Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Aniu, ja zasilam teraz Rh Substralem Magiczna Siła do kwasolubnych. Jeżeli jakaś roślinka jest w kiepskim stanie - dolistnie, jeżeli w nienajgorszym - doglebowo.
Myślę, że przy sadzeniu młodej roślinki nie potrzeba jej dodatkowo zasilać, jeśli tylko ma przygotowane prawidłowo stanowisko i glebę.

Feluś, ja właśnie będę pryskać profilaktycznie m.in. róże mieszaniną mydła potasowego i Bioczosu (wyciąg z czosnku). Nie chce mi się wierzyć, że mydło potasowe niszczy biedronki, ale spróbuję jeszcze to doczytać. Dobry jest jeszcze Biosept (wyciąg z grejfruta), ale nie mam pojęcia, jakie są odpowiedniki tych preparatów we Francji...
Super, że spotykacie się z Wiesią :!: Ja będę w Paryżu już za 3 tygodnie :heja

Grzesiu, a jaką masz kalinę :?: Bo ja mam tylko jedną- Boule de neige.
U mnie mnóstwo paków ma lilaczek Meyera, a tak się bałam, że nie będzie kwitł, bo obciachałam go w sierpniu.

Tajeczko, nie jestem pewna, co to za krzew, ale coś mi się wydaje, że jakaś tawuła...W każdym razie najszybciej ze wszystkich obsypał się ślicznymi listkami :P
grabek
200p
200p
Od: 26 lut 2010, o 17:37

Post »

Dalu, pięknie u Ciebie w ogrodzie. śliczną masz forsycję, ja mam taką maleńką posadzoną w zeszłym roku, ale cieszy mnie bardzo :D
Ja zasilałam rh obornikiem granulowanym przemieszanym z kwaśnym torfem, mam nadzieję, że zrobi im to dobrze :wink: .
Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Daluś, jeszcze takiej forsycji nie widziałam :shock:
Ogromne cudo :roll:
x-d-a
---

Post »

Aniu, ta forsycja to rzeczywiście wielki krzaczorek, ale najbardziej mnie cieszy, że pięknie i obficie kwitnie.
Dzisiaj zrobiłam jej jeszcze jedną fotkę, bo to przecież królowa kilku dni, potem ginie w ogrodzie...
Obrazek

Grabku, myślę, że obornik przemieszany z kwaśnym torfem świetnie zrobi Twoim Rh i będą ślicznie kwitły! Nie wiem, jak Ty, ale ja już nie mogę się tego doczekać ;:65

Dzisiaj zdecydowanie się ochłodziło i nawet zanosi się na deszcz. Ale może to i dobrze; taka wiosna jest bardziej naturalna i korzystna i dla nas, i dla roślinek - trochę słońca, trochę deszczu i niezbyt wysokie temperatury...
Mam tylko nadzieję, że jutro nie będzie nam padać, bo przecież już jutro spotykamy się we wrocławskim ogrodzie botanicznym na Wielkim Otwarciu Sezonu :heja

A u mnie zakwitła już morelka
Obrazek

...pięknie kwitnie ziarnopłon wiosenny, którego wszędzie pełno
Obrazek

...i olki zostały już wyniesione z brzydkiej piwnicy na letnisko; oto jeden z nich, jeszcze w nie najlepszej kondycji
Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu- forsycja kwitnie zjawiskowo. :roll:
Ziarnopłon także mam w swoim ogrodzie- to taki pierwszy zwiastun wiosny. :) :) :)
Awatar użytkownika
Mija
200p
200p
Od: 12 maja 2008, o 09:19

Post »

Dalu, jak się cieszę, że podjęłaś w tym roku wątek ogrodowy. Po Twoim zeszłorocznym pożegnaniu myślałam, że już nie chcesz pokazywać nam Twojego raju.... Bardzo się cieszę, że zmieniłaś zdanie. Twój ogród to prawdziwa uczta dla oczu :)
Monika
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Daluś - poczytaj na dole strony jak możesz spożytkować swój ziarnopłon.
Według mnie masz małą aptekę :P

http://luskiewnik.strefa.pl/ficaria.html
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Witaj Daluś.
Ale cudnie zakwitła forsycja, jeszcze przecudnie błękitne niebo w tle. Oby jutro taka pogoda nam dopisała. Pozdrawiam serdecznie. Mam nadzieję, że moje liliowce zakwitną w tym roku. ;:196 Dalu do jutra ;:196
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Jakie cudne są te kwiatki drzewek owocowych. We Francji często widzi się te drzewka jako wiosenną dekorację zieleni miejskiej.
Szkoda, że tak się wymijamy, bo ja będę w Paryżu 13 ? 15-go i choć będzie ten pobyt bardzo wypełniony spotkaniami, to gdybym miała szansę zobaczyć się z Tobą, to byłabym gotowa przedłużyć go nieco. Wydaje mi się jednak, że Ty będziesz w zupełnie innym terminie. Wierzę jednak, że w końcu się zobaczymy.
O tych biedronkach spotkałam informację na jakimś francuskim forum. Była to odpowiedż na pytanie czy mydło potasowe jest w stanie selekcjonować insekty.
Forsycja w pełnej formie, moja już przekwita. A pokazując ziarnopłon, przypomniałaś mi, aby zrobić zdjęcie mojej smagliczce. Cieszy mnie to, że mimo, że ogrody nasze są tak różne, to pewne roślny są podobne. Niestety, olek też nie znam, ale zaraz sobie poszukam informacji w necie.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-d-a
---

Post »

Feluś, rzeczywiście miniemy się w Paryżu, bo ja będę 1-4 maja. Chyba że udałoby Ci się coś przełożyć - byłoby cudownie się spotkać :heja
Ja uwielbiam kwitnące drzewka owocowe - ogrody i parki wyglądają wtedy zjawiskowo :!: Oprócz morelki mam jeszcze kilka jabłoni, grusze, wiśnie, czereśnie i śliwy...To z tych drzew prawdziwie owocowych, bo oprócz nich mam też kilka jabłonek ozdobnych, potocznie zwanych "rajskimi" i jedną wisienkę japońską Amanogawa. I na pewno na tym nie poprzestanę, bo marzy mi się kwitnący szpaler jabłoni i wiśni ozdobnych :P
A z tym mydłem potasowym to może racja, ale tak się zastanawiam, czy istnieją ekologiczne preparaty na tyle selektywne, że "potrafią" odróżnić mszyce od biedronek...Nie chciałabym za nic w świecie zabijać biedronek i nawet często zostawiam im mszyce (to ich pokarm), jeśli nie jest ich za dużo, wychodząc z założenia, że w ogrodzie najzdrowsza jest równowaga biologiczna.
Z "olkiem" to zaszło zabawne nieporozumienie. Ta roślina to poprawnie oleander, ale ponieważ nazwa długa i niewygodna, na forum często nazywamy go pieszczotliwie olkiem.

Giguś, liliowce raczej są niezawodne i kwitną co roku, czasem nawet jednym kwiatkiem, ale kwitną ;:108
Do jutra! I zamawiamy piękną pogodę na nasze spotkanie!

Mariolko, poczytałam sobie i byłam bardzo zdziwiona, bo nie przypuszczałam, że ten niepozorny ziarnopłon, to takie cenne zioło :roll:

Miju, dzięki za wizytę w moim ogrodzie i miłe słowa; wątek ogrodowy zamknęłam tylko na zimę...

Tajeczko, te wiosenne żółte kwiatuszki cieszą oczy i serce ;:167
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dalu zazdroszczę Wam jutrzejszego spotkania .
Pięknie kwitnie u Ciebie forsycja u mnie
jeszcze nie kwitły , może zmarzły ?
Oleander ładnie ci przezimował , ja swoejego nie widziałam
mam go u mamy .W maju dopiero go przywiozę .

Genia :wit
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Olencjusz ;-) ma świetne mieszkanko! Bardzo do niego pasuje.

A forsycja to rzeczywiście taki krzaczorek, który bardzo dodaje chęci do życia! Pomimo, że przecież naturalnie nie ma ani zbyt pięknego pokroju, rosnie raczej jak chwast - to jednak ta wiosenna żółć wynagradza wszystko :-) - właśnie dlatego, że obrała sobie taka porę.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Daluś zamknęłaś wrocławski, a ja nie wiem, czy Alinka odczytała. Czy juz jest 2 część?? :wink:
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”