Przepisy na syropy lecznicze
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Marioluś, a jak byś tak bardziej dokładnie opisała sposób przyrządzenia. Wiesz, na alkoholu, to ja wszystko wypiję
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Niedługo maj... Ja czaję się na sosnowe przyrosty ;) W zeszłym roku tak się czaiłam, że zupełnie przegapiłam porę ich obrywania
Widzę, że sosnowe syropki tutaj różne: jedne zasypywane cukrem, inne zalewane spirytusem...
Uwielbiam zimą herbatkę z łyżeczką syropu sosnowego...Ten aromat....mmmmm.... Bezcenny
Widzę, że sosnowe syropki tutaj różne: jedne zasypywane cukrem, inne zalewane spirytusem...
Uwielbiam zimą herbatkę z łyżeczką syropu sosnowego...Ten aromat....mmmmm.... Bezcenny
- stasia109
Szamanko! A jaki potem jest humorek....och.....wspaniały.....
Adresy do moich wątków
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Drodzy moi
- nalewki to nie syropki, może zmienić tytuł wątku? Na jaki?
- sosna z cukrem to syropek, zalana % to już chyba nie syropek, prawda?
- nalewka z gotowanych owoców? To już nie nalewka a kompot ze spirytusem :P
I zapraszam do czytania tutaj:
- ZIOŁA - domowa apteka
- Syrop z mniszka lekarskiego-czyli potocznie mówiąc z mlecza
- Nalewki i inne napoje wyskokowe
- Napoje alkoholowe - przepisy forumków
- nalewki to nie syropki, może zmienić tytuł wątku? Na jaki?
- sosna z cukrem to syropek, zalana % to już chyba nie syropek, prawda?
- nalewka z gotowanych owoców? To już nie nalewka a kompot ze spirytusem :P
I zapraszam do czytania tutaj:
- ZIOŁA - domowa apteka
- Syrop z mniszka lekarskiego-czyli potocznie mówiąc z mlecza
- Nalewki i inne napoje wyskokowe
- Napoje alkoholowe - przepisy forumków
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- stasia109
Droga Nalewko ! Troszkę się rozpędziliśmy i oprócz syropków, soków, powstały też przepisy na nalewki.
Jeżeli to przeszkadza, a możesz to zmienić, to proszę dodaj w tytule,: Przepisy - na syropki zdrowotne, soki i nalewki.
Jeżeli zachodzi taka konieczność, to poproszę.
Babka lancetowa
Z liści babki można też sporządzić sok, spożywany z dodatkiem miodu. Sok z liści babki lub całego zespołu ziół sporządza się przepuszczając starannie wymyte liście babki przez maszynkę do mielenia, następnie przeciska się miazgę przez rzadkie lniane płótno. Jeśli sok ma służyć także dla celów leczniczych układu oddechowego, trawiennego i innych, dodaje się miodu i zagotowuje. Zbierającą się na powierzchni piankę należy zebrać i odrzucić. Uzyskany eliksir wlać do butelki, dolewając mały kieliszek spirytusu (dla zabezpieczenia przed psuciem), szczelnie zakorkować i odstawić do ciemnego i chłodnego miejsca. Przed użyciem zmieszać w połowie z ciepłą wodą.
Liście babki działają powlekająco i wykrztuśnie, dlatego często wchodzą w skład mieszanek ziołowych przy schorzeniach układu oddechowego, zwłaszcza przy suchym kaszlu u palaczy, przy chrypce, a także przy wrzodach żołądka jako lek osłaniający.
Dużo zdrówka życzę.
Jeżeli to przeszkadza, a możesz to zmienić, to proszę dodaj w tytule,: Przepisy - na syropki zdrowotne, soki i nalewki.
Jeżeli zachodzi taka konieczność, to poproszę.
Babka lancetowa
Z liści babki można też sporządzić sok, spożywany z dodatkiem miodu. Sok z liści babki lub całego zespołu ziół sporządza się przepuszczając starannie wymyte liście babki przez maszynkę do mielenia, następnie przeciska się miazgę przez rzadkie lniane płótno. Jeśli sok ma służyć także dla celów leczniczych układu oddechowego, trawiennego i innych, dodaje się miodu i zagotowuje. Zbierającą się na powierzchni piankę należy zebrać i odrzucić. Uzyskany eliksir wlać do butelki, dolewając mały kieliszek spirytusu (dla zabezpieczenia przed psuciem), szczelnie zakorkować i odstawić do ciemnego i chłodnego miejsca. Przed użyciem zmieszać w połowie z ciepłą wodą.
Liście babki działają powlekająco i wykrztuśnie, dlatego często wchodzą w skład mieszanek ziołowych przy schorzeniach układu oddechowego, zwłaszcza przy suchym kaszlu u palaczy, przy chrypce, a także przy wrzodach żołądka jako lek osłaniający.
Dużo zdrówka życzę.
Adresy do moich wątków
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wielce zajmujący wątek Ja robiłam w zeszłym sezonie syrop z sosny (udoskonalony spirytusem ). Syrop z kwiatów czarnego bzu okazał się najwspanialszym dodatkiem do herbaty - teraz planuję zrobić co najmniej trzy razy więcej, żeby starczyło na dłużej! A tu wpadł mi w oko przepis na syrop z kwiatów mniszka i z pigwy- wpiszę do kajetu i zrobię sobie te pyszności
- stasia109
Zielona Aniu , rób syropki na zimę. Potem jak znalazł. Ja do syropu z mniszka i sosny dodaję troszkę spirytusu, aby się dobrze zakonserwował.
Adresy do moich wątków
- Zielona_Ania
Bardzo słusznie, w końcu w syropkach z apteki też można znaleźć alkohol, więc w tym stężeniu i ilości to tylko na zdrowie
- stasia109
Oczywiście, masz rację.
Adresy do moich wątków
- stasia109
Adresy do moich wątków
No i mamy maj... Kiedy ścinać sosnowe pędy? Czy już można, czy lepiej się wstrzymać jeszcze?
- Zielona_Ania
Ja jeszcze poczekam z sosną - niech troszkę urosną młode pędy, bo na razie są bardzo krótkie.
Dzisiaj próbuję robić syrop z mniszka- nie wiem co wyjdzie bo zbierałam mokry. Na razie płatki zagotowałam i dodałam kwasku a jutro będę gotować z cukrem.
Dzisiaj próbuję robić syrop z mniszka- nie wiem co wyjdzie bo zbierałam mokry. Na razie płatki zagotowałam i dodałam kwasku a jutro będę gotować z cukrem.
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
Z sosną i ja radzę się wstrzymać.Też będę robił w tym roku.