Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu
Czy jakoś nawozisz te wrzośce, że tak się różnią od moich rachitycznych?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Mariolko, Pell, Ido, Greto, Agnieszko, Gosiu,100krotko, Geniu, Tajko, Aniu,
dziękuję bardzo za wizytę i miłe słowa
Krzysiu, wrzośców niczym nie nawożę - te na zdjęciu były posadzone równo rok temu i ładnie się rozrosły. Myślę, że sekret tkwi w stanowisku - powinno być słoneczne i ziemi - musi być kwaśna. Są wyściółkowane korą i rośnie ich kilkanaście w jednym miejscu, więc oprócz tego, że tworzą ładne, barwne plamy, wytwarzają charakterystyczny dla siebie mikroklimat razem z azaliami, pierisami i niskimi iglaczkami. W słoneczne dni uwija się wokół nich mnóstwo, os, pszczół, trzmieli i motyli; to niesamowity widok!
Dzisiaj - mimo że nie miałam zbyt dużo czasu - kilka razy wyskoczyłam do ogrodu. Była piękna, słoneczna pogoda i coraz więcej kwiatów rozpoczęło kwitnienie:
Forsycja okryła się mnóstwem ślicznych, żółtych kwiatuszków i pięknie rozświetliła ogród:

Kwitną już pierwsze tulipanki

...i sasanki

dziękuję bardzo za wizytę i miłe słowa

Krzysiu, wrzośców niczym nie nawożę - te na zdjęciu były posadzone równo rok temu i ładnie się rozrosły. Myślę, że sekret tkwi w stanowisku - powinno być słoneczne i ziemi - musi być kwaśna. Są wyściółkowane korą i rośnie ich kilkanaście w jednym miejscu, więc oprócz tego, że tworzą ładne, barwne plamy, wytwarzają charakterystyczny dla siebie mikroklimat razem z azaliami, pierisami i niskimi iglaczkami. W słoneczne dni uwija się wokół nich mnóstwo, os, pszczół, trzmieli i motyli; to niesamowity widok!
Dzisiaj - mimo że nie miałam zbyt dużo czasu - kilka razy wyskoczyłam do ogrodu. Była piękna, słoneczna pogoda i coraz więcej kwiatów rozpoczęło kwitnienie:
Forsycja okryła się mnóstwem ślicznych, żółtych kwiatuszków i pięknie rozświetliła ogród:

Kwitną już pierwsze tulipanki

...i sasanki

- Grzesiu
- Od: 25 gru 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Forsycja...Sasanki....Tulipany....to jednak u Ciebie Dala cieplej....
Pięknie jest o tej porze...tak się cieszę....że to już....
Ty pewnie też.....

Pięknie jest o tej porze...tak się cieszę....że to już....
Ty pewnie też.....

Witaj Daluś
Forsycja, tulipany hmm..... muszę jeszcze na to trochę poczekać. Ale widok cudowny
Niestety na sasanki nie mam co czekać, ponieważ je chyba zamordowałem. Widocznie nie mam do nich ręki.

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dalu jak napisał Grześ cieszę się , że to już...... jest wiosna.
Miłego dnia Ci życzę.

Miłego dnia Ci życzę.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Piekne kwitnienia.Właśnie wstawiłam w swój wątek kilka fotek,kwitną pierwsze tulipanki i żonkile ,ale forsycja jeszcze nie.
Dala chyba mamy ten sam gatunek tulipanków,tylko inne kolory.Czy u Ciebie one także się tak chętnie rozrastają?Moje podwoiły objętość od zeszłej wiosny
Dala chyba mamy ten sam gatunek tulipanków,tylko inne kolory.Czy u Ciebie one także się tak chętnie rozrastają?Moje podwoiły objętość od zeszłej wiosny

Pestko, te tulipanki rzeczywiście rozrastają się i każdej wiosny jest ich więcej - dlatego je lubię, są wczesne i do tego nie trzeba ich wykopywać
Igorku, jeszcze kilka dni i u Ciebie też zakwitną tulipany. Przyroda jest dla sprawiedliwa :P
Grażynko, po takiej zimie wszyscy cieszymy się z wiosny
Marcinie, sasanki lubią słońce i zasadową glebę
Grzesiu, jakże ja miałabym się nie cieszyć z wiosny
codziennie biegam po ogrodzie i podziwiam każdy nowy kwiatek
No i pierwszy dzień Świąt mamy prawie za sobą. U mnie była piękna pogoda, więc sporo spacerowaliśmy, a nawet zrobiliśmy sobie małą wycieczkę, żeby nie spędzić całego dnia przy stole...
Dla wszystkich gości kilka kwiatków z mojego wiosennego ogródka

Igorku, jeszcze kilka dni i u Ciebie też zakwitną tulipany. Przyroda jest dla sprawiedliwa :P
Grażynko, po takiej zimie wszyscy cieszymy się z wiosny

Marcinie, sasanki lubią słońce i zasadową glebę

Grzesiu, jakże ja miałabym się nie cieszyć z wiosny

No i pierwszy dzień Świąt mamy prawie za sobą. U mnie była piękna pogoda, więc sporo spacerowaliśmy, a nawet zrobiliśmy sobie małą wycieczkę, żeby nie spędzić całego dnia przy stole...
Dla wszystkich gości kilka kwiatków z mojego wiosennego ogródka

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O, u Ciebie już tulipanki kwitną
U mnie na razie są jeszcze pąki...

- Isia
- Od: 27 maja 2007, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Daluś piękne kolorki wiosny u Ciebie forsycja, sasanki, brateczki i inne
cudowna jest wiosna

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Daluś
Przecudne wiosenne akcenty
Sasanki i urocze małe brateczki na stole
W moim mieście było słonecznie lecz dość chłodno, za to w domu przy stole ciepła atmosfera.
Dalu pozdrawiam Cię w duchu wiosennego święta
Przecudne wiosenne akcenty

Sasanki i urocze małe brateczki na stole

W moim mieście było słonecznie lecz dość chłodno, za to w domu przy stole ciepła atmosfera.

Dalu pozdrawiam Cię w duchu wiosennego święta

-
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
Wiktorio, dziękuję bardzo za wizytę w moim świątecznym ogrodzie :P
Dzisiaj rzeczywiście nie wynurzam nosa poza ogród, żeby nie zaliczyć dyngusa
Ja rano pokropiłam trochę wszystkie moje śpiochy, więc tradycji stało się zadość.
Pell, u mnie wczoraj było pięknie i naprawdę skorzystaliśmy z tej wspaniałej pogody i dużą część dnia spędziliśmy na powietrzu.
Isiu, w ogrodzie coraz więcej się dzieje, tym bardziej, że pogoda sprzyja wegetacji...
Dawidku, wczesne tulipanki już kwitną od kilku dni i stwierdzam, że muszę ich jeszcze dokupić, bo na przełomie marca i kwietnia kwitnie mało kwiatków, a te tulipanki są niekłopotliwe i takie słodkie
Kochani, witam i pozdrawiam wszystkich wiosennie, świątecznie i dyngusowo
Dzisiaj pogoda trochę gorsza, co chwile popaduje mały deszczyk, więc nawet nie ma wielu chętnych do oblewania wodą.
Za to roślinki są szczęśliwe, pąki na drzewach owocowych coraz bardziej nabrzmiewają, listki zielenieją, kwiatki rozkwitają
Trawka zrobiła się już zielona i też rośnie na potęgę - niebawem trzeba będzie robić pierwsze koszenie!
Co tam jeszcze kwitnie w kwietniowym ogródku

Dzisiaj rzeczywiście nie wynurzam nosa poza ogród, żeby nie zaliczyć dyngusa

Ja rano pokropiłam trochę wszystkie moje śpiochy, więc tradycji stało się zadość.
Pell, u mnie wczoraj było pięknie i naprawdę skorzystaliśmy z tej wspaniałej pogody i dużą część dnia spędziliśmy na powietrzu.
Isiu, w ogrodzie coraz więcej się dzieje, tym bardziej, że pogoda sprzyja wegetacji...
Dawidku, wczesne tulipanki już kwitną od kilku dni i stwierdzam, że muszę ich jeszcze dokupić, bo na przełomie marca i kwietnia kwitnie mało kwiatków, a te tulipanki są niekłopotliwe i takie słodkie

Kochani, witam i pozdrawiam wszystkich wiosennie, świątecznie i dyngusowo

Dzisiaj pogoda trochę gorsza, co chwile popaduje mały deszczyk, więc nawet nie ma wielu chętnych do oblewania wodą.
Za to roślinki są szczęśliwe, pąki na drzewach owocowych coraz bardziej nabrzmiewają, listki zielenieją, kwiatki rozkwitają

Trawka zrobiła się już zielona i też rośnie na potęgę - niebawem trzeba będzie robić pierwsze koszenie!
Co tam jeszcze kwitnie w kwietniowym ogródku

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Dalu sasanki, tulipany, wrzośce, same piękności. Wspaniała kolorowa wiosenna atmosfera
Pięknie prezentują się brateczki w pojemniku na stoliku.....