Karczownik,kret, nornica czy... - 2cz.(2007.06.28 - do 2011.11.06)

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
kasia_2721
100p
100p
Od: 21 paź 2009, o 12:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kret, nornica czy... - 4cz.

Post »

Dokładnie tak wygląda cały mój trawnik :evil: i co z tym zrobić???????Póki co widzę,że koty pilnują tych norek ;:63 ale nie wiem czy dadzą radę!!!!!!!!!
baca
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 sty 2010, o 18:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Walka z kretem to walka z wiatrakami.Krety ryją tam gdzie dżdżownice,dżdżownice żerują tam gdzie mają do spożycia części organiczne;kompost,skoszona trawa,obornik itp.,należy skoszoną trawę składować w wydzielonym miejscu,obornik przekompostować wraz z innymi odpadami organicznymi i dopiero dojrzały kompost rozsypywać na grządce.W ten sposób możemy ograniczyć częściowo rycie kreta w niechcianym miejscu.Kret jest naturalny meliorantem i często jest bardzo pożyteczny.Przykład;kiedyś zapomniałem zakręcić kurek z wodą-zalało mi działkę i po dwóch dniach kiedy zakręciłem kurek woda znikła,dzięki dobrze rozbudowanemu systemowi krecich korytarzy i dlatego doceniam krety.Jeszcze raz proszę nie róbcie kretom krzywdy. ;:170 ;:170 ;:170 BACA
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Ja tez mam krety i nornice i ich nie krzywdzę ,bo tez chcą zyć :D
Kupiłam taki kołek na baterie ,który wydaje co kilka sekund dzwięki i co jakis czas wkładam go do dziur w ziemi.Przenoszę co kilka dni.Krety nie lubią chałasu i pomogło :D Baterie starczają na pół roku.
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Generalnie nie mam nic do kretów, dopóki mi jakoś bardzo nie szkodzą :wink:
Te tuneliki to chyba jednak w większości robota nornic, ale ich takiej ilości jak w tym roku dawno nie widziałem.
Pozdrawiam, Maciek.
hannaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 mar 2010, o 11:49

Post »

A ja polecam KOTA - ale nie byle jakiego !
przygarnęłam taką kotkę co ktoś wyrzucił na działkach i ona jakiś czas "utrzymywała sie z polowania"
teraz robi to także dla sportu i przynosi mi często upolowane myszy , nornice itp kret też jakby się bał i rzadko mnie odwiedza!
KOT to czysta przyjemność! Tylko w mieście zimą tak tęskni za wiosną = zupełnie jak ja!
Hannaa
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Czym więcej szperam po internecie, z tym większym dystansem podchodzę do różnych "cudownych" porad. Niemniej jednak zawsze mam odrobinkę nadziei, że "ta" wreszcie będzie skuteczna. Przeważnie nie jest, ale nadzieja zostaje. I tak właśnie ostatnio, podobnie jak Wy zauważyłam w ogrodzie nasiloną aktywność podziemnych stworków, co zmobilizowało mnie do działania, czyli w pierwszym rzędzie do szukania nowej "cudownej" metody. I tym to sposobem trafiłam w kilku miejscach na poradę, aby porozkładać w strategicznych punktach ogrodu kulki naftaliny. Czy ktoś z Was słyszał o tej metodzie, a przede wszystkim, czy ktoś ją wypróbował, a jeśli tak, z jakim skutkiem?
Równocześnie gdzieś wyczytałam, że naftalina nie powinna dotykać ziemi (Czy to prawda? jeśli tak, to jak ją kłaść?) i że naftalina działa odstraszająco na koty i psy (czy to prawda? Ja nie chcę odstraszać kotów ani psów!!!)

Nie chcę być złym prorokiem, ale obawiam się, że skutecznego sposobu na gryzonie do tej pory nie znaleziono. To tak jak z "dietami cud": są ich setki, a grubasów jakoś nadal co nie miara. :wink:
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07

Post »

Ja też miałam z nimi problem ale dwa lata temu znalazłam sposób. Właściwie ten sposób znalazła moja córka a mianowicie to kot. Gdy tylko podrósła niemoglismy wieczorem zawołać go do domu siedział co noc w ogrodzie i łapa nornice i krety. Nawet sąsiadka przychodziła po niego i pożyczała. Teraz mam spokój bo wszystko przegonił.
filipinka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 cze 2008, o 20:48

Post »

Muszę przyznać, że doszliśmy rodzinnie do wniosku, że walka z tymi zwierzakami jest chyba z góry skazana na klęskę :( . Dlatego postanowiliśmy załatwić je w inny sposób, a więc nie dopuścić na trawnik. Chcemy wkopać siatkę plastikową pionowo na głębokość ok. 30 cm (ew. 50) dookoła trawnika. Nie wiem tylko czy wystarczy taka osłona, czy też nornica przegryzie taką siatkę? Może ktoś z Was wie? :?:
Życie bez kwiatów jest jak życie bez powietrza
Pozdrawiam Basia
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Słyszałem o tym sposobie , chciałem wykorzystac w ubiegłym roku - niestety nie udało mi się kupić kulek z żadnym sklepie :;230
Odnośnie nornic - objadły mi korzenie u wszystkich róż ;:223
Awatar użytkownika
Hortensja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 gru 2006, o 01:12

Post »

Wydaje mi się, że znalazlam sposób na nornice. W otwory w ziemi, te po usunięciu kopców i te bez,
wsypałam preparat na mrówki, ten jaskrawjaskrawo- pomarańczowy, w granatowym pojemniku.
Wystarczy wsypać bardzo małą ilość, ale dość głęboko np. przy pomocy małej łyżeczki.
Kopce i korytarze zniknęły wszędzie tam gdzie go zastosowałam. Preparat nazywa się Mrówkofix czy
jakoś tak. Metoda drastyczna, ale trudno.
Pozdrawiam - Hortensja
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

A czy próbował ktoś gaz pieprzowy ???????
Awatar użytkownika
Tarlama
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 cze 2008, o 22:06

Post »

Po tegorocznej zime, przecierałam oczy ze zdumienia. Gdy stopniał śnieg - w malinach była zryta ziemia. Dosłownie, jakby ktoś rowki kopał... częśc malin mi "podeschło" :x ale cześc wyglada na zdrowe... co dziwne, rowki są tylko przy malinach... Nigdy u mnie nornic nie było, a krety o taka destrukcje nie posądzam :roll:
Czy istnieje skuteczna metoda przewpędzenia nornic? Nie chcę ich zabijac, tylko się ich pozbyc...
Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą.
Albert Schweitzer

Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie chcę ich zabijac, tylko się ich pozbyc...
Niestety, tak się nie uda, albo ty pozbędziesz się nornic karmiąc je trutkami,albo nornice pozbędą się Twoich roślin w ogrodzie. Teraz już za późno na "dokarmianie", mają one już w ogrodzie wiele pożywienia, ale jesienią musisz rozpocząć walkę, jak chcesz się pozbyć nornic, do tego czasu radzę przestudiować Nasze Forum jak to się skutecznie robi .Jak tego nie zrobisz, za rok ich będzie cztery razy więcej.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”