Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych
W tamtym roku oczkowałem czereśnie ...
Jak myślicie ? żywe to oczko ? ogonek odpadł jak powinien.
foto z dziś
Jak myślicie ? żywe to oczko ? ogonek odpadł jak powinien.
foto z dziś
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 kwie 2010, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W jakim etapie wegetacji muszą być pąki na drzewie aby szczepienie powiodło się?
A dokładniej czy te pąki mają dopiero nabrzmiewać, zaczynać pękać, czy już całkiem mają być popękane? No i o które pąki chodzi (kwiatowe czy liściowe)?
PS. szczepie na stosunek.
A dokładniej czy te pąki mają dopiero nabrzmiewać, zaczynać pękać, czy już całkiem mają być popękane? No i o które pąki chodzi (kwiatowe czy liściowe)?
PS. szczepie na stosunek.
Ja też pytałem bo chcę zaszczepić śliwki ale nikt mi nie odpowiedział i jeszcze się ktoś obraził. Wiesz,ja myślę na podstawie swojej praktyki z jabłoniami ,że najlepszą metodą jest sprawdzenie ilości miazgi pod skórką na podkładzie.A więc mogą być już listki.Literatura podaje ,że szczepienie odbywa się od 15 kwietnia do 15 maja.Przesyłam Ci linka.
http://www.castorama.pl/porada/szczepie ... ieniec120/
http://www.castorama.pl/porada/szczepie ... ieniec120/
Bogdan
czytałem ten temat i zauważyłem posty odnośnie szczepienia tzn zestawiania różnych gatunków. otóż w moim ogrodzie rosło kiedyś dużo czereśni. niektóre drzewa trzeba było wyciąć ale z pozostałości korzeni wybijały antypki. w jednym przypadku jednak z pozostałego pnia wyrósł głóg (!) czy ktoś spotkał się kiedyś z podobnym zestawieniem? wiem że ogrodem zajmował się kiedyś pewien Prusak, który fascynował się roślinami i słyszałem że często czereśnie szczepił na drzewach które przynosił z lasu
[quote="Maksymilisan"]W jakim etapie wegetacji muszą być pąki na drzewie aby szczepienie powiodło się?
PS. szczepie na stosunek.[/quote]
Myślę ,ze ten link sporo Ci podpowie.
http://pl.pl.allconstructions.com/porta ... ticle/6541
PS. szczepie na stosunek.[/quote]
Myślę ,ze ten link sporo Ci podpowie.
http://pl.pl.allconstructions.com/porta ... ticle/6541
Bogdan
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 kwie 2010, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki cortyzol
Teks jest bardzo obszerny i szczegółowy. Rozwiał on kilka moich wątpliwości. Jak widać, w internecie jest trudno znaleźć tekst dokładnie opisujący szczepienie, dlatego myślę, że najlepiej jak by się tu zaangażowała doświadczona osoba w szczepieniu drzew i krzewów.
Teks jest bardzo obszerny i szczegółowy. Rozwiał on kilka moich wątpliwości. Jak widać, w internecie jest trudno znaleźć tekst dokładnie opisujący szczepienie, dlatego myślę, że najlepiej jak by się tu zaangażowała doświadczona osoba w szczepieniu drzew i krzewów.
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanko,
zaszczepiłem parę śliw w tym roku i nie wiem co jest grane. Drzewa macierzyste, z których pobrałem sztobry już pościły liście a te sczepione sztobry maja zaledwie nabrzmiałe paki. Czy powinny one również mieć listki, czy znaczy to, ze się nie przyjęły?
Pozdrawiam serdecznie
zaszczepiłem parę śliw w tym roku i nie wiem co jest grane. Drzewa macierzyste, z których pobrałem sztobry już pościły liście a te sczepione sztobry maja zaledwie nabrzmiałe paki. Czy powinny one również mieć listki, czy znaczy to, ze się nie przyjęły?
Pozdrawiam serdecznie
To normalne, drzewa macierzyste idą pędem swojej siły czasu i już zaczęły wegetację natomiast zrazy musiały się najpierw zrosnąć z podkładkami i stąd opóźnienie, jeśli pąki na nich są nabrzmiałe jest duże prawdopodobieństwo że się przyjęły. Cierpliwość jest cnotą.
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za odpowiedz, pozostaje wiec czekać i jeszcze raz czekać
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
A jaką metodę zastosowałeś przy szczepieniu.Ja szczepiłem śliwy pierwszy raz więc zastosowałem prawie wszystkie.Zobaczę czy coś z tego wyjdzie.A jak nie, to w lipcu pobawię się w okulizację,której też nigdy nie robiłem.Ale co tam. HejkaLex pisze:Dziękuję za odpowiedz, pozostaje wiec czekać i jeszcze raz czekać
Pozdrawiam serdecznie
Bogdan
A ten stosunek przed czy po?Maksymilisan pisze: PS. szczepie na stosunek.
Wybacz uszczypliwość ale dawno się tak nie ubawiłem, nigdy się nie spotkałem z takim określeniem.
Zawsze jest ten pierwszy raz....
Jeszcze można z jezyczkiem.
Jeszcze można z jezyczkiem.
A fakt, nie pomyślałem o tym języczku