Moi Zieloni Mieszkańcy

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
olaa46
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 lip 2009, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moi Zieloni Mieszkańcy

Post »

Z wysiewem nasion adenium troche eksperymentowałam. Kilka sadziłam do zwykłej ziemi dla kwiatów doniczkowych, kilka do samego piasku z perlitem a jeszcze inne do ziemi do kaktusów, pare nasion sazadziłam do mieszanki piasku, ziemi do kaktusów, drobnego żwirku i perlitu, ale najlepiej kiełkowały i rosną w zwykłej ziemi kwiatowej z dodatkiem piasku 2:1 (ziemia:piasek). Przed posadzeniem nasiona moczyłam 1 dzień w letniej wodzie, potem nasiona położyłam na ziemi, (można je też zakopać na ok 1 cm ale tej metody nie próbowałam) przykryłam doniczkę folią i czekałam na cud. Pierwsze nasiona zaczęły kiełkować po 3 dniach, a ostatnie wykiełkowały mi po 12. Folię zdjęłam jak wszystkie siewki miały po dwa liście, a teraz podlewam jak "pieńki" zaczynają robić się im miękkie. Nie jest to roślina bardzo wymagająca, choć moje przez zimę straciły większość liści, ale jak tylko wyszło słoneczko to rosną jak szalone i wypuszczają jeden liść za drugim :D
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 1#p1452131" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
olaa46
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ja wysiałam na paletę...do każdej "przedziałki" po jednym nasionku. Z 15 nasion wykiełkowało tylko 5 więc przy następnym wysiewie i innej parti nasion wysiałam wszystkie do jednej doniczki, wykiełkowały wszystkie 5/5 i jak na razie mają dość miejsca, by rosły razem. Także myślę, że śmiało w jednej doniczce może rosnąć kilka młodych roślinek a potem się je rozsadzi :)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 1#p1452131" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p
Od: 23 maja 2009, o 22:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Witaj. Fajne roślinki. Śliczne kwiatuszki u adenium ;:138 ;:138
Patrycja Moje doniczkowce
"I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
"Rzuciłem rozpostarte sny pod twoje stopy; Stąpaj ostrożnie - depczesz moje sny." W.B.Yeats
Awatar użytkownika
olaa46
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Bardzo dizękuję, cieszę się, że roślinki się podobają :D

Więc przedstawiam kolejne:

Z nasion:

Obrazek Obrazek - pomidorki koktajlowe 45 sztuk...każde nasiono wykiełkowało. Rosną jak na drożdżach i z dnia na dzień są większe,

Obrazek Obrazek - papryka czerwona. Wysiana z myślą wkopania do ogródka, ale już kwitnie i zaczyna zawiązywać owocki :D

Obrazek - orzeszek ziemny...nie spodziewałam się, że coś wykiełkuje, ale jednak,

I nie z nasion:

Obrazek - ficus benjamin z prowadzony na bonzai zobaczymy co z niego wyrośnie,

Obrazek Obrazek Obrazek - kawa dwie duże i jedna malutka sadzonka,

I to by było tyle, resztę pokażę za jakiś czas :roll:
Awatar użytkownika
SunFlower
500p
500p
Od: 8 lis 2009, o 16:29

Post »

Olu czy tą papryczkę masz 2 sezon?Bo u mnie przezimowała i zaczyna kwitnąć :shock:(myślałem, żę to jest jednoroczna :oops: )
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witaj :) ale śliczne to najstarsze adenium :) moje ma około 6 miesięcy chyba i ma jedynie 10cm wysokości i kilka małych listków, mam nadzieję że gdy będzie sobie rosło na dworze w słoneczku latem to nadrobi i urośnie :)
Awatar użytkownika
olaa46
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Papryczkę wysiałam ok grudnia i sobie powoli rośnie...W zeszłym roku też miałam kilka papryczek na parapecie, ale po zebraniu owoców nie udało mi się ich utrzymać. Może to zależy od odmiany?? Ja posadziłam nasiona z takich zwykłych "sklepowych" papryk. Zasadziłam też chili, miałam nadzieję, że jest wieloletnia ale niestety nie była i też wzięła zwiędła po wydaniu owoców :?
A tak wyglądała:
Obrazek

Teraz mam jedną malutką sieweczkę ciekawe czy też tak urośnie :D
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29

Post »

Witaj ola,z tą papryką to ci się udało skoro już zakwitla i zaczyna zawiązywać owoce,widze że lubisz wszystko siać,orzech dość duży,a kawa jaka dorodna,wszystkie ładne. ;:108
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

Post »

Olu po ilości wysiewanych roślinek mogę stwierdzić że masz mnóstwo cierpliwości , no i zapał do tego typu eksperymentów na pewno też ;:138 ;:138
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Ale pomidorasków i papryczki niedługo będziesz już jeść ;:138
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Alez maluszków. :shock:
Trzymam kciukasy, aby pysznie obrodziły :uszy
Ja dwa dnitemu wysiałam Adenium. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie :roll:
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
pati000
500p
500p
Od: 28 maja 2009, o 16:50
Kontakt:

Post »

Witaj :wit Roślinek tylko pozazdrościć ;) Fajnie, że masz prawie same egzotyki. A w adenium się zakochałam ;:167 ;:138
Awatar użytkownika
Michaeli
500p
500p
Od: 19 sie 2010, o 10:28

Post »

olaa46 pisze: Obrazek
ŁAŁ, kwitnące Adenium hehe, może moje tez zakwitnie w końcu! ;:138 ;:138 :D :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”