Drzewka owocowe miniaturowe w doniczce
Drzewka owocowe miniaturowe w doniczce
Wczoraj przyszła mi do głowy pewna myśl: skoro w domu można z powodzeniem hodować np. owocującą cytrynkę, to czy jest możliwa hodowla innych drzewek owocowych, np. miniaturowej (zaszczepionej oczywiście), owocującej jabłonki w doniczce?? Wydaje mi się, że rośliny przystosowane do naszego klimatu, a co się z tym wiąże - mniejszej dawki światła, powinny tym bardziej nadawać się do takiej formy hodowli.
Czyż nie byłoby przyjemnie zrywać sobie smaczne jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie albo brzoskwinie prosto z doniczki na własnym parapecie ??
Czyż nie byłoby przyjemnie zrywać sobie smaczne jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie albo brzoskwinie prosto z doniczki na własnym parapecie ??
Myślę, że trzeba zgłosić się do bonzaistów Oni potrafią chyba wszystko zmniejszyć
Jednak wiele drzewek trzymają na zewnątrz z tego co wiem. Ale może taką jabłonkę zadowoli parapet? Tylko trzeba by jej zapewnić okres spoczynku.
Maleńki przykład.
www.goscinneprogi.republika.pl/skbonsai.html
Jednak wiele drzewek trzymają na zewnątrz z tego co wiem. Ale może taką jabłonkę zadowoli parapet? Tylko trzeba by jej zapewnić okres spoczynku.
Maleńki przykład.
www.goscinneprogi.republika.pl/skbonsai.html
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Dzięki za radę. Żadnego bonzaisty niestety nie znam ale i tak wsadzę do doniczki pestkę z jabłka a jak się uda to spróbuję zaszczepić wg. tego poradnika.
http://naszecytrusy.pl/szczepienie%20cy ... trusow.htm
Spróbować zawsze warto
http://naszecytrusy.pl/szczepienie%20cy ... trusow.htm
Spróbować zawsze warto
Poszukaj w necie. Np. http://www.bonzai.pl/ Jest dużo więcej stron
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
Jak najbardziej można drzewka owocowe, nasze rodzime trzymać w doniczce. Sama mam jabłonkę kształtowaną na bonsai, z pesteczki ją hodowałam. Ale owoców się po niej nie spodziewam, jabłonka po szczepieniu owocuje dopiero po kilku latach a z pestki to chyba w ogóle Ale życzę powodzenia i czekam na wyniki.
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Są specjalne karłowate odmiany owocowych sama kilka kupiłam, moje posadzone w ogrodzie maja około 1 m. Myslę, że można by w domu trzymać.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Po długim szperaniu w internecie znalazłem takie coś
*Zdjęcie pochodzi z serwisu www.nagrzyby.pl
Więc jest jakaś szansa, że się uda
*Zdjęcie pochodzi z serwisu www.nagrzyby.pl
Więc jest jakaś szansa, że się uda
Pozdrawiam, Marcin ;)
Trzymam kciuki No i pochwal się później jakie masz efekty