Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

To są tylko moje domysły .W zeszłym roku miałam to samo :evil: Podlałam Previcurem i bardzo dużą część uratowałam .Jedyny minus to ,to że póżniej zaczęły mi kwitnąć .Długo dochodziły do siebie .
Może ktoś ma inne doświadczenie . :wit
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Ida jutro lecą do sklepu po Previcur, teraz to nie mam już nic do stracenia. Podlać je, nie spryskać tym specyfikiem?
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
Asik78
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 19:50

Post »

Previcur 607 SL :wit

Podlewanie - bezpośrednio po posadzeniu.
Opryskiwanie - środek stosować interwencyjnie, po pojawieniu się pierwszych objawów choroby. Zabiegi powtarzać 2-3 krotnie, co 7 dni.
Pozdrawiam,Asia
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Podlać :!:
robert45
200p
200p
Od: 6 mar 2006, o 12:56

Post »

Aśka68 pisze:
carmen83 pisze:Witam :wit

Mam problem (a bynajmniej wydaje mi sie że to problem) z moimi pomidorkami:

Pomidorki Malinowe Bawole Serce

Jakiś tydzień temu je przepikowałam i szybko zaczęły rosnąć.

Stoją na słonecznym parapecie ale są odizolowane od szyby zazdrostką - aby się nie "przypiekły" od słońca ;:3

Ostatnio zauważyłam że kilka sadzonek ma poskręcane brzegi listków tak że ta skrecona częśc przykleja siedo spodu nieskręconej części liścia. Ta skrecona część liścia jest bardzo cienka, jakby zwiędnięta.

Na pewno przyczyna nie jest brak wilgotności gleby bo pomidorki maja wilgotno.

Co więc może być przyczyną??
Carmen to mamy podobny problem. Moje pomidory(rumba, bawole serce i malinowy) zaczęły też tak zwijać listki i do tego porobiły się białe plamy na listkach. Nie wiem od czego-zgorzel, przypalenie od słońca, za zimno???.
Dodam, że od 2 dni nocują w szklarni, wcześniej - dni wynosiłam je tylko na dzień. Może za krótko się hartowały?.
W dzień w szklarni ciepło i wilgotno w nocy spadek temperatury znaczny mimo, że to szklarnia.

Może ktoś może coś doradzić, Ida74 oceniła, że prawdopodobnie zgorzel a może ktoś ma lepsze wieści :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zgorzel atakuje raczej podstawę łodygi .Przypalenie liści może nastąpić wówczas ,gdy np. delikatne sadzonki owieje zimny wiatr.Takie objawy oprócz wstrząsu termicznego ,
daje również oprysk środkami chemicznymi lub przenawożenie.
Jeśli wierzchołek jest nieuszkodzony ,to w miarę wzrostu rośliny wszystko wróci do normy.
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57

Post »

wanderka pisze:
Zenon pisze:
wanderka pisze:Jakie jest minimum sadzenie od siebie krzakow pomidorow w gruncie? Mam malo miejsca (ok 2 x 3,5 m) i chce je max wykorzystac..
Możesz napisać dla jakiej odmiany, karłowej czy wysokiej i najlepiej podaj nazwę. Od kilku lat uprawiam karłowe jednak nie poradzę Ci jeżeli nie wiem jaka to odmiana. Pozdrawiam.
mam 6 odmian:
-malinowy ozarowski
-zloty ozarowski
-bawole serce
-gigant

I te 2 chyba sa karlowe:
-koralik
-gruszeczka (yellow pear)

Od razu pytanie, czy wszystkie moge poprowadzic na sznurkach czy ktores wymagaja osobnych palikow?
W zasadzie wszystkie pomidory nawet te karłowe lepiej prowadzić przy paliku. Koralik z tego co pamiętam niby odmiana karłowa ale rośnie dość wysoko. W tym roku na próbę będę uparwiać malinowy ożarowski. Co do rostawy to dla wysokich w zależności od prowadzenia na jeden pęd to proponuję 60x70 cm dwa, lub 3 80x80. Jeżeli posadzisz gęściej to łatwiej dopadają choroby grzybowe. Natomiast karłowe sztywnołodygowe 40x40 a wiotkołodygowe (koralik) 60x50. Można prowadzić przy sznurku albo przy lince, jednak wymagane jest odpowiednie rusztowanie. Nie mam doświadczenia w tej kwestii, tak więc tu kończe.
Pamiętajcie o ogrodach...
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cowlick?s Brandywine to hicior
Ten typ zaczał swoją karierę jako bezimienny typ sprzedawany przez Szkółke Cowlick. Zdobył sławe jako zwycieżca testów smakowych Camochef, znany amerykański degustator pomidorów, i nadal jest jednym z jego faworytów. Camochef rozesłał nasiona po świecie, mi. do Niemiec, gdzie je ma ?Amideutsch?, który też się podjął hodowli i dystrybucji do innych.

Dostałem nasiona tego pomidora od lreef, która wysłała 6, czyli może niedużo, ale dosyć żeby je wysiać. Zponiewierałem dwa nasiona, także teraz wysiałem 4, i parę zkiełkowało. Mam nadzieję, że z tego będą dojrzałe i smaczne pomidory, z których mogę wziąć nasiona i je dalej dać komuś.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Brandywine
Brandywine jest chyba najbardziej znanym pomidorem w Stanach Zjednoczonych, i niektórzy uważają, że to też jest najsmaczniejszy pomidor. Istnieje kilka odmian, które się różnią od siebie przede wszystkim kolorem:
Zółty/pomarańczowy ? Yellow Brandywine, sprzedawany też pod nazwa Apricot Brandywine, a może tylko w UK.
Czerwony ? Red Brandywine
Czarny ? Black Brandywine lub True Black Brandywine
Podstawowym kolorem Brandywine to jednak malinowy. Każda firma sprzedająca nasiona lub szkółka też sprzedaje malinowy pomidor Brandywine, najcześciej po prostu jako ?Brandywine?, a czasami jako ?Pink Brandywine?. Znane typy to np. (Brandywine) Sudduth i Glick, ale opinie odnośnie smaku są niejednakowe.
pozdrawiam, Gunnar
marcib
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2010, o 15:15

Post »

Mam nadzieje, że chodowla się uda i jakies foto by się przydało. Nasiona, do nasion jeszcze spora droga.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Brad?s Black Heart
Odmiana Brad?s Black Heart aka Black Oxheart aka Brad?s Black Oxheart powstała najprawdopodobniej w wyniku mutacji. Pomidor ma nazwę od Bradley Gates, który jest właścicielem i głównym hodowcą pomidorów firmy Wild Boar Farms w Kalifornii i znalazł ten pomidor w polu Black Krim. To jest podobno jedyna ciemna (?czarna?) sercowata odmiana, i dlatego może być ciekawa nawet w Polsce. W chwili mojego zamówienia nie była dostępna od Wild Boar Farms i nadal u nich jest ?wyprzedany?, ale kupiłem ją od Baker Creek i Mariseeds.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Stworzy się tutaj widzę największa baza odmian pomidorów, tak trzymać. Melduje, że druga partia pomidorków (posiana 26 marca, w tym Robeson) zaczyna tworzyć liście właściwe, ze wszystkich nasion, nawet starszych nie wykiełkowało jedno. Siałam na sztuki. :heja
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
popiz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 gru 2009, o 23:45

Post »

A co się dzieje z moim pomidorem Bawole serce( póki co tylko jedna sadzonka wysokość około 20 cm) ma jakieś plamki na liściach tych starszych. Też mam podlać tym previcurem- chciałem unikać wszelakiej chemii :(
http://picasaweb.google.pl/Zulkowski/20 ... 4018124738
czas to .......ryba :)
tbet
100p
100p
Od: 2 maja 2007, o 12:15
Kontakt:

Post »

Ja bym wyrzucił.
Pozdrawiam
Zablokowany