Nornice - co jedzą

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co jedzą nornice?

Post »

Sałatę też lubią, jak również korzeń lubczyku (ciekawe czemu :twisted: ). Podobno nie lubią podobnie jak krety rącznika, który je jakoś odstrasza. Ale najlepsza metoda na nie to widły! Jestem okrutna, ale one też :evil: Tak wygląda 20 arów mojej działki, na której w tym roku chciałabym dochować się wreszcie trawnika, chyba najlepiej było by rozłożyć pod ziemia siatkę....
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam :) Na początku grudnia przybłąkał się do naszego domu rudy kot.Wszedł do domu jak do swojego.Męża tryknął głową w nogę,mnie omiótł ogonem,przywitał się grzecznie z naszym 18-nastoletnim jamnikiem i....został.Imię Rudy Maniek chyba mu przypadło do gustu bo nie protestował. :wink: Chyba w nagrodę za dobre przyjęcie kilka razy w tygodniu mam prezent na wycieraczce ...nornice wszelkiej maści ,czarne,rude,myszy.Ostatnie 2 dni pod rząd -karczowniki.Wychodzi na spacer do ogrodu na godz. i wraca z łupem.Zaczynam go ;:97
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

z tym kotem bywa różnie też to słyszałam i zapraszm koty sąsiadów do mojego ogrodu t.z.n dokarmiam je owszem koty spacerują a nornic mam tysiące i kretów zresztą też uwieżcie próbowałam wszystkiego teraz mam duży odstraszacz i 60 kopcy na 20 arach

ale mogę sprzedać kilka podobno pewnych sposobow jeden z nich to smrodliwe kulki na mole. ja popełniłam błąd bo zapakowałam kulkę do dziury i zasłoniłam ją a powinnam ją odslonić i poodsłaniać wszystkie żeby dopuścić powietrze i zrobić przeciąg . w tym roku spróbuje znowu .nie dzialają natomiast żadne preparaty ,po założeniu kret zrobił kopiec obok już na drugi dzień
perfecka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 wrz 2008, o 20:51

Post »

Witam,

Po pierwszej wiosennej inspekcji w ogródku w tym roku do listy roślin, które smakują nornicom dołączam: forsycję i clematisy. Oprócz tego z lat poprzednich: korzenie róż, floksy, oczywiście tulipany. Liliowce. Serduszka. Szafirki. Generalnie to wcinają wszystko bez różnicy oprócz paru roślin których faktycznie nie lubią - tu prym wiodą narcyzy.

W kwestii roślin odstraszających nornice - odstraszanie polega na tym, że nornice faktycznie ich nei jedzą. Jedzą natomiast wszystko inne w najbliższej nawet odległości, aż furczy.

Koszyczki - można o kant ... potłuc. Próbowałam w zeszłym roku jesienią - nornice koszyczki poprzegryzały ekspresowo, a ja w naiwności swojej zasiliłam ich jesienne zapasy. Teraz na widok koszyczków w sklepach chwyta mię śmiech pusty :(

Do wiosny poprzedniego roku mieszkała u nas w domu kuna i tałatajstwa nornicowego było znacznie mniej. A teraz - ziściło się marzenie mojego męża i kuna się wyniosła, a on w zamian będzie musiał odbywac anty-nornicowe Ypres...

pozdrawiam,
Joanna
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a ja was pocieszę że mam pełno tulipanów ,krokusów i nic ich nie rusza chociaż nornice obok porobily korytarze
Ema
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 17:40

Post »

No to nie pocieszyliście mnie! Po zgłębieniu tematu nornic, kretów i karczowników na forum ( ale burza mózgów ;:4 !) widzę, że należy rozwinąć szeroki front stosując równocześnie wszelkie metody.
Georginio, Twój Rudy Maniek jest the best i do tego szczęście samo do Ciebie przyszło.Ponieważ tam, gdzie jest ogród, nie mieszkam stale, z żalem rezygnuję z tego rozwiązania.
Przysiadłam na piętach ze zdumienia i zachwytu na widok wymyślnej konstrukcji Mirzana w wątku o karczownikach.Mówię Wam, cudo! ;:154
Ponieważ tej wojny nie da się jednak wygrać, myślę o zabezpieczaniu nowych roślin prze sadzenie w koszyczkach (?), doniczkach(?) i w czym jeszcze sadzicie? I tu mam pytanie: jak duże powinny być te "ochraniacze", żeby spełniały swoją rolę, ale nie hamowały rozwoju rośliny, n.p. lilii? A co z irysami? - zdać się na wolę nieba?No nie. Myszy zżarły króla Popiela, ale wara im od mojego ogrodu. ;:223
Serdecznie pozdrawiam
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jakiś smrodliwy klej załatwiają z kopalni na śląsku podobno smród ich wygania ale trzeba odsłonić dziury żeby był przeciąg
klej jest w takiej lasce i tnie się 3 cm-owe kawałki ,no i do dziury
Maksymilisan
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 kwie 2010, o 12:06

Post »

U mnie nornice przeżarły plastykowe koszyki z kwiatami cebulowymi zakopanymi w ziemi.

Pułapka na nornice :-Wymiary mogą : średnica 5-8cm, długość 20-15cm, klapki wykonać z puszki np. po groszku. Koniecznie u góry zrobić otwory wiertarką. Pułapkę instalujemy w poziomym tunelu. Konieczne jest co dzienne sprawdzianie pułapki, a jeżeli coś złapiemy, to wkładamy naszą ofiarę do wiaderka i jak najszybciej wypuszczamy w niedalekim lesie lub łące.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Maksymilisan pisze: Konieczne jest co dzienne sprawdzianie pułapki, a jeżeli coś złapiemy, to wkładamy naszą ofiarę do wiaderka i jak najszybciej wypuszczamy w niedalekim lesie lub łące.
Aha, i wrócą :evil:
Maksymilisan
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 kwie 2010, o 12:06

Post »

Jeżeli wywieziesz je zbyt blisko to podobno mogą wrócić, ja nie spotkałem się jeszcze z powrotem nornic. Z przedstawionego sposobu korzystam i jestem zadowolony.
Ja przedstawiłem sposób humanitarny walki z nornicami, człowiek będzie zadowolony i nornice też. A jeżeli ty postąpisz inaczej, w sposób niehumanitarny, to już Twoja sprawa.

Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Wrócą? Nie muszą!!! Zastąpi je legion kolejnych, cała wielka rodzina myszowatych rozmnażających się niestety w błyskawicznym tempie :twisted:

Nornice lubią topinambur. Ale topinambur lubią też dziki, więc dla nornic niewiele już zostało... A miał je odciągać od ciekawszych gatunków ogrodowych...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Najlepszy sposób na pozbycie się nornic to obecność kota :). Najlepiej aby była to kotka bo są one bardziej łowne niż kocury.Moja kotka - Fruzia w zeszłym roku przez lato dopadła około 3 kretów i
5 nornic !.Niektórzy z niezrozumiałych dla mnie powodów uwazają ,że obecnośc kota w ogrodzie jest szkodliwa dla roślin :shock:. Dla mnie to totalna bzdura bo jest przeciwnie - kot to wielki przyjaciel ogrodu i bezwzględny tępiciel dla jego wrogów :) . Dla dużych ogrodów zalecam nawet powyżej 5- ciu kotów najlepiej kotek :).
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Ema pisze: A co z irysami? - zdać się na wolę nieba?
Melduję,że syberyjskie już zjedzone.Ale pod irysem była dziura,nasypałem trutki
i też zjedzona.Dziura zatkana mieszkańcy, udali się na chorobowe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”