Dalie wymagania,problemy - cz.1
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie
Literatura podaje - sadzić tak aby pąki były tuż pod powierzchnią. Ja zawsze sadziłem tak, że karpa "stała" w dołku a pąki były dwa-trzy cm pod ziemią. A głębiej to tak z 5 - 10. To dla mnie strasznie trudne pytanie
Piszę w czasie przeszłym bo dalie choć piękne to jednak wymagają bardzo dużo zachodu z wykopywaniem i przechowywaniem.
Piszę w czasie przeszłym bo dalie choć piękne to jednak wymagają bardzo dużo zachodu z wykopywaniem i przechowywaniem.
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To ciekawe co piszesz, bo ja raczej w momencie sadzenia nie mam pąków na bulwach daliiraistand pisze:Literatura podaje - sadzić tak aby pąki były tuż pod powierzchnią. Ja zawsze sadziłem tak, że karpa "stała" w dołku a pąki były dwa-trzy cm pod ziemią. A głębiej to tak z 5 - 10. To dla mnie strasznie trudne pytanie
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
To wszystko zależy od tego czy wsadzamy karpy "suche" czy też takie które były wcześniej "podpędzone" i mają już może nie pąki , ale odrosty z bulw.
Ja mam ubiegło roczne karpy , podlewałem żeby nie przeschły i dzisiaj zauważyłem że bulwy zaczęły juz puszczać odrosty , jeszcze jakiś czas i puszczą odrosty w górę .
Ja mam ubiegło roczne karpy , podlewałem żeby nie przeschły i dzisiaj zauważyłem że bulwy zaczęły juz puszczać odrosty , jeszcze jakiś czas i puszczą odrosty w górę .
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przed sadzeniem dali powinny być przynajmniej widoczne oczka. A jak karpy bardzo suche to warto zamoczyć nawet na dobę. Wtedy widać które karpy są żywe bo te ładnie pęcznieją.
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Masz na pewno. Być może nazywasz je "oczkami". W terminie sadzenie (koniec kwietnia, początek maja) są już doskonale widoczne, chyba że bulwy są przesuszone.sylwekw pisze:To ciekawe co piszesz, bo ja raczej w momencie sadzenia nie mam pąków na bulwach daliiraistand pisze:Literatura podaje - sadzić tak aby pąki były tuż pod powierzchnią. Ja zawsze sadziłem tak, że karpa "stała" w dołku a pąki były dwa-trzy cm pod ziemią. A