Trawnik od zera,od czego zacząć - ZAKŁADANIE cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Re: Uprawa gleby pod trawę

Post »

mbazyl pisze:Po zimie pojawiły się wielkie żółte plamy. Co z tym trzeba zrobić?
Jeżeli te plamy widać na wiosnę, to przyczyną jest woda ( są tam minimalne nawet zagłębienia terenu ? no i im gleba cięższa, tym częściej przyczyną jest nadmierna wilgotność) lub gnicie resztek trawy z jesiennego koszenia.

Wygrabić resztki, wykonać nawożenie... jak są faktycznie zagłębienia, to może je zasypać i dosiać trawy :roll:
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Trawnik od początku - mbazyl

Post »

Plamy nie tylko powstaja od nadmiaru wilgoci i procesu gnilnego.

jarek
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

wesoly pisze:Plamy powstają nie tylko od nadmiaru wilgoci i procesu gnilnego
Yes :)

Od przesuszenia, żeru pędraków, nadmiaru lub braku nawozów, moczu psa, źle przygotowanej gleby( zakopany płytko gruz, wapno z budowy...)

Ale wiosną główna przyczyna to "nadmiar wilgoci".
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Trawnik od zera

Post »

Witam,
podepnę się pod temat. Mam mało czasu na codzienną troskę nad trawnikiem a w zasadzie miejscem na trawę. Mam glebę gliniastą VI klasa, kwaśna. Wokół domu przeorałem ziemię, wy plantowałem. Posiałem trawę - jakaś mix mieszanka z hipermarketu - codziennie wieczorem lekko nawodniłem. Siałem na krzyż, potem lekko przegrabiłem. I nic, nic nie wschodzi. Minęło ponad dwa tygodnie. Czy to oznaka, że ziemia zbyt marna, czy nasiona jeszcze mają czas na kiełkowanie?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Prawdopodobnie nasiona były stare, zleżałe i straciły zdolność kiełkowania.
Poza tym jest jeszcze dość chłodno, nasiona nawet świeże i żywotne mają prawo wolniej reagować :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11

Post »

dziękuję, ile czekać? tak abym jeszcze zdążył reagować i w tym roku skosić pierwszą trawę wokół domu?
Pozdrawiam
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

WAMPIRZE WAWELSKI, nie wiem czy się doczekasz, jak równocześnie ze wschodem Twojej trawy matka natura powita dzień nocnym przymrozkiem.

Nie można się śpieszyć z siewem trawy, przecież trawnik zakładamy na co najmniej sto lat( ponoć po tym okresie trawnik jest wtedy piękny).

Siew trawnika w listopadzie, czy początku kwietnia może tylko spowodować że trawnik będzie wyglądał jak szachownica ( puste miejsca, bez trawy ,będą się przeplatać z kępkami trawy).

Podejrzewam że na całkowite zejście wszystkich wysianych nasion możesz czekać nawet i miesiąc, zima ziemia, zimne noce nie sprzyjają szybkiemu wschodowi traw.
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Na ziemi przepuszczalnej piaskowej nie mam takich problemów jedynie na ziemiach żyznych, masłowych, typu łąkowego, gliniastych przy obniżeniach terenu itp.

jarek
Awatar użytkownika
kalinqa
100p
100p
Od: 31 mar 2010, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :)
mam zamiar siać trawę, wiem ,że najpierw muszę wszystko przekopać itd. staram się czytać starsze posty żeby jak najwięcej się dowiedzieć i nie powtarzać pytań. Mam jednak pytanie co do terminu, jak na razie jest dośc chłodno w moim rejonie ok 8-10 stopni od poniedziałku ma się ocieplić (11-15) i zastanawiam się czy wtedy brać się do zakładania trawnika ?
czy jeszcze poczekać na cieplejsze dni?
nie chciałabym za bardzo zwlekać ponieważ jak na razie nie mam tam zbyt wielu chwastów, sama ziemia więc nie musiałabym stosować randapu.
Proszę o porady :)
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Mam w planie to samo, tylko najpierw muszę wytruć stary trawnik. Wezmę się za to pod koniec kwietnia, potem dwa tygodnie więc zahaczę o połowę maja z siewem trawy. Wydaje mi się że teraz jest jeszcze odrobinę za wcześnie.
Pozdrawiam, Monika
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj KALINO, przełom kwietnia i maja jest dobrym terminem na wysiew trawy na trawnik. Piszesz że nie masz na razie zbyt wiele chwastów,"pocieszę" Cię że pojawią się i chwasty, przygotowując glebę pod wysiew trawy wydostałaś na powierzchnię moc "uśpionych" głęboko w ziemi nasion chwastów, oby to były tylko chwasty pospolite, łatwe do wytępienia podczas koszenia.

Doradzał bym "chwilę " poczekać, aż skiełkują Ci te wydobyte na powierzchnię chwasty, następnie gdy będą miały nie więcej jak 5 cm wysokości, ponownie przegrabić glebę, by zniszczyć wyrosłe chwasty, tylko robić to grabkami delikatnie, niezbyt głęboko zagłębiając zęby grabi by ponownie nie wydobyć na powierzchnię nowa porcję nasion. Grabienie w celu zniszczenia wyrosłych chwastów z powodzeniem możesz połączyć z przegrabieniem ziemi po posianiu trawy przed wałowaniem ziemi.

Mimo wszystko i tak chwasty wyrosną ( ale mniej ) i większość powinna zniknąć po 4-5 koszeniach, do zwalczania ewentualnych dalszych chwastów w tym roku nie używaj środków chwastobójczych, w pierwszym roku nie powinno się opryskiwać trawy, gdyż jest ona jeszcze delikatna i środek może poczynić szkody w młodej trawie , pryskać trawnik dopiero w drugim roku( oczywiście tylko gdy ktoś nie chce łąki kwietnej).

Witaj MONIKO, z przygotowaniem do posiania trawnika już nie ma co zwlekać, wzrost roślin ruszył i można już rozpocząć "truć" starą trawę. Kilka dni czekania na efekty "trucia", przekopanie ziemi , ( dobrze też by było poczekać kilka dni po przygotowaniu ziemi pod zasiew trawy by również wydobyte chwasty skiełkowały) i połowa maja Cię złapie z sianiem trawnika.
rafana
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2010, o 12:34

Post »

Witam wszystkim.
Dowiedziałem się bardzo dużo ciekawostek związany z ogrodnictwem na tym forum ale nie daje mi spokoju jedna rzecz.
Mam ogródek około 300m2 wszędzie ma być trawa :)
W tamtym roku wyplewiłem całą starą trawę, darń i chwasty i tak zostawiłem przez zimę.
Wyrównałem teren i zostało mi tylko udeptać teren.
Tylko jak to zrobić nie mam żadnego walca czy nogi wystarczą :) ?
Czy wystarczy jak kupię nasiona trawy np. z Nomi i rozsieję ręką ?

Mój wysiłek z przekopaniem całej ziemie był bardzo, bardzo wykańczający i pracochłonny nie chce teraz tego zmarnować.
Dziękuję za podpowiedź.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj RAFANA, p[o wysianiu trawy musisz ziemię przegrabić grabkami by przykryć ziemią nasiona traw. Dobrym sposobem i łatwym do wykonania ubicia ziemi po posianiu trawy i przegrabieniu ziemi jest posiadanie i wykorzystanie ( jak nie ma, to pożyczenie od sąsiada)beczki plastikowej z zakręcanym , lub zamykanym za pomocą metalowej obręczy wieka.

Do beczki wlewa się do pełna wody, zamyka wieko, przewraca się beczkę i toczy się ją po ziemi w której jest wysiana trawa. Raczej trudno znaleźć beczkę w kształcie idealnego walca, i z pewnością lepszy byłby ciężki walec metalowy, ale i zwykłą beczką ( nie posiadającą na zewnątrz obręczy), da się mocno zwałować ziemią.

Udeptywanie nogami, lub przymocowanie deseczek do butów , pozwala nam na ubicie niewielkiej powierzchni , do większych powierzchni , trzeba użyć walca, ewentualnie beczki z wodą.
rafana
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2010, o 12:34

Post »

@tadeusz48
Dziękuję a co sądzisz czy posiać tanią trawę (np. z Nomi) czy lepiej zainwestować i kupić np. sportową ?
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Witaj
można samemu zrobić walec do zwałowania ziemi. Beczka po lepiku zalana betonem, dno obcięte
włożona rurka do środka . Po stwardnieniu betonu do rurki wkłada się gruby drut i ciągnie walec po ziemi.
pozdrawiam Elżbieta
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”