Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Więc i ja jestem "trącona rydwanem", bo tak mi się wydaje, że jesteśmy w zbliżonym przedziale wiekowym.Ale lubię Opanię i niech mu będzie.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Byłam, widziałam, zamarłam :D Ogród, jak ogród, zawsze piękny i zadbany, ale te grzyby!!!!! Ile ich :shock: :shock: :shock: Ja grzybów nie widzę, mogę sobie po nich chodzić i nawet kurki, które świecą z daleka, dla mnie wyglądają jak jesienne liście :oops:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
77malinka
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

agrazka pisze:Niewiele kwiatów, Ewelino u Ciebie niewiele kwiatów :lol:
Piekny jest Twój ogród i nie ukrywam, że podpatruję go z zainteresowaniem. Dużo pomysłów mi się podoba, powiedz dokładnie jak uzyskać taką linię trawnik/ rabata - może być na PW
Dołączam się bezwzględnie do wszystkich "ochów" i "achów" i gorąco protestuję, żeby takie rzeczy na pw!
Ja też chcę wiedzieć i myślę, że nie tylko ja.
Ewelinko opisz to w poście, proszę!

A tak nawiasem mówiąc, to na tych zdjęciach nigdy nie widać sztabu ludzi, który dba o ogród :wink:
Oczywiście, że to żart, wiem, że robisz to sama :D
Pozdrawiam, Małgosia
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Agrażko, Malinko

O tym jak pielęgnuję trawnik pisałam w lutym tego roku, pozwolę sobie zacytować :
Ewelina pisze: Trawnik to wg. Anglików trawa, która rośnie na danym obszarze od co najmniej 300 lat ! To ,co jest u mnie ma lat 8. Pod drzewami sprawia trochę kłopotu, bo cień, ale rdzę sobie tak : co roku ,wczesną wiosną wertykuluję ,dosiewam "łyse " miejsca, nawożę. Potem co 5 tyg. nawóz i co tydzień koszenie .Kończę nawozić we wrześniu. Koszę, póki rośne/ np. w tym roku aż do końca listopada,bo było dość ciepło i trawa rosła/.Co 2 lata końcu lutego rozsypuję wapno- to odkwasza, a u mnie jest ziemia o odczynie lekko kwaśnym.W sumie sporo pracy, ale warto !
Nie mam krawężników pomiędzy trawnikiem a rabatami , bo to mi się niezbyt podoba, a ponadto trochę utrudnia koszenie.Ja mam trawnika ok.500.więc nie mogę się przy tym bawić.Wiosną po prostu "czyszczę " brzegi, a różnicy wysokości przy granicy trawnik- rabata nie ma, bo rabaty są wysypane grubą warstwą drobnej kory/ zapobiega to rozwojowi chwastów/.

Jako uzupełnienie kilka zdjęć:

Tak wyglądał trawnik w po wertykulacji w marcu

Obrazek Obrazek

a tak w pełni lata...
Obrazek

Tak wyglądał brzeg trawnika przed i w trakcie "korekty" brzegów

Obrazek Obrazek

a tak po tym zabiegu... Obrazek

Do czyszczenia wspomnianych brzegów trawnika używam , jak widać, łopaty, ale przydatne są także takie nożyce

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
SoniaJ
200p
200p
Od: 15 wrz 2007, o 22:19

Post »

Ewelino,ten Twój trawnik.....
Jak bym była złośliwa,tobym powiedziała,że retuszujesz zdjęcia i dodajesz im zieleni...
Ale nie jestem złośliwa. :)
Wiem,że to po prostu praca,praca...
Pozdrawiam. Sonia.
Moje chwastowisko
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Nie retuszuję , zresztą komputerowa obróbka zdjęć to dla mnie czarna magia :wink:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dzisiaj miałam kiepski dzień...no i wracając do domu, na pocieszenie wstąpiłam na chwilkę do ...Centrum ogrodniczego i zobaczcie , co przytargałam do domu :D

Obrazek Obrazek

Teraz ganek wygląda naprawdę jesiennie :D
Bartek111
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 wrz 2007, o 10:25

Post »

Świetnie to wymyśliłaś!
Jeszcze tylko wytnij dyniom oczy i buźki i na Halloween będą jak znalazł! :D ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Byłam Ewelinko, podziwiałam i podpatrzyłam. :D
Podpatrzyłam brzozę pendula z przyciętą fryzurką, patrząc na Twoją brzózkę doszłam do wniosku, że mojej też należy się nowy image. :D
Jak często przycinasz swoją brzózkę? W miarę potrzeby czy, np. wiosną i jesienią?

Wyniki grzybobrania bardzo apetyczne. Mój M. prawie chciał się wprosić na kolację, ale pokazałam mu datę postu i sam stwierdził, że już chyba po kolacji. ;:112
Awatar użytkownika
SoniaJ
200p
200p
Od: 15 wrz 2007, o 22:19

Post »

[Obrazek

Śliczna kompozycja!
Pozdrawiam. Sonia.
Moje chwastowisko
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Cieszę się,że podoba się Wam moja jesienna dekoracja :D A "buziek" i oczu" raczej nie będę w dyniach wycinać ...niespecjalnie akceptuję u nas Halloween, wolę tradycyjnie polskie Święto zmarłych z jego mniej radosną może , ale naszą oprawą - nostalgia i zaduma nad przemijaniem...

Lilu Brzózkę przycinam rzeczywiście " w miarę potrzeb". Teraz ma taką fryzurę,że wiosną raczej nie będzie potrzeby przycinania.
A co do grzybków, miałaś rację - było ich sporo ale moja rodzinka rozprawiła się z nimi raz- dwa :lol: Zresztą smażone na masełku maślaki z bagietką i czerwonym winem nie potrzebują rekomendacji !( Potwornie kaloryczne !)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dzisiejsze jesienne porządki w ogrodzie "zaowocowały" 2 worami śmieci z samego frontu ! Nawycinałam , nawygrabiałam, nazmiatałam...ale zostało jeszcze baaaardzo duże pole do popisu. Posadziłam też żółte i różowe Psizęby :D Szczególnie cieszę się z tych różowych i mam nadzieję,że rzeczywiście będą miały taki kolor ( kupiłam na Allegro). Nie byłabym sobą , gdybym nie porobiła zdjęć, ale niewiele ich ,bo i fotografować powoli nie ma czego...
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Ewelinko, co do różowych psi zębów.Sprzedawca kiedyś powiedział mi, że one tak dobrze nie zimują jak żółte.Nie wiem ile w tym prawdy, powtarzam tylko jego słowa.Więc może zabezpiecz je stosownie do pory zimowej.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dziękuję, Elu , za podpowiedź. Okryłam miejsce posadzenia cebulek "górką " kory. A w razie potrzeby podlecę z kaloryferem...Muszą zakwitnąć - tak się cieszę,że je dostałam!!!
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ewelina pisze: Nie byłabym sobą , gdybym nie porobiła zdjęć, ale niewiele ich ,bo i fotografować powoli nie ma czego...
Kokietko Ewelino ... :D :D :D
Pokazuj ,pokazuj - wiemy ,że codziennie jest coś nowego ,wypatrzonego ,innego....
To raczej zimą nie zmieniają sie nasze ogrodowe krajobrazy... :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”