Nornice - co jedzą
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Co jedzą nornice?
Sałatę też lubią, jak również korzeń lubczyku (ciekawe czemu ). Podobno nie lubią podobnie jak krety rącznika, który je jakoś odstrasza. Ale najlepsza metoda na nie to widły! Jestem okrutna, ale one też Tak wygląda 20 arów mojej działki, na której w tym roku chciałabym dochować się wreszcie trawnika, chyba najlepiej było by rozłożyć pod ziemia siatkę....
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam Na początku grudnia przybłąkał się do naszego domu rudy kot.Wszedł do domu jak do swojego.Męża tryknął głową w nogę,mnie omiótł ogonem,przywitał się grzecznie z naszym 18-nastoletnim jamnikiem i....został.Imię Rudy Maniek chyba mu przypadło do gustu bo nie protestował. Chyba w nagrodę za dobre przyjęcie kilka razy w tygodniu mam prezent na wycieraczce ...nornice wszelkiej maści ,czarne,rude,myszy.Ostatnie 2 dni pod rząd -karczowniki.Wychodzi na spacer do ogrodu na godz. i wraca z łupem.Zaczynam go
-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
z tym kotem bywa różnie też to słyszałam i zapraszm koty sąsiadów do mojego ogrodu t.z.n dokarmiam je owszem koty spacerują a nornic mam tysiące i kretów zresztą też uwieżcie próbowałam wszystkiego teraz mam duży odstraszacz i 60 kopcy na 20 arach
ale mogę sprzedać kilka podobno pewnych sposobow jeden z nich to smrodliwe kulki na mole. ja popełniłam błąd bo zapakowałam kulkę do dziury i zasłoniłam ją a powinnam ją odslonić i poodsłaniać wszystkie żeby dopuścić powietrze i zrobić przeciąg . w tym roku spróbuje znowu .nie dzialają natomiast żadne preparaty ,po założeniu kret zrobił kopiec obok już na drugi dzień
ale mogę sprzedać kilka podobno pewnych sposobow jeden z nich to smrodliwe kulki na mole. ja popełniłam błąd bo zapakowałam kulkę do dziury i zasłoniłam ją a powinnam ją odslonić i poodsłaniać wszystkie żeby dopuścić powietrze i zrobić przeciąg . w tym roku spróbuje znowu .nie dzialają natomiast żadne preparaty ,po założeniu kret zrobił kopiec obok już na drugi dzień
Witam,
Po pierwszej wiosennej inspekcji w ogródku w tym roku do listy roślin, które smakują nornicom dołączam: forsycję i clematisy. Oprócz tego z lat poprzednich: korzenie róż, floksy, oczywiście tulipany. Liliowce. Serduszka. Szafirki. Generalnie to wcinają wszystko bez różnicy oprócz paru roślin których faktycznie nie lubią - tu prym wiodą narcyzy.
W kwestii roślin odstraszających nornice - odstraszanie polega na tym, że nornice faktycznie ich nei jedzą. Jedzą natomiast wszystko inne w najbliższej nawet odległości, aż furczy.
Koszyczki - można o kant ... potłuc. Próbowałam w zeszłym roku jesienią - nornice koszyczki poprzegryzały ekspresowo, a ja w naiwności swojej zasiliłam ich jesienne zapasy. Teraz na widok koszyczków w sklepach chwyta mię śmiech pusty
Do wiosny poprzedniego roku mieszkała u nas w domu kuna i tałatajstwa nornicowego było znacznie mniej. A teraz - ziściło się marzenie mojego męża i kuna się wyniosła, a on w zamian będzie musiał odbywac anty-nornicowe Ypres...
pozdrawiam,
Joanna
Po pierwszej wiosennej inspekcji w ogródku w tym roku do listy roślin, które smakują nornicom dołączam: forsycję i clematisy. Oprócz tego z lat poprzednich: korzenie róż, floksy, oczywiście tulipany. Liliowce. Serduszka. Szafirki. Generalnie to wcinają wszystko bez różnicy oprócz paru roślin których faktycznie nie lubią - tu prym wiodą narcyzy.
W kwestii roślin odstraszających nornice - odstraszanie polega na tym, że nornice faktycznie ich nei jedzą. Jedzą natomiast wszystko inne w najbliższej nawet odległości, aż furczy.
Koszyczki - można o kant ... potłuc. Próbowałam w zeszłym roku jesienią - nornice koszyczki poprzegryzały ekspresowo, a ja w naiwności swojej zasiliłam ich jesienne zapasy. Teraz na widok koszyczków w sklepach chwyta mię śmiech pusty
Do wiosny poprzedniego roku mieszkała u nas w domu kuna i tałatajstwa nornicowego było znacznie mniej. A teraz - ziściło się marzenie mojego męża i kuna się wyniosła, a on w zamian będzie musiał odbywac anty-nornicowe Ypres...
pozdrawiam,
Joanna
-
a ja was pocieszę że mam pełno tulipanów ,krokusów i nic ich nie rusza chociaż nornice obok porobily korytarze
No to nie pocieszyliście mnie! Po zgłębieniu tematu nornic, kretów i karczowników na forum ( ale burza mózgów !) widzę, że należy rozwinąć szeroki front stosując równocześnie wszelkie metody.
Georginio, Twój Rudy Maniek jest the best i do tego szczęście samo do Ciebie przyszło.Ponieważ tam, gdzie jest ogród, nie mieszkam stale, z żalem rezygnuję z tego rozwiązania.
Przysiadłam na piętach ze zdumienia i zachwytu na widok wymyślnej konstrukcji Mirzana w wątku o karczownikach.Mówię Wam, cudo!
Ponieważ tej wojny nie da się jednak wygrać, myślę o zabezpieczaniu nowych roślin prze sadzenie w koszyczkach (?), doniczkach(?) i w czym jeszcze sadzicie? I tu mam pytanie: jak duże powinny być te "ochraniacze", żeby spełniały swoją rolę, ale nie hamowały rozwoju rośliny, n.p. lilii? A co z irysami? - zdać się na wolę nieba?No nie. Myszy zżarły króla Popiela, ale wara im od mojego ogrodu.
Serdecznie pozdrawiam
Georginio, Twój Rudy Maniek jest the best i do tego szczęście samo do Ciebie przyszło.Ponieważ tam, gdzie jest ogród, nie mieszkam stale, z żalem rezygnuję z tego rozwiązania.
Przysiadłam na piętach ze zdumienia i zachwytu na widok wymyślnej konstrukcji Mirzana w wątku o karczownikach.Mówię Wam, cudo!
Ponieważ tej wojny nie da się jednak wygrać, myślę o zabezpieczaniu nowych roślin prze sadzenie w koszyczkach (?), doniczkach(?) i w czym jeszcze sadzicie? I tu mam pytanie: jak duże powinny być te "ochraniacze", żeby spełniały swoją rolę, ale nie hamowały rozwoju rośliny, n.p. lilii? A co z irysami? - zdać się na wolę nieba?No nie. Myszy zżarły króla Popiela, ale wara im od mojego ogrodu.
Serdecznie pozdrawiam
-
jakiś smrodliwy klej załatwiają z kopalni na śląsku podobno smród ich wygania ale trzeba odsłonić dziury żeby był przeciąg
klej jest w takiej lasce i tnie się 3 cm-owe kawałki ,no i do dziury
klej jest w takiej lasce i tnie się 3 cm-owe kawałki ,no i do dziury
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 kwie 2010, o 12:06
U mnie nornice przeżarły plastykowe koszyki z kwiatami cebulowymi zakopanymi w ziemi.
Pułapka na nornice :-Wymiary mogą : średnica 5-8cm, długość 20-15cm, klapki wykonać z puszki np. po groszku. Koniecznie u góry zrobić otwory wiertarką. Pułapkę instalujemy w poziomym tunelu. Konieczne jest co dzienne sprawdzianie pułapki, a jeżeli coś złapiemy, to wkładamy naszą ofiarę do wiaderka i jak najszybciej wypuszczamy w niedalekim lesie lub łące.
Pułapka na nornice :-Wymiary mogą : średnica 5-8cm, długość 20-15cm, klapki wykonać z puszki np. po groszku. Koniecznie u góry zrobić otwory wiertarką. Pułapkę instalujemy w poziomym tunelu. Konieczne jest co dzienne sprawdzianie pułapki, a jeżeli coś złapiemy, to wkładamy naszą ofiarę do wiaderka i jak najszybciej wypuszczamy w niedalekim lesie lub łące.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Aha, i wrócąMaksymilisan pisze: Konieczne jest co dzienne sprawdzianie pułapki, a jeżeli coś złapiemy, to wkładamy naszą ofiarę do wiaderka i jak najszybciej wypuszczamy w niedalekim lesie lub łące.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 kwie 2010, o 12:06
Jeżeli wywieziesz je zbyt blisko to podobno mogą wrócić, ja nie spotkałem się jeszcze z powrotem nornic. Z przedstawionego sposobu korzystam i jestem zadowolony.
Ja przedstawiłem sposób humanitarny walki z nornicami, człowiek będzie zadowolony i nornice też. A jeżeli ty postąpisz inaczej, w sposób niehumanitarny, to już Twoja sprawa.
Pozdrawiam ;)
Ja przedstawiłem sposób humanitarny walki z nornicami, człowiek będzie zadowolony i nornice też. A jeżeli ty postąpisz inaczej, w sposób niehumanitarny, to już Twoja sprawa.
Pozdrawiam ;)
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Wrócą? Nie muszą!!! Zastąpi je legion kolejnych, cała wielka rodzina myszowatych rozmnażających się niestety w błyskawicznym tempie
Nornice lubią topinambur. Ale topinambur lubią też dziki, więc dla nornic niewiele już zostało... A miał je odciągać od ciekawszych gatunków ogrodowych...
Nornice lubią topinambur. Ale topinambur lubią też dziki, więc dla nornic niewiele już zostało... A miał je odciągać od ciekawszych gatunków ogrodowych...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Najlepszy sposób na pozbycie się nornic to obecność kota . Najlepiej aby była to kotka bo są one bardziej łowne niż kocury.Moja kotka - Fruzia w zeszłym roku przez lato dopadła około 3 kretów i
5 nornic !.Niektórzy z niezrozumiałych dla mnie powodów uwazają ,że obecnośc kota w ogrodzie jest szkodliwa dla roślin . Dla mnie to totalna bzdura bo jest przeciwnie - kot to wielki przyjaciel ogrodu i bezwzględny tępiciel dla jego wrogów . Dla dużych ogrodów zalecam nawet powyżej 5- ciu kotów najlepiej kotek .
5 nornic !.Niektórzy z niezrozumiałych dla mnie powodów uwazają ,że obecnośc kota w ogrodzie jest szkodliwa dla roślin . Dla mnie to totalna bzdura bo jest przeciwnie - kot to wielki przyjaciel ogrodu i bezwzględny tępiciel dla jego wrogów . Dla dużych ogrodów zalecam nawet powyżej 5- ciu kotów najlepiej kotek .
Melduję,że syberyjskie już zjedzone.Ale pod irysem była dziura,nasypałem trutkiEma pisze: A co z irysami? - zdać się na wolę nieba?
i też zjedzona.Dziura zatkana mieszkańcy, udali się na chorobowe.