Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 kwie 2010, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie
Masz całkowitą rację - dlatego o tych cierniach wspomniałam. Dzięki za pomoc, teraz wiem, jakie błędy popełniłam Ale zadbam o niego i dojdzie do siebieGrzdyl pisze:Nie jest to Cephalocereus senilis, gdyż wyraźnie widoczne są długie ciernie wystające wystające daleko po za włosy.
Poproszę jeszcze kogoś o dokładne określenie okazu poniżej. Może ktoś wie jaka to odmiana? Chcę dokładnie poszukać czego tej opuncji potrzeba
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dodam, że Opuntia monacantha variegata. Co potrzeba? Odpowiedniego podłoża i dużej donicy (moja jest dowodem na to)Jakub_ pisze:Opuntia monacantha
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 kwie 2010, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ekspres Dzięki
Jak to moja wrodzona skłonność do rozwiązywania zagadek zapędziła mnie w lekturę o Adromischus'ach. Nigdy dotąd się nimi nie interesowałem, a jedno zdjęcie wpędziło mnie w ten zagmatwany temat.
My również nie ustrzegliśmy się niby drobnego, ale jednak błędu. Szukałem tej rośliny kopiując podaną podaną przez Ciebie nazwę "poelnitziaum" przez jedno :l:, tymczasem poprawna nazwa zawiera dwie takie litery, (poellnitziaus). Jednak nie tylko my ten błąd zrobiliśmy, inni w sieci również, ale teraz może uda się znaleźć więcej informacji o tym gatunku.
Również to zauważyłem, jednak nigdzie nie mogłem znaleźć informacji, co jest tego powodem. Pomijając fakt, że nie wszystkie prezentowane zdjęcia są prawidłowo podpisane, na pewno stanowisko ma duże znaczenie. Również nie wszyscy sprzedawcy poprawnie je oznaczają, lub jak w Twoim przypadku , podają jedynie gatunek i odmianę, pomijając formę. Kolekcjoner w dobrej wierze pokazuje źle, lub nie pełnie podpisane zdjęcie i taka informacja żyje później własnym życiem. Mogą to być również jakieś zdegenerowane formy, trudno przewidzieć.Norel pisze:no właśnie-z inna nazwa sie kupuje,potem sie oglada i coś solidnie sie różniace ma tą nazwę i jak tu sobie oznaczać?
Zresztą moze po prostu jest dużo form stanowiskowych???
My również nie ustrzegliśmy się niby drobnego, ale jednak błędu. Szukałem tej rośliny kopiując podaną podaną przez Ciebie nazwę "poelnitziaum" przez jedno :l:, tymczasem poprawna nazwa zawiera dwie takie litery, (poellnitziaus). Jednak nie tylko my ten błąd zrobiliśmy, inni w sieci również, ale teraz może uda się znaleźć więcej informacji o tym gatunku.
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja jeszcze dodam, że 'Monstruosa'Artur89 pisze:Dodam, że Opuntia monacantha variegata. Co potrzeba? Odpowiedniego podłoża i dużej donicy (moja jest dowodem na to)Jakub_ pisze:Opuntia monacantha
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Artur89
Opuntia monacantha variegata i tyle. Skąd Ci sie wzięło 'Monstruosa'? To nie peruvian Wyrocznia Google również się nie zgadza z 'M.'raflezja pisze:A ja jeszcze dodam, że 'Monstruosa'Artur89 pisze:Dodam, że Opuntia monacantha variegata. Co potrzeba? Odpowiedniego podłoża i dużej donicy (moja jest dowodem na to)Jakub_ pisze:Opuntia monacantha
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Na pewno jest to forma monstrualna. Przecież z każdej areoli próbuje rosnąć nowy człon. A czy jest to forma variegata? Chyba nie bardzo, bo roślinka powinna być w ciapki: część pędu bez chlorofilu a część z chlorofilem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
No właśnie. Popatrz sobie na te stronkę: http://www.kaktusy.com.pl/pliki/monstru ... ruosa.html
U wielu kaktusów występują monstrualne formy, nie tylko u cereusa.
U wielu kaktusów występują monstrualne formy, nie tylko u cereusa.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- Artur89
W książce o kaktusach było bez 'Monstruosa' a jakoś wyglądała jak ta ode mnie. Poza tym moja opuncja na początku była ciemnozielona w jasnozielone plamki, potem do nich dołączały kremowe i żółte (w miarę wzrostu). Tak, tak wiem, że to hybryda, mix. wszystkiegoblabla pisze:Na pewno jest to forma monstrualna. Przecież z każdej areoli próbuje rosnąć nowy człon. A czy jest to forma variegata? Chyba nie bardzo, bo roślinka powinna być w ciapki: część pędu bez chlorofilu a część z chlorofilem.
A czasami ilość słońca nie wpływa dodatnio na jaskrawość plamek?
SpyCereus to tylko był przykład
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Ty zresztą - Artur 89 też masz taką w swojej kolekcji .
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis