Wełnowiec
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szkodnik na roślinie - i co dalej...
Wydaje mi się że to jest welnowiec. Tylko jak go ściągnąć z kaktusa (szczególnie tego mocno okolcowanego), i skąd to się bierze?? Co zastosować by się tego pozbyć? Czy kaktuski są już do wyrzucenia?? A może da się im jakoś jeszcze pomóc??
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szkodnik na roślinie - i co dalej...
Krysiu, pryśnij je roztworem z wody, płynu do naczyń i oleju jadalnego (1:1:1), wstrząśnij aż zmieni się w białą maź. Zasłoń ziemię, bo może zaszkodzić korzeniom.
Po kilku dniach zmyj ciecz zwykłą wodą np. pod prysznicem, ale uważaj by nie zalać podłoża, kaktus może zgnić.
Obserwuj te i inne roślinki, wełnowce lubią wracać, gdy się ich nie spodziewamy.
Jeśli wełnowiec wróci warto użyć chemii, np. Mospilan czy Decis.
Krysiu, wiosną warto by je przesadzić do ziemi do kaktusów z piaskiem/żwirkiem, bo obecny substrat jest zbyt żyzny, co może spowodować podgnicie kaktusków. Doniczka też jest zbyt duża, kaktusy lubią ciasnotę.
Trzymam kciuki!
Po kilku dniach zmyj ciecz zwykłą wodą np. pod prysznicem, ale uważaj by nie zalać podłoża, kaktus może zgnić.
Obserwuj te i inne roślinki, wełnowce lubią wracać, gdy się ich nie spodziewamy.
Jeśli wełnowiec wróci warto użyć chemii, np. Mospilan czy Decis.
Krysiu, wiosną warto by je przesadzić do ziemi do kaktusów z piaskiem/żwirkiem, bo obecny substrat jest zbyt żyzny, co może spowodować podgnicie kaktusków. Doniczka też jest zbyt duża, kaktusy lubią ciasnotę.
Trzymam kciuki!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
Krystyna.F poczytaj tutaj, jeśli szkodnik bardziej się już rozpanoszył zapomnij o naturalnych metodach walki z nim bez używania chemii.
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Jak widać na załączonym obrazku, sporo tego obsiadło moje kaktuski. Mam w domu Talstar 100 EC i Mospilan 20 SP oraz Actellic 50 EC. Który będzie lepszy na to badziewie?
Actellic 500 EC (1 ml na 1 l wody) a poprawka Mospilanem (0,2 g na 1 l wody) za trzy dni, potem znów powtórka po kolejnych dwóch dniach Actellic (1 ml na 0,75 ml wody). Dobrze było by najpierw dokładnie wypędzlować kaktusy niedużym sztywnawym pędzelkiem malarskim maczanym w wodzie z denaturatem w proporcjach 1:1.
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wełnowce
Prosze o pomoc. Jakiś czs temu na paprociach pojawił się wełnowiec. Kilka razy stosowałam chemie i domowe sposoby pozbycia się go.
Kiedy myślałam że to już koniec pojawiły się nowe młode. Znacie sposób jak się go pozbyć.
Niszczy moją ulubioną paprotkę Polską
Kiedy myślałam że to już koniec pojawiły się nowe młode. Znacie sposób jak się go pozbyć.
Niszczy moją ulubioną paprotkę Polską
Re: Wełnowiec na paprociach
Trzy opryski preparatem Actellic 500 EC lub Condifor 200 SL w trzydniowych odstępach i powinno być po kłopocie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sie 2008, o 10:34
Re: Coś je moją nolinę. Proszę o pomoc.
To wełnowce, umyj każdy liść wodą z denaturatem 1:1 a następnie oprysk Actellic 500 EC lu Confidor 200 SL. Oprysk należy powtórzyć po 6 dniach.
-
Czarodzieju zrobiłam tak i nadal żyją. Pomocy
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
A próbowałaś pałeczek doglebowych (znam brykiety Tarcznik i Provado Bayera)? Może to jest sposób- przedłużone, permanentne działanie powinno dać radę kolejnym pokoleniom.
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
-
Próbowałam i tak zostały. Już zaczynam spisywać paproć na straty.
agnieszkar1978 pisze:Czarodzieju zrobiłam tak i nadal żyją. Pomocy
Jaka dawką opryskiwałaś , jaka chemią. opisz jak to zostało zrobione wszystko po kolei. po prawidłowym oprysku nie powinno ich być skoro są znaczy się że skoś sknociłaś.