Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Daluś, no widzisz nie tylko u mnie są żółte laki. Zresztą wyrwałam te czerwono żółte bo mi sie nie podobały a ten się ostał.
Żółtym do góry ;:138
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-d-a

Post »

Sylwuś, jakbyś zgadł, dzisiaj znowu cały dzień spędziłam w ogrodzie - wyrzuciłam kilka wrzosów, które mi zmarzły, zasiliłam Rh, bo niebawem będą kwitły, posiałam kilka torebek nasionek i zrobiłam porządek w Domku Ogrodnika.
U Kulasy chyba już nic nie będę kupować, bo u mnie na Ryneczku pan sprzedaje super azalie i różaneczniki, po bardzo niewygórowanych cenach :P

Moniko, Rh już kwitnie, a dzisiaj zauważyłam też pierwsze kwiatki na morelce :heja

Halinko, Majeczko, dzięki za miłe słowa ;:196

Izo, cierpliwości :D I do Ciebie dotrze wiosenka :!: A Kaszuby może mają ciutkę chłodniejszy klimat, ale za to jakie widoki :lol:
Możesz cały czas czuć się jak na wakacjach ;:108

Agatko, rzeczywiście, żółte kwiatki zachwycają właśnie wiosną; potem nie robią już takiego wrażenia...

Gosiu, wczesne tulipanki mają wiele zalet - oprócz tego, że kwitną wtedy, kiedy jest mało kwiatków, nie trzeba ich wykopywać na zimę, a one i tak pięknie się rozrastają.

Kochani, dzisiaj mamy za sobą kolejny piękny, słoneczny dzień. U mnie otworzyły pierwsze pączki kwiaty morelki - teraz będę się bała, żeby nie zniszczył ich przymrozek :( Rozwijają się różowe kwiaty Rh Elite, no i czarują energetyczną żółcią wszystkie odmiany narcyzów.
Ja posiałam dzisiaj gipsówkę, ślazówkę, nasturcje pnące, koper i rzodkiewkę; zasiliłam Rh, żeby pięknie i obficie kwitły, no i posprzątałam Domek Ogrodnika, bo po zimie był w nim straszny bałagan.
Na jutro zaplanowałam profilaktyczny oprysk róż i winorośli mydłem potasowym z dodatkiem Bioczosu. No i chyba znowu muszę zacząć pielenie, bo coś zaczynają się panoszyć chwaściory :evil:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu-pięknie Ci zakwitła forsycja. :roll:
Ten śliczny, zieloniutki krzew, jak się nazywa? :)
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak tak.....żółty kolor wiosną górą.... ;:138
szczególnie przeze mnie o tej porze lubiany....
tak jak mnie cieszy Forsycja kwitnąca teraz, tak chyba żaden inny krzew nie cieszy....
no chyba że jeszcze trochę i Kalina :roll:
moja ma mnóstwo pąków.....
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Właśnie zastanawiam się nad profilaktyką dotyczącą róż i hortensji. Powinnam zastosować jakiś preparat przeciw chorobom grzybiczym, ale nie wiem jaki kupić. Czytałam gdzieś, że mydło potasowe radzi sobie świetnie z mszycami, ale jednocześnie niszczy biedronki. To chyba nie najlepszy pomysł. Muszę i ja zająć się tym tematem, choć dotąd go omijałam . Najprościej będzie, gdy zapytam Abeille, aby podała francuskie nazwy produktów. Pochwalę Ci się, że i ja niebawem się z nią spotkam.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Dalu, wiosna u Ciebie chyba najbardziej zaawansowana. Faktycznie tajemne moce muszą mieć w tym swój udział ;)
Kępy pierwiosnków pierwszy raz widzę tak obficie kwitnące - gratuluję ręki do nich ;:63
Zdradzisz czym zasilasz rh? Czy takie maluszki dwuletnie przy sadzeniu czymś zasilać?
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
x-d-a

Post »

Aniu, ja zasilam teraz Rh Substralem Magiczna Siła do kwasolubnych. Jeżeli jakaś roślinka jest w kiepskim stanie - dolistnie, jeżeli w nienajgorszym - doglebowo.
Myślę, że przy sadzeniu młodej roślinki nie potrzeba jej dodatkowo zasilać, jeśli tylko ma przygotowane prawidłowo stanowisko i glebę.

Feluś, ja właśnie będę pryskać profilaktycznie m.in. róże mieszaniną mydła potasowego i Bioczosu (wyciąg z czosnku). Nie chce mi się wierzyć, że mydło potasowe niszczy biedronki, ale spróbuję jeszcze to doczytać. Dobry jest jeszcze Biosept (wyciąg z grejfruta), ale nie mam pojęcia, jakie są odpowiedniki tych preparatów we Francji...
Super, że spotykacie się z Wiesią :!: Ja będę w Paryżu już za 3 tygodnie :heja

Grzesiu, a jaką masz kalinę :?: Bo ja mam tylko jedną- Boule de neige.
U mnie mnóstwo paków ma lilaczek Meyera, a tak się bałam, że nie będzie kwitł, bo obciachałam go w sierpniu.

Tajeczko, nie jestem pewna, co to za krzew, ale coś mi się wydaje, że jakaś tawuła...W każdym razie najszybciej ze wszystkich obsypał się ślicznymi listkami :P
grabek
200p
200p
Od: 26 lut 2010, o 17:37

Post »

Dalu, pięknie u Ciebie w ogrodzie. śliczną masz forsycję, ja mam taką maleńką posadzoną w zeszłym roku, ale cieszy mnie bardzo :D
Ja zasilałam rh obornikiem granulowanym przemieszanym z kwaśnym torfem, mam nadzieję, że zrobi im to dobrze :wink: .
Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Daluś, jeszcze takiej forsycji nie widziałam :shock:
Ogromne cudo :roll:
x-d-a

Post »

Aniu, ta forsycja to rzeczywiście wielki krzaczorek, ale najbardziej mnie cieszy, że pięknie i obficie kwitnie.
Dzisiaj zrobiłam jej jeszcze jedną fotkę, bo to przecież królowa kilku dni, potem ginie w ogrodzie...
Obrazek

Grabku, myślę, że obornik przemieszany z kwaśnym torfem świetnie zrobi Twoim Rh i będą ślicznie kwitły! Nie wiem, jak Ty, ale ja już nie mogę się tego doczekać ;:65

Dzisiaj zdecydowanie się ochłodziło i nawet zanosi się na deszcz. Ale może to i dobrze; taka wiosna jest bardziej naturalna i korzystna i dla nas, i dla roślinek - trochę słońca, trochę deszczu i niezbyt wysokie temperatury...
Mam tylko nadzieję, że jutro nie będzie nam padać, bo przecież już jutro spotykamy się we wrocławskim ogrodzie botanicznym na Wielkim Otwarciu Sezonu :heja

A u mnie zakwitła już morelka
Obrazek

...pięknie kwitnie ziarnopłon wiosenny, którego wszędzie pełno
Obrazek

...i olki zostały już wyniesione z brzydkiej piwnicy na letnisko; oto jeden z nich, jeszcze w nie najlepszej kondycji
Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Dalu- forsycja kwitnie zjawiskowo. :roll:
Ziarnopłon także mam w swoim ogrodzie- to taki pierwszy zwiastun wiosny. :) :) :)
Awatar użytkownika
Mija
200p
200p
Od: 12 maja 2008, o 09:19

Post »

Dalu, jak się cieszę, że podjęłaś w tym roku wątek ogrodowy. Po Twoim zeszłorocznym pożegnaniu myślałam, że już nie chcesz pokazywać nam Twojego raju.... Bardzo się cieszę, że zmieniłaś zdanie. Twój ogród to prawdziwa uczta dla oczu :)
Monika
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Daluś - poczytaj na dole strony jak możesz spożytkować swój ziarnopłon.
Według mnie masz małą aptekę :P

http://luskiewnik.strefa.pl/ficaria.html
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Witaj Daluś.
Ale cudnie zakwitła forsycja, jeszcze przecudnie błękitne niebo w tle. Oby jutro taka pogoda nam dopisała. Pozdrawiam serdecznie. Mam nadzieję, że moje liliowce zakwitną w tym roku. ;:196 Dalu do jutra ;:196
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Jakie cudne są te kwiatki drzewek owocowych. We Francji często widzi się te drzewka jako wiosenną dekorację zieleni miejskiej.
Szkoda, że tak się wymijamy, bo ja będę w Paryżu 13 ? 15-go i choć będzie ten pobyt bardzo wypełniony spotkaniami, to gdybym miała szansę zobaczyć się z Tobą, to byłabym gotowa przedłużyć go nieco. Wydaje mi się jednak, że Ty będziesz w zupełnie innym terminie. Wierzę jednak, że w końcu się zobaczymy.
O tych biedronkach spotkałam informację na jakimś francuskim forum. Była to odpowiedż na pytanie czy mydło potasowe jest w stanie selekcjonować insekty.
Forsycja w pełnej formie, moja już przekwita. A pokazując ziarnopłon, przypomniałaś mi, aby zrobić zdjęcie mojej smagliczce. Cieszy mnie to, że mimo, że ogrody nasze są tak różne, to pewne roślny są podobne. Niestety, olek też nie znam, ale zaraz sobie poszukam informacji w necie.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”