Garaż blaszany
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Garaż blaszany
Mam w ogrodzie garaż blaszany. Jest wśród drzew - głównie sosny, ale wygląda koszmarnie. Próbowałam obszdzić go pnączami, niestety nie rosną, bo jest za gorąco. Blacha nagrzewa się od słońca i rośliny suszą się. Tak więc prosty sposób nie udał się. Chciałam go pomalować na kolor sosen, ale powiedział mi jakiś spec, że blachy ocynkowanej nie da się pomalować, bo zaraz farba się złuszczy. To co mam zrobić, by jakoś zamaskować to cudo? Może ktoś podrzuci mi jakieś rozwiązanie? Bardzo proszę. Ogród jest w trakcie przebudowy, został zniszczony podczas remontu domu.
Można też troszkę kosztowniej upiększyć ten garaż. Obijając go deskami używanymi np do obijania konstrukcji dachowych (deski takie posiadają rowki umożliwiające ich zaczepienie w sposób podobny jak panele). Nie byłoby to tanie, lecz bardzo efektowne i oryginalne. Dzięki takiemu rozwiązaniu mogła byś wybrać kolor na jaki chcesz pomalować garaż (deski) a do tego zadbałyby o to aby wnętrze nie nagrzewało sie zbytnio.
-
- 50p
- Od: 28 mar 2008, o 17:23
Na zdjeciu widac ze blacha jest matowa i powinna byc pomalowana bo inaczej zacznie korodowac.Farba to dobry pomysl ale mozesz rowniez uzyc gumoasfaltu,tanie,dobre i dlugowieczne.Poza tym gumoasfalt nie swieci sie jak farba,wiec nie zuca sie tak w oczy i twozy fajna warstewke po pomalowaniu.Polecam szczeze,to zniweluje wrazenie metalowej puszki posrod drzew.A wogole to zrob go w moro i bedzie niewidoczny
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 kwie 2010, o 23:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Garaż blaszany
Mam drzwi obite blachą tzw. kwasówką. Zostało mi się troszkę farby flatowej. Pomalowałem i po zimie farby nie ma Trzeba pomalować chyba specjalna farbą tylko jaką?
- WojtekB
- 50p
- Od: 1 kwie 2010, o 21:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re:
jarkadiusz pisze:Mam drzwi obite blachą tzw. kwasówką. Zostało mi się troszkę farby flatowej. Pomalowałem i po zimie farby nie ma Trzeba pomalować chyba specjalna farbą tylko jaką?
Podobnie jak w tym przypadku: odtłuścić blachę np: wodą z detergentem (ważne ! bez lanoliny !) i potem samą wodą albo jak w zacytowanym przypadku rozpuszczalnikiem (ekstrakcyjnym czy też ftalowym). Po dokładnym oczyszczeniu blachy, dopiero można ją malować (jak napisał trw66) farbą poliwinylową przeznaczoną na metalowe dachy, bramy i ogrodzenia.trw66 pisze:Można pomalować farbą FAWINYL po uprzednim odtłuszczeniu benzyną ekstrakcyjną itp.
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pnącze na garaż blaszany
Zależy mi na tym, by to pnącze ładnie kwitło i zasłoniło cały ten brzydki blaszak-blaszak jest postawiony na paru słupkach betonowych. Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek rady. Pozdrawiam
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.