markonix pisze:Ja część swoich dalii z ubiegłego roku , które mają wielkie karpy mam jeszcze w wielkim pudle , od czasu do czasu podlewam aby nie wyschły na pieprz , nowe nabytki są dalej w woreczkach , nie mam już wolnych pojemników
A ja nie wiem nawet czy te co mam to mi wypuszczą.. , podlewałem karpy wodą , zraszałem i schły.. i tak , musiałem posadzić do doniczek...
Jeśli posadzi się głębiej to:
- można posadzić do gruntu nieco wcześniej bo zanim roślina wyjdzie na wierch to minie ryzyko przymrozków (zabójczych dla dalii)
- wysokie odmiany nie przewracają się.
raistand pisze:- wysokie odmiany nie przewracają się.
Moje wysokie poprzewracały się jednego roku, potem sadziłam nieco głębiej i było dobrze.
Kolejnego roku posadziłam wysokie dalie plytko, bo było późno (to były sieroty z przeceny w lipcu). Jeden wietrzny dzień zrobił w nich demolkę, a te głębiej wsadzone były nie ruszone! Czyli jednak przewracają się
Na pewno doczytała
Wiadomo, że jak dalia urośnie na metr w górę i przyjdzie huragan, to się "wyłoży". Trzeba palikować i już. Ale posadzona nieco głębiej jest stabilniejsza. Właśnie sprawdziłem w moim "kompendium" i okazuje się że zawsze sadziłem za głęboko Na szczęście daliom to nie przeszkadzało.