Pielęgnowanie traw ozdobnych
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pielęgnowanie traw ozdobnych
Jest to odmiana miskanta chińskiego, który nie łazi. Jedynie miskant cukrowy jest ekspansywny.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
No i o to chodziło
Bardzo dziękuję
Bardzo dziękuję
A kiedy taki miskant chiński zaczyna pokazywać zielone? Bo ten mój na razie tylko obcięte zeszłoroczne pokazuje. Kupiony był jako spora sadzonka, w dość dużej doniczce. Jak go wyjęłam z paczki, to byłam mile zaskoczona. Był nieobcięty, suche źdźbła miały tak około 60 - 70 cm. Grube. Moim zdaniem (kompletnego lajkonika ;) w temacie traw) powinien żyć i pięknie rosnąć. Do ziemi wsadzony w zasadzie od razu.
Więc - kiedy pokaże zielone? No kiedy?
Więc - kiedy pokaże zielone? No kiedy?
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
Jeszcze trzeba trochę poczekać. Moje też jeszcze się nie zazieleniły. Trawy zasadniczo późno ruszają z wegetacją poza nielicznymi wyjątkami jak np. turzyca muskengońska.
No to się nieco uspokoiłam. Dziękuję.
- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mariusz_Surowinski pisze:Jest to odmiana miskanta chińskiego, który nie łazi. Jedynie miskant cukrowy jest ekspansywny.
Nie jestem expertem ale mam miskanta srebrzystego ,zebrinum i olbrzymiego..i chyba potraktuję je wszystkie rundupem..tracę nad nimi kontrolę.
Mariusz... zwykle swojego olbrzyma ścinałem jesienią..łodygi przez zimę zdążyły wyschnąć i unikałem rozwiewania "liści" zimą po całej działce. W tamtym roku zostawiłem.Łodygi były całkiem zdrowe a w kątach też żywe pączki..czy próbowałeś zostawić takie ubiegłoroczne i czy takie pędy rozgałęzią się na boki?
Nad miskantem ''Zebrinus'' i ''Giganteus'' nie można stracić kontroli . To gatunki kępowe i szeroko się nie rozrastają . Co innego miskant cukrowy , który musi być posadzony w barierze by nie rozłaził się po ogrodzie .
Ze starych łodyg nic nie wyrośnie i możesz je ściąć .
Ze starych łodyg nic nie wyrośnie i możesz je ściąć .
- Mariusz_S
- Kontakt:
Co do ekspansywności - Amadyn wyczerpał temat.Józef pisze:... zwykle swojego olbrzyma ścinałem jesienią..łodygi przez zimę zdążyły wyschnąć i unikałem rozwiewania "liści" zimą po całej działce..w tamtym roku zostawiłem..łodygi były całkiem zdrowe a w kątach też zywe pączki..czy próbowałeś zostawić takie ubiegłoroczne i czy takie pędy rozgałęzią się na boki?
Co do ścinania - niejednokrotnie zostawiam stare łodygi jako element dekoracyjny.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Kolejny raz łapię się na tym jakim ogrodniczym laikiem jestem.
Dopóki nie zaczęłam czytać tego wątku nawet nie pomyślałam, że trawy mogą być jednoroczne! Uważałam, że tak jak trawnik- trawy ozdobne są... wieczne.
W roku poprzednim posadziłam: dmuszek jajowaty, ostnicę mocną i drżączkę większą- podpowiedzcie mi czy one są jednoroczne czy coś jeszcze z nich będę miała ;)
Dopóki nie zaczęłam czytać tego wątku nawet nie pomyślałam, że trawy mogą być jednoroczne! Uważałam, że tak jak trawnik- trawy ozdobne są... wieczne.
W roku poprzednim posadziłam: dmuszek jajowaty, ostnicę mocną i drżączkę większą- podpowiedzcie mi czy one są jednoroczne czy coś jeszcze z nich będę miała ;)
Amatorka ogrodu
- Mariusz_S
- Kontakt:
Pierwsza -jednoroczna
Druga - wieloletnia, zazwyczaj zim nie przeżywa
Trzecia - jednoroczna
Druga - wieloletnia, zazwyczaj zim nie przeżywa
Trzecia - jednoroczna
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Pennisetum hameln. Czy ona zimuje w gruncie? Jest wieloletnia?
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
Zimuje bez problemu i jest wieloletnia.
No to się ucieszyłam Właśnie do mnie jedzie.
Miskant chiński nadal nie pokazuje zielonego. Czy u kogoś już wyszedł? Błagam, napiszcie, że nie, nerwy mam już zszargane. Oczyma wyobraźni widzę piękną kępę tej trawy w moim ogrodzie (taką jak na waszych zdjęciach) a ona śpi, kurczaczki, no! Mam nadzieję, że nie snem wiecznym...
Miskant chiński nadal nie pokazuje zielonego. Czy u kogoś już wyszedł? Błagam, napiszcie, że nie, nerwy mam już zszargane. Oczyma wyobraźni widzę piękną kępę tej trawy w moim ogrodzie (taką jak na waszych zdjęciach) a ona śpi, kurczaczki, no! Mam nadzieję, że nie snem wiecznym...