Drzewa owocowe - cięcie Cz.I
Re: Drzewa owocowe - cięcie
Bardzo dobry wybór będziesz zadowolony A więc tak moim zdaniem, to przewodnik skróć o 3/4 a pędy boczne o 2/3
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja również chciałbym prosić o poradę w kwestii przycięcia jabłonek nr1 niskopienne , nie znam podkładek
oraz gruszy chińskiej nr2.-
Jeśli ktos może edytować zdjęcie i pokazać miejsca cięć będę bardzo wdzięczny.
Jabłonie nie były przycinane w z zeszłym sezonie ponieważ 2 lata temu została spryskana resztkami środka na chwasty i bardzo to odchorowały
oraz gruszy chińskiej nr2.-
Jeśli ktos może edytować zdjęcie i pokazać miejsca cięć będę bardzo wdzięczny.
Jabłonie nie były przycinane w z zeszłym sezonie ponieważ 2 lata temu została spryskana resztkami środka na chwasty i bardzo to odchorowały
Markonix jutro wstawię kilka form i opisów jak możesz formować jabłoń wybierzesz tę która będzie Ci odpowiadać, ja ostatnio jestem zwolennikiem wrzecionowatej, stożkowej i płaskiej.
A tu dla Izabel fotka niedawno posadzonej czereśni, gałęzie poziomo, zmniejszy to siłę wzrostu, a także łatwiej chodzić po takim drzewie
A tu dla Izabel fotka niedawno posadzonej czereśni, gałęzie poziomo, zmniejszy to siłę wzrostu, a także łatwiej chodzić po takim drzewie
markonix nie ciął bym już tych drzew widać że pąki już się rozkładają, zostawił bym, cięcie na późne lato.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
ok , mogę poczekać , jednak już w tedy będę przygotowany
A najlepiej zrobisz jak zaczekasz jak do tego tematu zajrzy pomolog i odpowie czy ciąć czy nie albo napisz mu pw.markonix pisze:ok , mogę poczekać , jednak już w tedy będę przygotowany
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Zaglądałem już wcześniej Odpowiedź na pytanie "czy teraz (jeszcze) ciąć" nie jest taka jednoznaczna... najlepiej kierować się zasadą, żeby jednak cięcie zakończyć na dwa tygodnie przed planowanym kwitnieniem drzew... w przypadku grusz azjatyckich (chińskich) to właśnie ten moment. Druga sprawa - to o czym wspomina Czarodziej - rozwinięcie pąków... kwestia techniczna (że tak to nazwę) - po prostu ścięte gałęzie z wyższych partii korony spadając (nawet jak robimy zabieg ostrożnie) uszkadzają pąki na pędach znajdujących się niżej... szkoda. Dlatego - ciąć "na siłę" jeszcze przez moment można - ale radziłbym raczej się powstrzymać i przeprowadzić zabieg w późniejszym okresie (tym bardziej, że jak widać na załączonej fotce) dużo pracy przy tym drzewku nie będzie.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Podaję rysunki z książek W Lenkiewicz "Na działce i w ogródku", oraz Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne "Działka moje hobby"
korona prawie naturalna
luźno piętrowa
piętrowa
płaska
wrzecionowa
różne
korona prawie naturalna
luźno piętrowa
piętrowa
płaska
wrzecionowa
różne
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Adrian niechcący mi też pomogłeś za co serdecznie dziękuję.
Pytałam na innym wątku co mam zrobić z siewki brzoskwini bo to pojedynczy badylek - taki sam jak na zdjęciu 147 :P
Poczekam i zacznę tworzyć koronę.
Pytałam na innym wątku co mam zrobić z siewki brzoskwini bo to pojedynczy badylek - taki sam jak na zdjęciu 147 :P
Poczekam i zacznę tworzyć koronę.
Brzoskwinie dobrze prowadzić w formie kotłowej wtedy do środka korony dostaje się bardzo dużo słońca. Z jednorocznego pędu możemy poprowadzić każdą z podanych form.
tutaj brzoskwinia w formie krzaczastej
formowanie palmety skośnej
oraz formowanie różnych szpalerów
tutaj brzoskwinia w formie krzaczastej
formowanie palmety skośnej
oraz formowanie różnych szpalerów
-
- 100p
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
Witam. Czy mógłby ktoś napisać czym się różni korona wrzecionowata od stożkowej i jakie korony do najczęściej uprawianych drzewek zastosować : jabłoń, grusza, wiśnia, czereśnia, śliwa. Może jakieś zdjęcia. Z góry dziękuję.
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
moje drzewka po pierwszym przycinaniu,
clapsa ma tyle odrostów nisko bo obcinałam jak były jeszcze w otulinie i nie pomyślałam że tyle ich ma
wiem wiem, pewnie macie wiele uwag i chętnie ich wysłucham, do tego mojego przycinania, ale miałam pierwszy raz sekator w rękach
clapsa ma tyle odrostów nisko bo obcinałam jak były jeszcze w otulinie i nie pomyślałam że tyle ich ma
wiem wiem, pewnie macie wiele uwag i chętnie ich wysłucham, do tego mojego przycinania, ale miałam pierwszy raz sekator w rękach
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
No i w porządku (jak na pierwszy raz ). Mała uwaga - w śliwie renklodzie skróć pęd konkurujący z przewodnikiem. Poprawki trzeba też wprowadzić w przypadku orzecha - ale to może podpowie kozula - ma większe doświadczenie z cięciem drzew tego gatunku.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie