Kolejna Storczykomaniaczka:)
- orange30
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolejna Storczykomaniaczka:)
Basiu fajnie, że wróciłaś Ja oczywiście pamiętam
-
- 500p
- Od: 31 gru 2008, o 20:04
Agita, Storczykowa, Orange, Miło mi, że mnie pamiętacie:)
Agito bez przesady, sześć storczyków w rok, przy założeniu że skończy się na tamtych pierwszych trzech, to nie tak znowu mało
W sumie więc jest ich już dziewięć i absolutnie nie mam miejsca na kolejne
Powiem Wam, że te moje bestie zaczynają mi działać na nerwy! Wcale nie chcą kwitnąć. Wszystkie produkują nowe przyrosty: korzenie, liście, pseudobulwy, a pomyśli któryś, że chciałabym jakieś KWIATY?
Falek, którego zdjęć nie pokazałam bo nie mam zamiast zakwitnąć puścił liścia i postanowił mnie uraczyć potomstwem tak wyglądało miesiąc temu:
a tak dzisiaj:
tak, to wszystko jedna roślina nie za dużo trochę? Myślicie, że da radę?
Dwa z jednego oczka - to się często zdarza??
Pozdrawiam,
Basia
Agito bez przesady, sześć storczyków w rok, przy założeniu że skończy się na tamtych pierwszych trzech, to nie tak znowu mało
W sumie więc jest ich już dziewięć i absolutnie nie mam miejsca na kolejne
Powiem Wam, że te moje bestie zaczynają mi działać na nerwy! Wcale nie chcą kwitnąć. Wszystkie produkują nowe przyrosty: korzenie, liście, pseudobulwy, a pomyśli któryś, że chciałabym jakieś KWIATY?
Falek, którego zdjęć nie pokazałam bo nie mam zamiast zakwitnąć puścił liścia i postanowił mnie uraczyć potomstwem tak wyglądało miesiąc temu:
a tak dzisiaj:
tak, to wszystko jedna roślina nie za dużo trochę? Myślicie, że da radę?
Dwa z jednego oczka - to się często zdarza??
Pozdrawiam,
Basia
- orange30
Basiu nie znamy odpowiedzi na to pytanie, ale roślinka wie co robi Trzeba się cieszyć z tego co jest, może wcześniej maluchy Cię uraczą kwiatami niż mamuśka czego oczywiście szczerze Ci życzę Wysiłek dla rośliny wielki, więc musisz troszkę nawozu do moczenia dodać
- pani_storczyk
- 500p
- Od: 15 mar 2010, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Śliczne masz storczyki. Cymbidium wspaniałe i szykują się maluszki
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ładne keiki ci rosną . Keiki się dość rzadko zdarzają, na moje 73 Phalaenopsis tylko 1 ma keiki (2 keiki, jeden już oddzielony). Jak twojemu urosną ładne korzonki, możesz go oddzielić i posadzić osobno. A kwiaty też kiedyś puszczą.
-
- 500p
Orange no własnie mam nadzieję że wie co robi, ale trochę się martwie bo jeszcze w tym samym czasie zaczęła puszczać liścia, to naprawdę dużo na raz!
Chociaż w sumie z tym lisciem to dobrze bo na widok TRÓJKI dzieciaków najpierw sie przestraszyłam że zalałam stożek. No ale skoro liść rosnie to chyba jednak nie zalalłam, prawda?
Witaj Pani Storczyk cieszę się, że podoba Ci się cymbidium:)
Storczykowa, widziałam u Ciebie gdzieś zdjęcie keiki ze ślicznymi korzonkami, to jest to juz oddzielone? Moje maluchy poki co maja po 2 duze listki i ani jednego korzonka
pozdrawiam,
Basia
Chociaż w sumie z tym lisciem to dobrze bo na widok TRÓJKI dzieciaków najpierw sie przestraszyłam że zalałam stożek. No ale skoro liść rosnie to chyba jednak nie zalalłam, prawda?
Witaj Pani Storczyk cieszę się, że podoba Ci się cymbidium:)
Storczykowa, widziałam u Ciebie gdzieś zdjęcie keiki ze ślicznymi korzonkami, to jest to juz oddzielone? Moje maluchy poki co maja po 2 duze listki i ani jednego korzonka
pozdrawiam,
Basia
Pozdrawiam, Basia:)
- Storczykowa
Jak z korzonkami to oddzielone, już rośnie w osobnej doniczce i jak na razie ma się dobrze. Dzisiaj rozwinęło pierwszy kwiat (jeszcze przed oddzieleniem puścił 3 pędy kwiatowe, które na jakiś czas się zatrzymały po oddzieleniu, a teraz znowu rosną). Twoje też kiedyś urosną, ale takie keiki mogą nawet rok byc na roślinie. Trzeba czekać aż się dobrze ukorzeni. Odcina się z ok. 5 cm kawałkiem pędu, na którym wyrósł i tak sadzi.
-
- 500p
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Cieszyć się z bliźniaków!!Raczej rzadko się je spotyka.
- Storczykowa
Po prostu będą 2 keiki obok siebie .
- orange30
Basiu jak podrośnie zrobisz ponowne fotki i doradzimy, na razie niech spokojnie rosną
-
- 500p
Racja dziewczyny, nie ma się co martwić niepotrzebnie, pomartwię się jak już wyrosną im korzonki, poki co cieszę się z przychówku A propos korzonków to chyba będę musiała mamusi w nie jednak zajrzeć bo jakoś podejrzanie wyglądają.
Pamiętacie Dendrobium z poprzedniej strony? To takie podobne do Emma Green? Kupiłam je rok temu na wystawie, kwiatuszki zrzuciło szybko ale.....
To moja własna, najwłaśniejsza psb, całkowicie u mnie urosła Ma już rok, chyba jest dorosła, nie??
Tak przy okazji, czy to jest normalne ze Dendrobium Phal zrzuca liscie ze starej psb? Jak widać 2 ma uschniete (chociaz jakoś nie odpadają) a dwa inne uschły i odpadły.
A tam na dole....
Tak tak, dobrze widzicie, z okazji już drugiego roczku u mnie pojawiła się DRUGA (a w sumie to już trzecia własna) psb!
Pamiętacie Dendrobium z poprzedniej strony? To takie podobne do Emma Green? Kupiłam je rok temu na wystawie, kwiatuszki zrzuciło szybko ale.....
To moja własna, najwłaśniejsza psb, całkowicie u mnie urosła Ma już rok, chyba jest dorosła, nie??
Tak przy okazji, czy to jest normalne ze Dendrobium Phal zrzuca liscie ze starej psb? Jak widać 2 ma uschniete (chociaz jakoś nie odpadają) a dwa inne uschły i odpadły.
A tam na dole....
Tak tak, dobrze widzicie, z okazji już drugiego roczku u mnie pojawiła się DRUGA (a w sumie to już trzecia własna) psb!
Pozdrawiam, Basia:)
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Basiu,jestem z rewizytą,dzisiaj tylko zerkam,na całą kolekcję przyjdzie pora.Obejrzałem tych kilka ostatnich fotek i to jest właśnie to na co z utęsknieniem czekam:pierwsze własne pędziki,korzonki,listki a może i keiki.U mnie coś zaczyna się już "ruszać' ale widzę,pierwsze muszę coś stracić /kwiaty/ aby potem cieszyć się czymś nowym.
A coś już zaczyna się u mnie dziać ...ale o tym już na moim wątku.
A coś już zaczyna się u mnie dziać ...ale o tym już na moim wątku.