większość liści jest powyginana w różne strony.
And there You were taking flowers from my grave..
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Te żółknięcia na liściach mogły być wywołane początkowo brakiem składników, natomiast teraz mógł dołączyć się jakiś grzyb. Zrób zapobiegawczo oprysk Amistarem (dostaniesz w ogrodniczym).
Mam nadzieję, że na nowych liściach już się nie pojawią plamy. Nie wiem jak dawkowałaś nawóz ale pomyśl o zmniejszeniu dawki o połowę i podlewaj nawozem częściej.
Doniczka to mała objętość i łatwo przenawozić(inaczej mówiąc zasolić podłoże) wówczas roślina mimo, że ma składniki nie może ich pobrać i głoduje. Dlatego lepiej jest nawozić częściej znacznie mniejszymi dawkami.
Poza tym pamiętaj, że producent chce sprzedać jak najwięcej produktu i często podają dawki na granicy możliwości, dlatego warto obniżać dawkę.
Mam nadzieję, że na nowych liściach już się nie pojawią plamy. Nie wiem jak dawkowałaś nawóz ale pomyśl o zmniejszeniu dawki o połowę i podlewaj nawozem częściej.
Doniczka to mała objętość i łatwo przenawozić(inaczej mówiąc zasolić podłoże) wówczas roślina mimo, że ma składniki nie może ich pobrać i głoduje. Dlatego lepiej jest nawozić częściej znacznie mniejszymi dawkami.
Poza tym pamiętaj, że producent chce sprzedać jak najwięcej produktu i często podają dawki na granicy możliwości, dlatego warto obniżać dawkę.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój oleander zachorował
Pięknie kwitnie, ale jego liście wyglądają tak:
Szybko oberwałam chore liście, które i tak ledwie się trzymały i popryskałam Topsinem. Czy to wystarczy? Co to za choroba?
Pięknie kwitnie, ale jego liście wyglądają tak:
Szybko oberwałam chore liście, które i tak ledwie się trzymały i popryskałam Topsinem. Czy to wystarczy? Co to za choroba?
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kwiat oleander - co dolega
Co dolega oleandrowi? Liście na końcówkach łodygi zasychają.
Po naciśnięciu znaczka obraz zostanie powiększony.
Po naciśnięciu znaczka obraz zostanie powiększony.
Pozdrawiam Andrzej.
Może to jakiś grzyb Andrzeju? Moje oleandry czasami też mają takie dziwne liście, jak pryskam róże na grzybowe to olesie przy okazji też. Jeśli chodzi o kwiaty to po deszczu pełne tak wyglądają. Olesie nie cierpią przesuszenia i wtedy natychmiast zrzucają liście. Nie wiem jak długo masz te oleandry? Mój kupiony w tym roku też miał dziwne ciemne liście, wyglądał jak przenawożony i miał objawy zasolenia. Nie zasilałam go żadnym nawozem w tym roku.
Chory oleander - czarna szadź na liściach ?
Ja też mam oleandra i niestety też poważnie choruje. Zastanawiam się czy da się go jeszcze uratować ?Stoi na zacisznym tarasie, temperatura w nocy ok. 3 C , a w domu zdecydowanie za ciepło.
Czy ktoś mi może pomóc w identyfikacji szkodnika ? czy da się go uratować ? Co robić z tą czarną szadzią na liściach?
Czy ktoś mi może pomóc w identyfikacji szkodnika ? czy da się go uratować ? Co robić z tą czarną szadzią na liściach?
Krysia