Zieloni przyjaciele Kati cz.2
- AGA Z
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zieloni przyjaciele Kati cz.2
To Ja stanę za tymi pąkami ostatnia. Jestem strasznie ich ciekawa. 

Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- kati-1976
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pączki się skończyły. Czekamy na kwiatki
AsiuTrochę to trwało bo musiałam zrobić fotki, W doniczce mam dwie odmiany to z NN kwiatkiem i E. oxypetalum(te jaśniejsze płaskie listki). Obydwa zeszłoroczne. Muszę je rozsadzić jak przekwitnie.

Wśród sukulentów( ale nie kaktusów) jest jedna stała zasada - zimowanie w niższej temp czyli od 6 do 15 stopni i ograniczenie podlewania, potem zaprzestanie na miesiąc i ponowne rozpoczęcie delikatnego podlewania. To wystarczy aby zakwitło.
Kaktusy trzymamy w niskiej temperaturze ale nie podlewamy wcale od jesieni do wiosny
Ot cała tajemnica

AsiuTrochę to trwało bo musiałam zrobić fotki, W doniczce mam dwie odmiany to z NN kwiatkiem i E. oxypetalum(te jaśniejsze płaskie listki). Obydwa zeszłoroczne. Muszę je rozsadzić jak przekwitnie.

Wśród sukulentów( ale nie kaktusów) jest jedna stała zasada - zimowanie w niższej temp czyli od 6 do 15 stopni i ograniczenie podlewania, potem zaprzestanie na miesiąc i ponowne rozpoczęcie delikatnego podlewania. To wystarczy aby zakwitło.
Kaktusy trzymamy w niskiej temperaturze ale nie podlewamy wcale od jesieni do wiosny

Ot cała tajemnica

Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
-
- 1000p
- Od: 6 lip 2008, o 17:55
Kasiu
dziękuje bardzo za fotki:) i za wyjaśnienie, Niestety raczej nie mam takiego miejsca w którym miałabym niższą temperaturę:( mam ukrop w domu zimą:( a Ty w jakim pomieszczeniu zimujesz swoje sukulenty?

- kati-1976
Kaktusy w piwnicy a inne sukulenty w korytarzyku, gdzie temperatura w dzień wynosi 15 a czasami więcej a w nocy od 10 do nawet 5 w mroźne dni. Nie wszystkie jednak się tam mieszczą i niestety te nie zimowane w tym roku mi nie zakwitły m.inn Stapelie, Aloesy, Sansewerie itp. 

- daka
- 1000p
- Od: 10 lut 2010, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widze że epiphyllum zbiera się do kwitnienia
Szkoda że nie starczyło ci miejsca żeby przezimować wszystkie sukulenty,musisz mieć dużą kolekcje skoro miejsca brak.

Szkoda że nie starczyło ci miejsca żeby przezimować wszystkie sukulenty,musisz mieć dużą kolekcje skoro miejsca brak.

-
- 1000p
- Od: 6 lip 2008, o 17:55
Ja co roku zimuję niektóre gatunki w werandzie ale niestety w tym roku zima dała nam wszystkim popalić i zmarzły mi,Zostawiłam tam między innymi daturę, męczennicę i oleandry. aa i jeszcze agawy. Szkoda że nie udało Ci się przezimować wszystkich sukulentów, jakby zakwitły to widok byłby nieziemski:) Kasiu Napisałam PW.
- Kasia.N
- 1000p
- Od: 10 cze 2009, o 14:23
Kasiu, widzę, że wiosna do Ciebie zajrzała i została
Ciekawa jestem koloru epi, ja mojego niestety nie mogę nadal zmusić do kwitnienia, w przyszłym roku będzie miał jeszcze chłodniej ;) Hatoria fajnie wygląda, pomimo, że troszkę zmarniała podczas kwitnienia. Zawsze tak się dzieje? No i nadal czekam na kwiatka gasterii 

Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Moje domowe
- kati-1976
- AGA Z
Ale niespodzianka.
Ona tak zawsze czy coś jej się kwiatek nie spodobał?

Ona tak zawsze czy coś jej się kwiatek nie spodobał?
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- ewasz29
- Od: 23 mar 2009, o 09:54
Bo to zła roślina była ....
No to winowajca teraz musi być ukarany,niezły z niego psotnik .
Pewnie jest młody i glupstwa jeszcze mu w głowie , hi, hi .
Pewnie jest młody i glupstwa jeszcze mu w głowie , hi, hi .
- AGA Z
Pieska też szkoda. Mam nadzieję, ze nic Mu nie będzie, skrzydłokwiat ma w sobie coś trującego. 

Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- daka
- 1000p
- Od: 10 lut 2010, o 17:29
Nie wiedziałem, że skrzydłokwiaty są trujące,będe z nim bardziej uważał
Oby pieskowi nic nie było.

Oby pieskowi nic nie było.

- kati-1976
Piesio jest u nas dopiero dwa tygodnie, a to jej pierwsza poważna wpadka. Mam nadzieję, że ostatnia.
Jest młoda i chyba będę musiała jej wybaczyć, pod warunkiem, że się nie powtórzy
na pewno ma się 1000 razy lepiej niż Skrzydlokwiat

Jest młoda i chyba będę musiała jej wybaczyć, pod warunkiem, że się nie powtórzy

Racja, kupiona jako Mauna loa ale po czasie zaczęła jakoś dziwnie karłowacieć . Tylko takową udawała:evil:ewasz29 pisze:Bo to zła roślina była ....
Chyba nie najadła się liści, bo upłynął jakiś tydzień od tamtego czasu i jeszcze żyje.AGA Z pisze:Pieska też szkoda. Mam nadzieję, ze nic Mu nie będzie, skrzydłokwiat ma w sobie coś trującego.

na pewno ma się 1000 razy lepiej niż Skrzydlokwiat