Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych. Ukorzenianie sadzonek
-
- 100p
- Od: 21 paź 2009, o 12:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych
Witajcie Poczytałam troszkę ten wątek i zamierzam zacząć ukorzeniać iglaki i wszystko co się da ,ponieważ od 2 lat jestem właścicielką działki i chciałabym ją troszkę zazielenić,najlepiej tanim kosztem .Czy można już zacząć pobierać sadzonki i od czego najlepiej zacząć????
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tak się zastanawiam bo już tunel stoi i nawadnianie też w nim jest czy odrazu założyć cieniówkę?
I jakie gatunki iglaste najszybciej rozmnażać.Bo będę się zabierał za rozmnażanie.
I jakie gatunki iglaste najszybciej rozmnażać.Bo będę się zabierał za rozmnażanie.
- Farel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje zaszczepki, które pobrałem we wrześniu ukorzeniły się. Nie wszystkie ale sporo tego będzie. Teraz przycinałem żywopłot z brabantów i ścinki wsadziłem w ziemię, ciekawe czy się ukorzenią.
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Mam jeszcze jedno pytanie bo zapowiadają przymrozek w pogodzie długo terminowej.Bo myślałem już zaczynać robić sadzonki i czy taki przymrozek do -2 stopni zaszkodzi sadzonkom w tunelu foliowym?
Z góry dziękuje za odpowiedz;)
Z góry dziękuje za odpowiedz;)
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Łukaszu, w tunelu foliowym przymrozek -2 nie powinien zaszkodzić nawet roślinom, które boją się zimna, a co dopiero iglakom! Rób śmiało te sadzonki! Powodzenia
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Jeszcze jedna ważna sprawa.Gdzie kupujecie siatkę cieniującą, bo dziaj w tunelu miałem 30 stopni.Ale drzwi i okno miałem zamknięte.
No bo wszędzie gdzie czytałem na temat ukorzeniania musi być wysoka wilgotność, a jak otworze drzwi i okno to nie dam rady utrzymać wysokiej wilgotności.
I jaką siatkę cieniującą dajecie (jaki procent cienia)?
Bo ja znalazłem taką
SIATKA CIENIUJACA cieniowania 3x25m 50% UV 109,00 zł
No bo wszędzie gdzie czytałem na temat ukorzeniania musi być wysoka wilgotność, a jak otworze drzwi i okno to nie dam rady utrzymać wysokiej wilgotności.
I jaką siatkę cieniującą dajecie (jaki procent cienia)?
Bo ja znalazłem taką
SIATKA CIENIUJACA cieniowania 3x25m 50% UV 109,00 zł
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Wysoka wilgotność sprzyja ukorzenianiu, ale bez przesady!
Ja ukorzeniam iglaki w gruncie, bez żadnych osłon i większość mi się przyjmuje
Ja ukorzeniam iglaki w gruncie, bez żadnych osłon i większość mi się przyjmuje
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
i grzyba...lukas93cs pisze: No bo wszędzie gdzie czytałem na temat ukorzeniania musi być wysoka wilgotność, a jak otworze drzwi i okno to nie dam rady utrzymać wysokiej wilgotności.
Sadzonki muszą mieć wentylację.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Dzięki wielkie za odpowiedz;)
Ale jednak kupię cieniówkę bo boję się że słońce spali sadzonki bo tunel stoi na polu i niema ani odrobiny cienie.
Na grzyba mam TOPSIN M 500 SC i BRAVO 500 SC myślę pryskać co 2 tygodnie na zmianę.
Ale jednak kupię cieniówkę bo boję się że słońce spali sadzonki bo tunel stoi na polu i niema ani odrobiny cienie.
Na grzyba mam TOPSIN M 500 SC i BRAVO 500 SC myślę pryskać co 2 tygodnie na zmianę.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 kwie 2010, o 23:05
W zeszłym roku późnym latem kilka iglaków (tuji itp.) wsadziliśmy do doniczek po wcześniejszym zamoczeniu w ukorzeniaczu. Stały na dworze podlewane od czasu do czasu, a na zimę postawiliśmy w szklarni. Na dzień dzisiejszy wsztstkie są zielone Wcześniej ukorzeniałem też bukszpany teraz wyrosły z nich już duże krzaki. Też nie przykładaliśmy do nich większej wagi ale ładnie się większośc przyjęła. Warto spróbować! Teraz mam zamiar zrobić trochę inspektów i ukorzenić jak najwięcej tuji na działkę (ok. 1 ha) miejsca dużo a roślin prawie wcale.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Bardzo mi się przydały
Jedno pytanie. Torf odkwaszony 1:1 z piaskiem czy 2:1? Bo piszą tak i tak. I piasek taki najzwyklejszy drobnoziarnisty jak dzieci mają w piaskownicy?
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Bardzo mi się przydały
Jedno pytanie. Torf odkwaszony 1:1 z piaskiem czy 2:1? Bo piszą tak i tak. I piasek taki najzwyklejszy drobnoziarnisty jak dzieci mają w piaskownicy?
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Myślałem nad tym jak robić sadzonki do ukorzenienia. I dzisiaj zrobiłem sadzonki w kuwetach 50cmX30cmX7cm. Bardzo dużo sadzonek w nich upchałem.Co myślicie nad pomysłem ukorzeniać w kuwatach(tackach) a później a za rok na wiosnę do doniczek?
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Jeszcze jedna sprawa założyłem w tunel foliowym cieniówke,ale i tak mam dość wysoką temperaturę.Jak sobie radzicie z wysoką temperaturą w tunelu?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 kwie 2010, o 21:17
Witajm, ja po prostu otwieram gore od drzwi w tunelu z przodu i z tylu tunelu, mam kilka takich tuneli 20mkw i 30mkw, nie zamykaj w gorace dni tunelu/szklarni bo ugotujesz rosliny, widzialem juz taka sytuacje, dobrze robisz że przysłaniasz gore siatką ;) to tyle