Zroślicha (Syngonium ) - uprawa,podstawy,sadzonkowanie

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dostałam kwiat-ale co to jest?

Post »

JUSTI pytasz o porady a nie stosujesz się do nich.
AlfaXIII pisze:Roślinka dość łatwa w uprawie ale nie lubi przeciągów i suchego powietrza. Przesadzać co roku.
Awatar użytkownika
JUSTI
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 sty 2007, o 12:48

Post »

Już prostuje-przesadzony zeszłego lata, pomyliłam sie z innym kwiatkiem.Spróbuje porobić sadzonki i od nowa przygode z tym kwiatkiem :D
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moim zdaniem, możesz poobcinać ją, zrobić nowe sadzonki, a starą nadal podlewać, jeszcze odżyje.
Wisi w kuchni, kuchnia ma okna od jakiej strony świata?
Być może ją przelałaś, a być może ma po prostu za sucho, roślin będąca w kuchni powinny być częściej spryskiwane.
pozdrawiam.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
JUSTI
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 sty 2007, o 12:48

Post »

Kuchnia ma okna na zachód, więc słońca jest niezbyt dużo.
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

Słońca niewiele to jest od północy, wschodzie. Najwięcej oczywiście na południu, ale zachód też jest słoneczny.
Jednak jeżeli wisi wysoko i nie padają na nią bezpośredni promienie nie dojdzie do poparzenia.
Tak jak pisałem elegancko poprzycinaj, zobaczymy czy odżyje.
Życzę miłego dnia
Tomek.
apakle
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 sie 2009, o 13:42

Re: Potrzebna porada artystyczna - zroślicha

Post »

Moja zroślicha rosnie nadal jak chce, chciałabym Wam pokazać jak wyglada teraz, przypiełam ją do patyczka, w planach mam palik philodendrona.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p
Od: 23 mar 2009, o 12:28

Post »

A czy ona przypadkiem nie ma za mało światła bo ma strasznie duże przerwy miedzy liśćmi :roll: Moja nie wypuszcza aż takich długich .
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Nie wiem, czy tu chodzi i światło... moje syngonium rośnie z dala od okna w pracy, na wierzchu regału i jest dość gęste. Ale na początku też było raczej cienkie, zgęstniało z czasem. Oplotłam je na paliku kokosowym jak na pieńku. Epipremnum (scindapsus dawniej) też rośnie daleko od okna i ma się dobrze. Obie te roślinki według mnie dobrze znoszą mniejszą ilość światła.
apakle
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 sie 2009, o 13:42

Post »

rośnie pod balkonowym oknem, w słonecznym miejscu zaczęła puszczać taki badylek
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Daj jej czas. :D W mojej badylek nieco się zesechł i padł, bo kiedyś tam nie podlałam odpowiednio przed urlopem - powiem, że po zdechnięciu górnej części badylka kwiatek zaczął się bardziej rozkrzewiać. Ale nie polecam podsuszania ani nadmiernego ciachania, no chyba że chcesz wtykać ucięte kawałki w tę samą donicę, celem zagęszczenia, jak już ktoś proponował. ;)
Awatar użytkownika
CzapkaKloszarda
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 paź 2013, o 14:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pozwole sobie odswiezyc temat zamiast tworzyc nowego. Mam prawdopodobnie zrosliche stopowcowa ale nie mam co do tego pewnosci. Roslina jest po licznych przykrych przejsciach i ze wzgledu na swoj tragiczny wyglad miala zostac wyrzucona na smietnik. Ja natomiast swoim dobrym sercem mimo tego jak sie prezentuje przygarnalem ja do siebie. Roslina jest bardzo zdrowa. Zero usychajacych lisci. Zero przebrawien. Zero plam. Zero insektow. Zero osadow. W chwili obecnej mam kilka pytan. Czy moge jeszcze w tym okresie ja poprzycinac i posadzic na nowo do tej samej doniczki czy jednak lepiej bedzie jakos przetrwac ta zime i zajac sie nia dopiero na wiosne przyszlego roku? jeśli moge teraz sie nia zajac to prosze o porade jak sie za to zabrac. Najwazniejsze w jakim miejscu ciac? Jak ciac(ukos czy prostopadle)? Ukorzeniac w wodzie czy od razu do ziemi. Czy same liscie puszcza cos w wodzie ? Trzebac cos woskiem pokrywac czy nie? będę wdzieczny za wszelkie informacje na temat zabiegow jakich moge sie podjac. Zalaczam zdjecia przed rozwiazaniem od patykow i po jak i lodyg:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 11:17

Post »

Fachowiec ze mnie żaden ale podzielę się swoim skromnym doświadczeniem.
Ta roślinka nie sprawia zbytnich kłopotów jeśli chodzi o rozmnażanie.
Osobiście swoją ukorzeniam aktualnie w wodzie - sadzonki pobrałem jakieś dwa tygodnie temu i już niektóre mają korzenie. Poczekam jeszcze jak podrosną i sukcesywnie będę sadził te z większymi korzeniami do doniczek.
Cięcia widzisz na fotkach. Na roślinie widać wyraźnie segmenty (chyba nazywa się to międzywęźla a jeśli nie to proszę poprawić). Tnę między jednym węzłem a drugim a ilość segmentów jaką odcinam w zasadzie dowolna jak wybieram dwa, trzy i staram się by sadzonka miała od jednego do trzech liści. Jeśli jest ich więcej to zwyczajnie odrywam.
Korzeni z samego liścia chyba nie będzie. Ran po cięciu nie zabezpieczam, zasychają szybko (te w roślinie matecznej).
Fotki może Ci przybliżą problem :)

Zdjęcia nieaktywne/N.
Michał
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Masz syngonium white butterfly tak dokładnie się ta odmiana nazywa.

Można ją o każdej porze roku przycinać... najlepiej robić to w miejscach , gdzie pędy są troszkę twardsze i mają zaczątki korzonków, tak odcięte pędy ukorzeń w wodzie i jak będą miały solidne korzenie wtedy wsadź do nowej ziemi, stara może być już małowartościowa. .Najlepiej ciąć pod skosem pędy...jeszcze można każdą końcówkę pędu wazeliną posmarować aby nie gniła. :wit Mozesz również w formie zwisającej ją poprowadzić;). :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”