Doniczkowe aspiracje Maybelle
- Maybelle
- 100p
- Od: 18 paź 2009, o 11:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Doniczkowe aspiracje Maybelle
Dzisiaj nie mam zbyt wiele czasu, bo jadę do siostry na urodziny. A właściwie do niej i jej synka:) . Kacper urodził się akurat w dniu jej urodzin (lepszego prezentu chyba sobie wymarzyć nie mogła ). Dzisiaj kończy już 3 latka Trzeba zawieść obojgu prezenty
Wrzucam fotki moich sansewerii, bo Tulipan998 już się długo o nie upomina
Pozdrawiam
Wrzucam fotki moich sansewerii, bo Tulipan998 już się długo o nie upomina
Pozdrawiam
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
witaj wśród "młodych ogrodników" ;:26
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Łukasz- nick zakładany dawno temu
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
No wreszcie.. . Bardzo ładne sansewerie .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Maybelle
- 100p
Witajcie Teraz niestety mam mało czasu na forum, gdyż ferie nieubłaganie dobiegły końca, a w szkole wyciskają z nas siódme poty W dodatku przed chwilą dowiedziałam się, że zostanę ciotką! Siostrzenica w drodze
Aloe aristata
Mieszanka ziół
I mała niespodzianka. Jeden storczyk wreszcie się obudził z zimowego snu i postanowił nieśmiale wypuścić pęd. Jest jeszcze tyci, ale i tak się cieszę
Aloe aristata
Mieszanka ziół
I mała niespodzianka. Jeden storczyk wreszcie się obudził z zimowego snu i postanowił nieśmiale wypuścić pęd. Jest jeszcze tyci, ale i tak się cieszę
- Tulipan998
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
No Andżelka to gratulacje ! .
Śliczne kwiatuszki i storczyk Ci zakwitnie , uważaj tylko na kaloreyfery bo czasami pąki opadają.. , a tu zima dzisiaj wraca.. , ale juz nie długo.. .
Śliczne kwiatuszki i storczyk Ci zakwitnie , uważaj tylko na kaloreyfery bo czasami pąki opadają.. , a tu zima dzisiaj wraca.. , ale juz nie długo.. .
- Maybelle
- 100p
Długo mnie tu nie było. Przepraszam, że zaniedbałam ten wątek
Na przeprosiny, daję parę fotek
Wilczomlecze kwitną jak szalone
Grubosz:
Róża wypuściła strasznie dużo młodych gałązek. Nie wiem kiedy lepiej ją posadzić, jak się zrobi trochę cieplej, czy dopiero na jesień?
No i na koniec pęd storczyka, który okazał się być nową roślinką Już widać wyraźnie małe listki
Pozdrawiam
Na przeprosiny, daję parę fotek
Wilczomlecze kwitną jak szalone
Grubosz:
Róża wypuściła strasznie dużo młodych gałązek. Nie wiem kiedy lepiej ją posadzić, jak się zrobi trochę cieplej, czy dopiero na jesień?
No i na koniec pęd storczyka, który okazał się być nową roślinką Już widać wyraźnie małe listki
Pozdrawiam
Piękne azalie i wilczomlecze.Sanseweria też ładniutka.
Nie wiedziałem,że ze ściętej róży cuś wyrośnie
- daka
- 1000p
- Od: 10 lut 2010, o 17:29
Witaj andżelika,bardzo ładne kwiatki,udalo ci się z różą,niech zdrowo rośnie
Piękne masz kwiaty "genetyczna ogrodniczko" . Zwłaszcza aloesy i wilczomlecze mnie urzekły.
- Tulipan998
- Kontakt:
Andżelika , Twojemu storczykowi jak juz Wiesz rośnie nowa roślinka , nazywa sie to fachowo "keiki" i z Hawajskiego oznacza dziecko.. Powodem tego jest akumulacja w tym punkcie , na pędzie kwiatowym hormonów wzrostu .Kiedy zaczną rosnąć większe korzenie takie ze 2 cm. , trzeba zraszać wodą , duzo osób obkłada także miejsce wychodzących korzeni "keiki" , podłożem zwannym sphagnum . Jest to mech dobrze utrzymujacy wilgoć . Kiedy sadzonka dobrze sie ukorzeni do może trwać ponad rok to sadzonkę odcina sie razem z kawałkiem starego pędu rośliny matecznej i sadzi do tego specjalnego podłoża sphagnum w doniczce , dopiero później gdy roślina ma duzo korzeni do zykłego podłoża z kory .Moze z czasem wstawiaj zdjęcia to Ci pomogę , nie ma przecież daleko . O podłoże też nie ma sie co martwić .
Jeśli chodzi o różę to ma juz ładne listki i lepiej nie ryzykować sadząc jej teraz , bo maja byc jeszcze mrozy , najlepiej posadzić po 15 maja , wtedy mrozy nie uszkodzą listków .
Róże w doniczkach można sadzić przez cały sezon wegetacyjny . Tylko róze nago korzeniowe czy kopane , lub kupowane w marketach z korzeniami w folii ziemią sadzi sie na jesień lub teraz wiosną .
Wilczomlecz od Ciebie kwitnie od zeszłego roku , odkąd go dostałem .
Jeśli chodzi o różę to ma juz ładne listki i lepiej nie ryzykować sadząc jej teraz , bo maja byc jeszcze mrozy , najlepiej posadzić po 15 maja , wtedy mrozy nie uszkodzą listków .
Róże w doniczkach można sadzić przez cały sezon wegetacyjny . Tylko róze nago korzeniowe czy kopane , lub kupowane w marketach z korzeniami w folii ziemią sadzi sie na jesień lub teraz wiosną .
Wilczomlecz od Ciebie kwitnie od zeszłego roku , odkąd go dostałem .
- Maybelle
- 100p
Witajcie
Miro78 Ja tak szczerze też nie wiedziałam czy coś z tego będzie, ale zaryzykowałam. Zwłaszcza, że nawet kiedy opadł jej kwiat, dalej miała żywo zielone liście. Więc postanowiłam ją zostawić dalej w wodzie i o to, co z niej wyrosło
daka Dziękuję bardzo za odwiedziny i miłe słowa
DankaWS Z genami nie ma żartów :P Dziękuję Ci bardzo
Artur Ale żeś się rozpisał. Jak fachowiec Dzięki za rady i co do storczyka i do róży. Napisałam, że posadzę ją, jak zrobi się cieplej Teraz bym nie ryzykowała;P Wilczomlecz to kwiatek wręcz "uniwersalny" Każdy się pyta czy to sztuczny, bo non stop kwitnie
igor944 Na pewno się doczekasz. Ja byłam przekonana z początku, że to pęd kwiatowy. Niezłe suprise
Z okazji Świąt Wielkanocnych, chcę wam wszystkim życzyć:
Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych,
pełnych wiary, nadziei i miłości.
Radosnego, wiosennego nastroju,
serdecznych spotkań w gronie rodziny
i wśród przyjaciół,
wesołego "Alleluja"
i błogosławieństwa Bożego
Miro78 Ja tak szczerze też nie wiedziałam czy coś z tego będzie, ale zaryzykowałam. Zwłaszcza, że nawet kiedy opadł jej kwiat, dalej miała żywo zielone liście. Więc postanowiłam ją zostawić dalej w wodzie i o to, co z niej wyrosło
daka Dziękuję bardzo za odwiedziny i miłe słowa
DankaWS Z genami nie ma żartów :P Dziękuję Ci bardzo
Artur Ale żeś się rozpisał. Jak fachowiec Dzięki za rady i co do storczyka i do róży. Napisałam, że posadzę ją, jak zrobi się cieplej Teraz bym nie ryzykowała;P Wilczomlecz to kwiatek wręcz "uniwersalny" Każdy się pyta czy to sztuczny, bo non stop kwitnie
igor944 Na pewno się doczekasz. Ja byłam przekonana z początku, że to pęd kwiatowy. Niezłe suprise
Z okazji Świąt Wielkanocnych, chcę wam wszystkim życzyć:
Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych,
pełnych wiary, nadziei i miłości.
Radosnego, wiosennego nastroju,
serdecznych spotkań w gronie rodziny
i wśród przyjaciół,
wesołego "Alleluja"
i błogosławieństwa Bożego
- lampart111
- Od: 5 gru 2009, o 09:31