Orzech włoski - cięcie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gieniu to dobry pomysł, zostawiłam "kikuty" :) Dzięki
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Chatte , tak właśnie było , przesadzony orzech nie był jeszcze tak uwodniony jak dobrze zakorzeniony . Dlatego też świeżo sadzone orzechy ,,płaczą '' bardzo słabo albo wcale i u nich rany dadzą się zamalować w każdej porze roku.
Tak nawiasem mówiąc na temat orzechów dokształcam się intensywnie , więc z wiedzą na ich temat będzie coraz lepiej .

Pozdrawiam , kozula
agromadzik
50p
50p
Od: 25 paź 2008, o 18:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a czy suche gałezie mozna jeszcze teraz pousuwac??
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agromadzik , późno odpowiadam bo musiałam się upewnić jak to dokładnie jest z wiosennym cięciem u orzechów . W naszym klimacie prawidłowo należałoby je ciąć tak jak brzoskwinie , czyli wtedy jak już są widoczne pąki i wiadomo co usunąć .
Z powodu nadmiaru zajęć przegapiłam moment w którym przestają wyciekać soki , w każdym razie w tej chwili , przynajmniej z moich orzechów już nie cieknie . Drzewa orzechowe wybijają w różnym terminie i niektóre mogą jeszcze ,, płakać ", ale będzie to już krótko trwać i pozwoli w porę zabezpieczyc rany .

Pozdrawiam , stara orzesznica kozula .
ptok
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 kwie 2009, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Orzech włoski - cięcie

Post »

No i mamy nowy rok. Mam dwa piekne orzechy. Dziadkowie posadzili je w latach 50-tych. Teraz to ogromne drzewa.Oczywiscie bardzo blisko domu.Wiadomo ze teraz zagladaja nam przez okna. W zeszlym roku staralam sie troszke je przyciac i smarowalam masciami. Plakaly. ;:98 Przeczytalam ze najlepiej ciac w sierpniu.Czyli powinnam te powazne ciecia zostawic na sierpien?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Takie są zalecenia . Mniejsze cięcie można bezpiecznie wykonać po wypuszczeniu liści ( wtedy już nie płaczą ) . Dużego cięcia nie zaleca się w terminie wiosennym , ponieważ pobudza ono zbyt silny wzrost wegetatywny . Sierpień jest takim terminem w którym orzech nie wypuści już nowych pędów i jednocześnie zdąży wygoić rany przed zimą .

Pozdrawiam , kozula .
dobczynski72
50p
50p
Od: 4 sty 2010, o 17:16

Post »

orzechy obcina się naprzełomie lipiec// sierpień a orzech 5 letni ma około 5//8m wys ;:138
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Państwa - specjalistów kozuli i dobczyńskiego72 wypowiedzi wprowadziły zamieszanie w moim toku myślenia i działania w związku z cięciem orzecha. :( :)
Oczywiście bardzo poważnie traktuję te wypowiedzi wynikające z Państwa wiedzy i doświadczenia
i muszę zmienić termin przycinania mojego na lipiec - sierpień.
To będzie nieco trudniejsze - balansowanie w gęstwinie liści w poszukiwaniu wilków i
innych mniej przydatnych gałęzi - ale skoro takie są zalecenia trzeba się dostosować by nie narażać drzewa na niepotrzebny stres.
Mój orzech - to mój parasol na mojej patelni - muszę więc dbać o niego. :D

Obrazek

Obrazek
dobczynski72
50p
50p
Od: 4 sty 2010, o 17:16

Post »

witam na 100% moze pan obcinac orzecha lipiec/ sierpień na moje ;:ryzyko bo wtedy soki niebędą lały się z powazaniem mariusz ;:136 ;:138 :lol:
ptok
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 kwie 2009, o 21:44

Post »

Minelo sporo czasu a ja dopiero dzisiaj dziekuje Kozula za Twoja odpowiedz.
Poczekamy z moimi pieknymi orzechami do lata.
Oj bedzie ciezko ciac w tym letnim terminie :roll:
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Ale czemu trudne, przecież jak jest w okresie bezlistnym można sobie spokojnie oznaczyć gałęzie do wycięcia w lecie..
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ooo to raczej trudne...łazić dwukrotnie po drzewie by oznaczyć a potem ciąć :oops: :D
Zwykle w styczniu stałam pod drzewem i mówiłam: tę tak,tamtą nie...
Nie wiem jak będzie wyglądać letnie cięcie,nie wiem czy tego lata będzie cokolwiek do cięcia,sądzę,że raczej nie,że dopiero latem 2011 roku .
Zobaczymy ... :wink: :D
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W letnim terminie cięcia chodzi nie tylko o to aby orzech nie wylewał soków . Tak jak u pozostałych drzew owocowych , letnie cięcie nie pobudza orzecha do do wzrostu wegetatywnego . Jeśli tniemy duże drzewo , to w celu ograniczenia wzrostu , a czyniąc to zimą lub na wiosnę uzyskujemy efekt odwrotny od zamierzonego . Inaczej jest w przypadku drzewek sadzonych jesienią poprzedniego roku lub na wiosnę . Tutaj chodzi o to , aby jak najszybciej drzewko urosło . Takie orzechy tniemy na wiosnę , w momencie kiedy dobrze widać co jest żywe , a co martwe . Wycinamy od razu zbyt nisko osadzone rozgałęzienia , a wierzchołek jeśli nie jest żywy przycinamy nad pierwszym dorodnym oczkiem . Drzewka świeżo sadzone nie wylewają soków , więc można spokojnie zabezpieczyć rany po cięciu .

Pozdrawiam , kozula .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”