Milin amerykański(Campsis radicans)- wymagania,pielęgnacja, rozmnażanie
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ładne pnącze (Milin amerykański)
Trzeba przyznać że milin Barbary jest wyjątkowo piekny. Jaka to odmiana ? Uprawiam milin ok.25 lat, jeśli chodzi o odrosty z korzeni nie jest aż tak bardzo uciążliwy. W moim przypadku wyrastają nowe roślinki do 7 m od rośliny macierzystej. Niszczę je systematycznie i nie ma większych kłopotów.
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Milin może nie pnie się jak bluszcz po drzewach i na świerku chyba by się nie zachaczył. Ale milinek sąsiadki wspina sie co roku
na mojego migdałowca i ma gałęzie do 10 metrów długości wplecione miedzy konary. Jakbym go nie przycinała co roku to
pewnie już bym nie widziała mojego drzewka tak szybko leci
na mojego migdałowca i ma gałęzie do 10 metrów długości wplecione miedzy konary. Jakbym go nie przycinała co roku to
pewnie już bym nie widziała mojego drzewka tak szybko leci

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
U mojej mamy milin tak mocno się rozrasta od korzenia że pół wsi obdarowałyśmy,potrafi polbrók wysadzić jest piękny ale uciążliwy.
- Józef
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
przy mojej działce ..7 metrów!!!dziękuję bardzo..czy ktoś mówił że nie jest uciążliwy???w miejscu gdzie wychodzi tworzą sie zgrubienia a ja bardzo lubię chodzić boso po moim trawniku...Bolesław Śron pisze: Uprawiam milin ok.25 lat, jeśli chodzi o odrosty z korzeni nie jest aż tak bardzo uciążliwy. W moim przypadku wyrastają nowe roślinki do 7 m od rośliny macierzystej. Niszczę je systematycznie i nie ma większych kłopotów.
Pozdrawiam ! Bolek
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Ja chciałabym ,żeby mi rósł i nawet był uciążliwy.Mam go 4 lata i corocznie przemarza.Gałązki pozostają żywe tylko do wys. okopcowania i tak powoli rośnie i marznie i nie ma mowy o kwiatach.
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Dziwne rzeczy piszesz Zuziu...
Po 4 latach nie powinien już przemarzać. Powinien mieć pęd grubosci przynajmniej kciuka dorosłego faceta. Może to jakaś dziwna odmiana, a może miejsce mu nie pasuje?
Po 4 latach nie powinien już przemarzać. Powinien mieć pęd grubosci przynajmniej kciuka dorosłego faceta. Może to jakaś dziwna odmiana, a może miejsce mu nie pasuje?
- abeille
- 1000p
Zuziu, on tak właśnie wyglada na obmarłego wiosną tak jakby miał wszystkie gałęzie obeschnięte, ale on jest całkiem żywy tylko
bardzo późno puszcza pąki. U mnie dopiero co zaczął więc u Was pewnie jeszcze ze dwa tygodnie co najmniej jeśli nie miesiąc
później. Nie przycinaj go co roku przy ziemi bo musi odbijać od postaw i nie ma szans na kwitnienie.
bardzo późno puszcza pąki. U mnie dopiero co zaczął więc u Was pewnie jeszcze ze dwa tygodnie co najmniej jeśli nie miesiąc
później. Nie przycinaj go co roku przy ziemi bo musi odbijać od postaw i nie ma szans na kwitnienie.
Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
Re: Milin
Kochani, martwię się że mój milin przemarzł, obserwuję go lecz nic nie rusza z wegetacją, czy one później zaczynają, tak jak np.katalpa?
- asiaa
- 100p
- Od: 19 kwie 2010, o 17:50
Możliwe że moje miliny też przemarzły bo również jeszcze w zeszły weekend nie ruszyły.kaaj pisze:Kochani, martwię się że mój milin przemarzł, obserwuję go lecz nic nie rusza z wegetacją, czy one później zaczynają, tak jak np.katalpa?
Asia
- asiaa
- 100p
- Od: 19 kwie 2010, o 17:50
Czyli jak kupiłam miliny w zeszłym roku a teraz 17-18 kwietnia nie było jeszcze żadnych pąków to jest jeszcze szansa że nie przemarzł?
Asia
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Niepotrzebne zmartwienia, milin z wegetacją startuje bardzo późno, a nawet jeżeli gałązki naziemne przemarzły, to jestem przekonany( przekonanie graniczy z pewnością) że wybije nowe pędy z korzenia i szybko, szybko pogoni w górę, na szczęście milin kwitnie na tegorocznych pędach i to obficie.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Mój milin każdego lata był mocno, jak to przy murze, męczony przez przędziory; a którejś wiosny nie ruszył, nawet od korzenia- więc go wykopałem i posadziłem w tym miejscu winorośl. A tu pod koniec lata(albo następnej wiosny).... coś wyłazi spod betonu: jako żywo milin!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Jest szansa. Mamy zimną wiosnę więc trzeba cierpliwie czekać.
Zacząć martwić możesz się dopiero za dwa tygodnie. Nie wcześniej.
Zacząć martwić możesz się dopiero za dwa tygodnie. Nie wcześniej.
UF, aż mi ulżyło, bo właśnie szykuję dla niego super krateczkę, która zczyści mi portfelik nieźle, więc szkoda byłoby tak na darmo, może jak ją zobaczy to sie pobierze 

- abeille
- 1000p
Miliny bardzo późno budzą sie do życia. U mnie dopiero w tym tygodniu wypuściły pierwsze pąki. Tak że możecie spokojnie
czekać bo jestem przynajmniej trzy, cztery tygodnie do przodu.
czekać bo jestem przynajmniej trzy, cztery tygodnie do przodu.
Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki