Ślimaki i metody walki z nimi

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
izabelka34
100p
100p
Od: 15 lip 2009, o 16:54

Re: Walka ze ślimakami bezmuszlowymi

Post »

Witam :wit Mieszkam w Irlandi i tu też tych obślizgłych dziadów nie brakuje brrr
pozdrawiam Iza
bara8
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gienia 1230 -jestem z podkarpacia - wylęgarni tych paskudztw .W tamtym roku obiecałam sobie że dam spokój z sadzeniem bo jak nie ślimaki to zaraza na pomidorach itp.Ale chyba sami wiecie co się dzieje gdy poczujemy pierwszy powiew wiosny ----to jest silniejsze od nas .A profil muszę faktycznie uzupełnić.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

w moim ogrodzie ślimaki zżerają mi sałatę, truskawki, nawet młode dalie. Wypowiedziałam im wojnę, u mnie skutkuje popiół z kominka a wiosna/latem wlewam trochę piwa do np. małego naczynka (spod butelki plastikowej) i wkopuje do ziemi (4 katy) . Ślimaki to pijaki , lubią chyba zapach drożdży, i się w tym piwie topią.
Awatar użytkownika
izabelka34
100p
100p

Post »

Też dam im piwa niech się topią :twisted: tylko żeby niezwłołali kumpli zza płotu bo nie zdąże zarobić na piwo :? Jak ja ich nie cierpie ;:14
pozdrawiam Iza
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

hi hi , masz racje z tymi kumplami tez ! ja osobiście nie miałam nigdy problemu no ale nigdy nic nie wiadomo ... Możesz mnie informować jak przebiega topienie!.
Awatar użytkownika
izabelka34
100p
100p

Post »

gosia22 pisze:hi hi , masz racje z tymi kumplami też ! ja osobiście nie miałam nigdy problemu no ale nigdy nic nie wiadomo ... Możesz mnie informować jak przebiega topienie!.
Pierwsze dwa obślizgłe ślimory poleciały za płot do sąsiada :;230 żeby on wiedział :twisted:
pozdrawiam Iza
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Wrócą.Pieszo.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

izabelka34 pisze:
gosia22 pisze:hi hi , masz racje z tymi kumplami też ! ja osobiście nie miałam nigdy problemu no ale nigdy nic nie wiadomo ... Możesz mnie informować jak przebiega topienie!.
Pierwsze dwa obślizgłe ślimory poleciały za płot do sąsiada :;230 żeby on wiedział :twisted:
Wystarczy je przeciąć nożem albo motyczką - co jest pod ręką.
Ja mam dobrą sąsiadkę (nie podrzuca mi ślimaków :evil: ). Codziennie wychodzi wieczorem na łowy u siebie w ogrodzie i wzdłuż fosy - z rozpęddu zabija również te koło mojego ogrodu :heja
Ma specjalnie zrobioną małą motyczkę "na sztorc" - tak jak kosynierzy mieli kosy. Łatwo przecinać ślimaczki bez schylania :tan
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
izabelka34
100p
100p

Post »

Sąsiedzi nie mają ogrodu za płotem tylko prowizoryczny warsztat samochodowy,to były tylko dwa ślimaki :oops:
mirzan-Nie wrócą do mnie bo mur jest strasznie wysoki,zajęło by to im 3lata a pewnie i tak kierunek by się im pomylił
pozdrawiam Iza
Awatar użytkownika
ataksa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 kwie 2010, o 10:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Gdzie jeszcze nie było ślimaków?

Post »

No i u mnie juz sie pokazaly slimaki naguski. Zjadly mi juz niezapominajki i wlasnie wcinaja azalie, ktora wypuscila juz takie wielgachne nowe paki i liscie. Od kilku dni zbieralam je patyczkami do szaszlykow :oops:
Myslalam juz o chemi ale poczytalam troszke i chyba pozostaje mi piwo, ktore wlasnie wkopalam w sloiczku w ziemie. Mam kiciusie i nie chcialabym by jakis srodek chemiczny byl powodem ich zlego samopoczucia a juz nawet nie chce myslec o czyms wiecej...
Ciekawe co zastene jutro w sloiczku. mam nadzieje, ze nie potraktuja tego jak piwiarni, nachlaja sie i pojda...a potem wroca kaca leczyc :evil:
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie ;:138 u mnie ;:138 u mnie ;:138 nagusów nie ma. Jeszcze... :;230
Pozdrawiam- Liliana
x_P-42
---
Od: 27 maja 2009, o 01:05

Post »

LilaRose pisze:U mnie ;:138 u mnie ;:138 u mnie ;:138 nagusów nie ma. Jeszcze... :;230
U mnie także nic jeszcze nie widziałam. A 2 lata temu był taki wysyp, ze hej ! Ja wsparłam się granulkami , są naprawdę dobre, ale skoro zwierzaki domowe mogłyby je zjeść, to faktycznie, zostaje Ci tylko intensywne zbieranie i piwsko.
Może wytresuj koty do pomocy? :D
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

Pola, kot z pogardą do ślimaka, no też mi polowanie :wink: Z radością uprzejmie donoszę, że nie ma ślimaków, ani na tulipanach, ani na kiełkujących funkiach i sporych już liliowcach. I od razu tfu przez lewe ramię i odpukać w niemalowane.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”