Ogród Arkandora

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Ogród Arkandora

Post »

Witajcie,
Nie jestem nowy na forum, bywam tu od dwóch lat, ale dopiero teraz zakładam wątek w tej sekcji. Mam na imię Tomek, 35 lat, od 3 lat we własnym domu, wcześniej w blokach.
Rośliny interesowały mnie od dziecka, zawsze miałem pełne parapety różnego rodzaju okazów, głównie kaktusów, bo małe i wolno rosły. Nigdy mi nie kwitły, bo za ciepło w zimę itd. Teraz mam kawałek ziemi, ok. 1000 m2 i domek, wystarczy zrobić krok i jestem na własnej trawie, wśród własnych drzew, pomidora własnego można wyhodować, rododendrona zasadzić, zapach sosen latem powdychać, posiedzieć wieczorem przy piwku na własnej ziemi. Człowiek czuje, że żyje...

Domek stoi blisko ulicy, ślepej na szczęście, sześć domów, cisza, spokój. Sześć metrów do płotu od frontu, za domem ładny zielony skrawek ziemi, azyl spokoju (zdjęcie z wczoraj):

skasowano fotkę

Tuż za ogrodzeniem od frontu wychodzą cebulowe zwiastuny wiosny

Obrazek

Obrazek

A, to iryski
Obrazek

To miejsce ma już swoją historię, zrobiłem tu dużo zdjęć od listopada 2007, kiedy to nabyłem aparat :wink:. Z czasem jakieś "historyczne" powklejam, na razie będę w tonacji niebieskiej.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów świątecznie...
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Arkandora

Post »

Witaj Tomku Wsród nas. Cieszę się, że do nas dołączyłeś bedzie kolejna działka do oglądania. No troszkę terenu masz do zagospodarowania. Domek jest piekny. A niebieski kolor kwiatków bardzo ładny.
Dziekuje za życzenia świąteczne. Rownież życzę wesołych świąt.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie Marcin
arkandor
500p
500p

Post »

Cieszę się, że ktoś tu zajrzał. Pozdrawiam Cię Martinez! U mnie pierwsze objawy wiosny zaobserwowałem 1 marca:
skasowano fotki

pozdrawiam, arkandor
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

arkandor pisze: Teraz mam kawałek ziemi, ok. 1000 m2 i domek, wystarczy zrobić krok i jestem na własnej trawie, wśród własnych drzew, pomidora własnego można wyhodować, rododendrona zasadzić, zapach sosen latem powdychać, posiedzieć wieczorem przy piwku na własnej ziemi. Człowiek czuje, że żyje...
Witaj Tomku! Interesująco zaprezentowałeś swój ogród a to, co napisałeś zabrzmiało bardzo obiecująco.
Masz zapewne sporo planów a dobry początek już za sobą. Ciekawe, co też w tym sezonie się wydarzy?
Niebieska wiosna pięknie sfotografowana :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Witaj Tomku.
Bardzo się cieszę że do nas dołączyłeś bo nie dość że masz coś ciekawego do pokazania to widzę że masz dar do snucia opowieści.
Ten łan irysków żyłkowanych jest po prostu wspaniały ;:138
I na uszko ci powiem ze masz piękny dom.
arkandor
500p
500p

Post »

Igor - staram się uniknąć przeładowania roślinami, chociaż czasami trudno jest się oprzeć. Fajnie się sadzi, ale potem trzeba przy tym nieźle się narobić, żeby wszystko ładnie wyglądało. Nawet na tym etapie jest sporo roboty, chociaż z koszeniem uwijam się w 1.5 godziny :wink:.

Vita - nie mam szczególnych planów na ten sezon. Posiałem już trochę warzyw, tzn. rzodkiewkę, sałatę, cebulę dymkę, pietruszkę naciową, marchewkę... Na parapecie jak co roku rośnie rozsada pomidorów i papryczek chili oraz jakieś tam zioła. Będzie też gazania i aksamitki, może jakiegoś rododendrona kupię (mam już 8 + 1 azalię). Mam w doniczce małą sekwoję (mamutowca) wyhodowaną z nasiona, korci mnie, żeby w przyszłym roku posadzić ją w ogrodzie.

Coma - dzięki za pochwały :). Bardzo lubię rośliny cebulowe, szczególnie krokusy a także wszystkie rośliny budzące się wcześnie do życia. W tym roku posadziłem ciemierniki. Próbowałem rok temu z zimowitem wczesnym (Chimonanthus praecox), ale chyba nieźle podmarzł w zimę, bo jak na razie nie daje oznak życia.

skasowano fotkę

Niestety w tym roku było słabiutko, krokusów wyszło dużo mniej, nie było nawet czego fotografować.

pozdrawiam Wszystkich świątecznie, arkandor
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Arkandor!
Łaka z krokusami tez była kiedyś moim marzeniem i nie wiem co robiłam nie tak ,że w końcu wszystkie krokusy posadzone w trawniku znikły :( a przecież w naturze rosną tak pęknie,więc czemu nie u mnie?
Trudno,mamy za to je na rabatach.
Dołączyłeś do nas - przybywa Ci roślin - spodziewam się więc wkrótce wdrożenia wielu nowych pomysłów na kolejne rabaty... na kolejne krzewy... na kolejne byliny.... forum nasze inspiruje niepohamowanie .
Z przyjemnością będę podglądać "rozwój wypadków" w Twoim ogrodzie :wit
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2007, o 17:50

Post »

arkandor pisze:wystarczy zrobić krok i jestem na własnej trawie Człowiek czuje, że żyje...
Jak to przeczytałam, to pomyślałam, że będzie ciekawie.
I chyba się nie mylę, bo to się "czuje" czytając to co piszesz i oglądając Twoje zdjęcia.
Witaj Arkandor :)
U Moniki - cz. 1, cz. 2
Gdy życie ofiaruje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę.
arkandor
500p
500p

Post »

KaRo, z tymi krokusami w trawie to ja mam swoje podejrzenia. Przy pierwszym koszeniu trawnika koszę też przekwitłe krokusy więc nie zdążą wzmocnić cebul przed następnym sezonem. Stają się coraz słabsze i stopniowo znikają. Trzeba by poczekać z koszeniem aż ich liście same zaschną, czyli aż do połowy maja. Ale mogę się mylić :wink:.

Witaj Monika! Nie wiem, czy będzie ciekawie, po prostu piszę to co czuję. Ten ogród podarowała mi 7 lat temu moja mama, odziedziczyła go po swoim ojcu, a on z kolei po swoim. Jest to oczywiście malutki wycinek tego co stanowiło ogród kiedyś. A był tu kiedyś uroczy sad na powierzchni ponad 5000 m2, trawę strzygły krowy, a ja jako dzieciak przychodziłem z rodzicami do dziadka na jabłka, gruszki itp. Po śmierci dziadka sad podzielono pomiędzy jego sześcioro dzieci, moja mama dostała swój kawałek, a teraz mam go ja. Po dziadku, który sadził drzewa owocowe ponad 60 lat temu ostała się tylko jedna kosztela (widać ją tam na niektórych zdjęciach blisko domu), reszta drzew uschła ze starości, albo je powycinali. Na koszteli rośnie ogromna jemioła, a poza tym ona nadal rodzi jabłka, które są fantastyczne, jedno na 10 bez robala, ale w smaku niezrównane. Kto jadł prawdziwe kosztele wie o czym mówię...

pozdrawiam, arkandor
arkandor
500p
500p

Post »

Ano właśnie Igor, rok temu faktycznie wyglądała nieźle, myślałem, że krokusy będą się rozrastać, ale niestety ubyło ich i już nie jest tak fajnie...

Wspominałem o jemiole rosnącej na koszteli. W zbliżeniu wygląda tak
Obrazek

Krokusy na łące i inne cebulowe rosły kiedyś w jednym miejscu, na kilku m2. Przesadziłem je z stamtąd w trawnik (krokusy) i w pas ziemi przy frontowym ogrodzeniu. Przed przesadzeniem, dwa lata temu wiosną wyglądało to tak
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W sumie ładnie to wyglądało. Lepiej sadzić cebulowe kępami niż pojedynczo.

pozdrawiam, arkandor
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Witaj Arkandor
Ja też posadziłam mnóstwo krokusów i przebiśniegów w trawie. Krokusy pięknie przetrwały, a nawet rozmnożyły się, natomiast z setek przebiśniegów zostało parę kępek. Również, tak jak Ty, podejrzewam, że to zbyt szybkie koszenie spowodowało zanik cebulek. Liście przebiśniegów pozostają o wiele dłużej zielone, niż krokusów. Krokusom pozwoliłam zaschnąć, przebiśniegom, niestety, nie :oops: Będę próbować dalej :)
Pozdrawiam świątecznie
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
arkandor
500p
500p

Post »

W ostatnim tygodniu niewiele nowego wydarzyło się u mnie w ogrodzie.

Zakwitła Scilla i jakiś samotny żonkil

Obrazek

Obrazek

Jakieś takie płożące kwitnie na niebiesko

Obrazek

Dokupiłem 4 małe rododendrony i dalej tworzę leśny zakątek

Obrazek

Obrazek

Pogoda w kratkę, jest dość chłodno, słońca w sumie niewiele, ale i tak wiosna z dnia na dzień stopniowo odsłania swoje oblicze.

pozdrawiam, arkandor
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

:wit
Rododendrony kuszą, widziałam wczoraj piękne, z biało-zielonymi liśćmi, w OBI.
To niebeskie płożące to barwinek.
Miłego dnia
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”