Szpilka pisze:Chcę zamontować w ogrodzie stojącą fontannę nie oczko wodne. Czy ktoś wie gdzie można kupić w granicach rozsądku finansowego ciekawe figury do fontanny.Co jeszcze mi będzie potrzebne przy jej montażu. Czy ktoś z Was ma taką fontannę?Szukam rad praktyka.Pozdrawiam.
Obejrzałem fotki Twego ogrodu, mało co prawda na nich widać styl ogrodu. Z tego co się zorientowałem, to ogród raczej ogród w stylu wiejskim (duża ilość kwiatów jednorocznych i bylin), z elementami ogrodu regularnego (symetryczne kląby) i do tego położonego na skraju lasu.
Moim zdaniem, do takiego ogrodu raczej nie pasują fontanny figuralne. To raczej domena ogrodów uporządkowanych, klasycystycznych z przewagą symetrycznych form roślinnych takich jak np. niskie formowane żywopłoty z berberysu, jako obramowanie klombów kwiatowych, coś tak jak w ogrodach francuskich, gdzie wszystko jest podporządkowane osi symetrii.
Wydaje mi się że w Twoim ogrodzie bardzo pasowała by fonntanna z naturalnego materiału, takiego jak kamień, terakota czy metal w połaczeniu z cegłą np.:
TAKIE rozwiązanie.
(fotka pochodzi ze strony "Ogród w Czersku"), notabene, ten ogród wart jest obejrzenia i sciągnięcia kilku pomysłów
Możesz również wykorzystać takie rozwiązania jak
TO, lub
TO, albo coś
TAKIEGO
Można też wykorzystać dzban z terakoty lub klinkieru (w naturalnych kolorach, nie polewane, i 50 - 60 cm wysokie) stojący między kamieniami w otoczeniu np. kalii. Woda wypływa z wierzchu stojącego dzbana, wygląda to tak jak by dzban był pełen i woda się z niego przelewa.
Wszystkie te przykłady, to zbudowane na zamaskowanych kamieniami rozłożonymi na stalowych (stal nierdzewna) rusztach, zbiornikach, w których stoi pompa tłocząca wodę w obiegu zamkniętym do wodotrysku.
Wspomniałaś na wątku o swoim ogrodzie o sarnach wcinających Ci róże. Japończycy wymyślili już dawno sposób na płoszenie tych saren. Jest to coś jak by połączenie fontanny i ....kołatki wykonanej z .....bambusu. Nazywa się to
shishi-odoshi i służy właśnie do odstraszania dzikich zwierząt z ogrodu. Działa na zasadzie przeciw wagi. Ruchoma rurka po nalaniu do wnętrza wody przechyla się wylewając zawartość i powracając do pozycji wyjściowej uderza w kamień znajdujący się pod drugim jej końcem, wydając z siebie dźwięk o różnej tonacji, w zależności od średnicy rurki. Częstotliwość uderzeń regulowana jest średnicą rurki i jej długością, jednym słowem jej pojemnością. Czym szybciej się napełni tym częstsze są uderzenia.