Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój ogród w cieniu sosen - EWELINA - 2010 / cz.4

Post »

aleb-azi pisze:Nawóz "startowy" do trawnika tak się nazywa? Nie wiem czy to jest to czego mam szukać w sklepie, czy tylko Twoje określenie pierwszego zasilania. Miałam nawieźć azofoską... Sorki, że nudzę, ale ostrzegałam, że będę podglądać i gnębić :wink:
Nawóz "startowy" to moje określenie :) Po prostu to taki nawóz na start ! Dowolny nawóz z dużą zawartością azotu. Azofoska też może być. Do kolejnych nawożeń stosuje się nawóz z mniejszą il. azotu , za to bogaty w inne mikroelementy .
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Uf... uratowałaś system nerwowy sprzedających, od których wymagałabym nawozu startowego... Ok, teraz już wiem. Podglądam pilnie dalej :D
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z uwagą obserwuję czynności pielęgnacyjne trawnika. Do uzupełnień poszło aż 14 worków ziemi???
Ale warto, obserwując Twój trawnik w sezonie zawsze jestem pełna podziwu dla jego perfekcyjnego wyglądu.
Ja zamierzam zrobić coś ze swoim, prawdopodobnie założę nowy, po lekkiej niwelacji terenu i właściwym przygotowaniu podłoża.
Podoba mi się zestaw bratków i niezapominajek. W głębi ogrodu i na tarasie, to takie ekspresyjne, wesołe zestawienie :lol:
Ewelinko, czy mogę Cię prosić (może na P.W.) o informację na temat wertykulatora, którego używasz? Interesuje mnie głównie jego moc i to jak spisuje się w praktyce. :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Hihihi, a najśmieszniejsze, że widziłam w jakimś centrum handlowym nawóz o nazwie : "nawóz startowy do trawników"!

Ewelino, czy dosadzałaś w tym roku lilie? Pamietam, że w minionym roku sadziłaś Landini, a później wyjeżdżałaś i ominęło Cię kwitnienie. A więc jak, na co liliowego czekasz w tym roku?
Pozdrawiam - Ula
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

aleb-azi pisze:Uf... uratowałaś system nerwowy sprzedających, od których wymagałabym nawozu startowego... Ok, teraz już wiem. Podglądam pilnie dalej :D
To nie tak ... System nerwowy kompetentnych sprzedawców nie ucierpiałby, bowiem niektórzy producenci , np. Wolf Garten , albo grupa Target, nazywają nawozami startowymi te , które stosuje się we wczesnym etapie wegetacji roślin .
"Nawóz startowy"powinien być stosowany przy zakładaniu trawnika,bo powoduje lepsze ukorzenienie i rozkrzewienie trawy.Zalecany jest tez do aplikacji wczesną wiosną ( od marca do kwietnia).
ursulka pisze: Ewelino, czy dosadzałaś w tym roku lilie? Pamietam, że w minionym roku sadziłaś Landini, a później wyjeżdżałaś i ominęło Cię kwitnienie. A więc jak, na co liliowego czekasz w tym roku?
Pozdrawiam - Ula
Mam w tej chwili 6 lub 7 odmian LILII , ale to rośliny z poprzednich sezonów , nowych nie będzie, bo nie dosadzałam . LANDINI już wyłazi z ziemi, podobnie jak Miss Lucy.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

vita pisze:Z uwagą obserwuję czynności pielęgnacyjne trawnika. Do uzupełnień poszło aż 14 worków ziemi???
Ale warto, obserwując Twój trawnik w sezonie zawsze jestem pełna podziwu dla jego perfekcyjnego wyglądu.
Ja zamierzam zrobić coś ze swoim, prawdopodobnie założę nowy, po lekkiej niwelacji terenu i właściwym przygotowaniu podłoża.
Mam mocno zacieniony ogród (duże korony sosen i brzóz) , po zimie na trawniku pojawia się więc miejscami sporo mchu, który wypada podczas wertykulacji. Poza tym mam psa, a raczej sunię - swawolnicę , której wszystko wolno... Łyse miejsca na murawie muszą więc być dosiane i przysypane ziemią . Zwykle wychodzi na to 10-14 worków. Tym razem trawnik został dodatkowo zwałowany, by docisnąć darń do podłoża - długa mroźna , a potem mokra zima , długotrwałe zaleganie śniegu spowodowały "unoszenie" trawnika. Mam nadzieję , a szczerze mówiąc jestem prawie pewna ,że i w tym roku trawnik będzie ładny , niech no tylko ociepli się nareszcie !
Awatar użytkownika
jaroZONE
50p
50p
Od: 3 lut 2010, o 18:13

Post »

Witaj
Obejrzałem twój ogród i jest piękny :shock:
Wszystko masz przemyślane ,dobrane , i uporządkowane wszytko do siebie pasuje ,aż miło patrzeć ,architektura ,ozdoby ogrodowe i rośliny są pięknie wyeksponowane ,każdy szczegół zaplanowany ,nie każdy tak potrafi .Naprawdę jestem zachwycony .
cudnie cudnie i jeszcze raz cudnie. ;:63
Nawet pies pięknie się prezentuje w tym pięknym ogrodzie. :)

Czy to wszytko sama robisz czy zatrudniasz projektanta ?
Mój Romantyczny Ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=35274" onclick="window.open(this.href);return false;

"Nie pozwól aby twoje marzenia zarosły chwastami".
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Ewelinko, cieszę się, że wiosna u Ciebie już zawitała i Twój piękny ogród rozkwita dla Ciebie, a przy okazji także dla nas w kolejnym sezonie. Wazy jak zwykle pięknie się prezentują, zestawienie niebieskiego z żółtym klasyczne, ale zawsze cieszy.
W jakim podłożu sadzisz macierzanki, bo ja mam trochę problem z tymi ozdobnymi, nie bardzo się u mnie dobrze czują.
Twoja magnolia jakoś dotychczas uszła mojej uwagi, a jest naprawdę imponująca. Jaka to odmiana i ile ma lat?
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Witaj Ewelino, widzę, że i do Ciebie zawitała wiosna. Ale ten grad to nie za wesoło. Ta pogoda jeszcze nie raz będzie nas zaskakiwać, ale oby już dała sobie spokój. Może w końcu będzie prawdziwa wiosna. A i Twój trawnik również ucierpiał. Ale znając Ciebie to znowu będzie piękny zielony dywan.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

jaroZONE pisze:Witaj
Obejrzałem twój ogród i jest piękny :shock:
Wszystko masz przemyślane ,dobrane , i uporządkowane wszytko do siebie pasuje ,aż miło patrzeć ,architektura ,ozdoby ogrodowe i rośliny są pięknie wyeksponowane ,każdy szczegół zaplanowany ,nie każdy tak potrafi .Naprawdę jestem zachwycony .
cudnie cudnie i jeszcze raz cudnie. ;:63
Nawet pies pięknie się prezentuje w tym pięknym ogrodzie. :)

Czy to wszytko sama robisz czy zatrudniasz projektanta ?
Dziękuję za wizytę i miłe słowa :)

NIE, NIE ZATRUDNIAŁAM NIGDY , NIE ZATRUDNIAM I NIE ZATRUDNIĘ W PRZYSZŁOŚCI ŻADNEGO PROJEKTANTA ( choć to ostatnio dość modne ). To mój ogród i sama go aranżuję , zmieniam , poprawiam, pielęgnuję... Sprawia mi to zresztą ogromną radość .Ogród to moja pasja. Wymyślanie ogrodowych zakątków to fantastyczne i bardzo twórcze zajęcie, a mój ogród powstawał stopniowo , przez kilka lat i nadal się zmienia, mam więc w razie potrzeby czas na poprawki. Pomysły są moje lub ... podpatrzone w ogrodach i parkach Niemiec, Holandii, Anglii, Włoch... czasem w ogrodach znajomych ogrodomaniaków. Ale staram się być rozsądna - nie wszystko , co mi się podoba u innych nadaje się do mojego ogrodu. Lubię przestrzeń ,dlatego staram się nadmiernie ogrodu nie "zapychać" nadmiarem dodatków. Dwie osie widokowe porządkują w pewien sposób większą część powierzchni. Duże sosny są głównymi elementami , wokół których dokonywane były późniejsze nasadzenia roślin i komponowane elementy małej architektury.Trawnik potęguje ostateczny efekt , a przy tym jest bardzo użyteczny.
Oczywiście , "O gustach się nie dyskutuje" i to , co podoba się jednej osobie , może zupełnie nie odpowiadać innej.
Istnieje jednak kilka prostych zasad, których staram się trzymać : nie należy zderzać zbyt wielu różnych stylistycznie elementów , dobierać wielkość i ilość dodatków ogrodowych do rozmiarów samego ogrodu, wreszcie - warto zadbać o to , by ogród nawiązywał choć trochę do otaczającego krajobrazu, by niemal wtapiał się w okolicę.
Dobranie i dopasowanie do siebie wszelkich elementów to jedna z najważniejszych zasad projektowania czegokolwiek, także ogrodu. :)
kubanki pisze: W jakim podłożu sadzisz macierzanki, bo ja mam trochę problem z tymi ozdobnymi, nie bardzo się u mnie dobrze czują.
Twoja magnolia jakoś dotychczas uszła mojej uwagi, a jest naprawdę imponująca. Jaka to odmiana i ile ma lat?
Aniu, moja MAGNOLIA to popularna "Susan". Ma drobne, ciemnoróżowe kwiaty , ale za to w wielkich ilościach , a na dodatek kwitnie wiosną (V) i powtórnie w sierpniu , choć już mniej obficie. Poza tym jest prawie bezobsługowa, nie przemarza i nie marudzi :) Ma chyba 9 lat.

MACIERZANKI mam na słonecznym skalniaku w piaszczystym , przepuszczalnym podłożu. Te nowe też powędrują na skalniak (jeszcze ich nie posadziłam).Te roślinki lubią stanowiska słoneczne i ciepłe, o przepuszczalnym , niezbyt zasobnym podłożu.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wszystko to mądre, rozsądne słowa,ale jak ciężko to wprowadzić w życie.Jestem początkująca, ogród mam niecały rok i sama już nie wiem jak chciałabym,żeby wyglądał. Czuję,że już robię chaos i pogubiłam się.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Małgosiu - złota zasada : " Zawsze lepiej nieco mniej niż za wiele " :) Dobrze jest też wyrysować w jakimś programie graficznym lub od ręki - na papierze ogólny projekt przyszłego ogrodu. Wtedy łatwiej, krok po kroku, tworzyć poszczególne jego fragmenty.

A teraz ... pachnące zdjęcie , bo na nim FIOŁEK WONNY (Viola odorata):

Obrazek Obrazek

Delikatne i śliczne ...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Na dobranoc BRUNNERA WIELKOLISTNA ( Brunnera macrophylla), która wcześnie tej wiosny rozwija swoje pierwsze kwiatki .

Obrazek
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Ewelinko masz rację o gustach się nie dyskutuje ale o twoim warto bo masz wszystko fajnie pomyślane no i te ciekawe roślinki odpisałaś mi o sposobie skracania przyrostów w kosodrzewinie ,ja tak właśnie robię z wszystkimi kosodrzewinami i też z sosną czarną ,właśnie zaczyna przybierać postać bonzai w rozmiarze xxl

pozdrawiam alina

ogród u stóp klasztoru
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Wesoło się zrobiło w twojej wazie. Uwielbiam połączenie niebieskiego z żółtym. :D
U mnie też padał grad. Ucierpiał i tak już wątły hiacyncik.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”