Grubosz - Crassula Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Grubosz jak uformowac?

Post »

Witam,
jeżeli tyczy się przesadzania grubosze są bardzo wyrozumiałymi roślinami i nawet podcięcie (lub zniszczenie, złamanie) połowy systemu korzeniowego nie zniszczy ich, a wręcz pobudzi do rozrastania się korzeni.
Może nie jestem specem, ale nie raz przesadzałem grubosze i je odratowywałem i nie uważam tak jak to napisał Grzdyl
przesadzić co prawda tak, ale usunąć jak najbardziej starą część podłoża, a korzenie podciąć na długość 1/3.
Dodatkowo po upływie 3 tygodni podciąć gałęzie o 1/3 swojej długości to sprawi, że mocniej się rozkrzewi.
Podlewać z góry, to nie roślina z terenów wilgotnych tylko suchych.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
Grzdyl
500p
500p
Od: 8 gru 2008, o 00:12

Post »

Majorek, zanim napiszesz przeczytaj co napisał foczers
foczers pisze:nie tak dawno grubosz w ogole nie mial korzeni
a Ty radzisz, by je skrócić o 1/3? Na dodatek korzenie sukulentów rosnących w zbyt mało przepuszczalnym podłożu (a tak jest w tym przypadku) są chimeryczne i nie sądzę, by było ich tu wiele, więc oczywistym jest by obchodzić się z nimi ostrożnie.
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Wręcz przeciwnie nie można się tutaj cackać jak z niemowlęciem 2 miesięcznym.
To prawda w słabo przepuszczalnych, o niskiej zawartości minerałów podłożu korzenie rozwijają się bardzo wolno, niesymetrycznie, ale się rozwijają.
Korzenie grubosza osiągają długość 10 cm nawet po niecałych 2 tygodniach rośnięcia (lub stania w wodzie, bo i takie testy robiłem) wszystko zależy od tego jak ziemia jest napowietrzona (im więcej przestrzeni, a nie zgniłego przylegającego do siebie podłoża tym szybszy wzrost korzeni).
Najlepiej będzie jak kolega/koleżanka pokaże przed przesadzaniem bryłę korzeniową jeżeli będzie krótsza niż 10 cm dam spokój i powiem sadzić tak jak jest, jeżeli dłuższa mówię przynajmniej końcówki.
Oczywiście możesz się ze mną nie zgadzać, gdyż ja wiem swoje Ty swoje, ale nie o to tutaj się rozchodzi.
pozdrawiam. :uszy
Życzę miłego dnia
Tomek.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nic bym nie przycinał na razie a jedynie delikatnie obrał bryłę korzeniową z starej ziemi i przesadził grubosza w nowe podłoże, po miesiącu od przesadzenia można z nim będzie dalej działać. W ziemi przepuszczalnej o prawidłowym składzie podlewanie raz w tygodniu od góry ale nie za dużą dawka wody by go znów nie zalać. :wink:
Awatar użytkownika
k888
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 lut 2010, o 19:34

Post »

Przeglądanie tego wątku jest naprawdę inspirujące, grubosz jakoś nigdy nie wzbudzał u mnie większych emocji... a tu takie cuda ;:138
Zaraz idę po sadzonkę :D
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
ingga
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 10:27
Kontakt:

Re:

Post »

Czarodziej_ pisze: proponowałbym przesadzić go w nową ziemie dla kaktusów wymieszaną pół na pół z żwirem
Czy ten żwir może być taki jak do akwarium?
mniej więcej taki:

Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grubosz - uprawa

Post »

Grubosz i hobbit maja bardzo podobne wymagania.
Można zastosować taki żwirek ale lepszy by był jeszcze drobniejszy (gr. 2-3 mm - jest taki do kupienia, widziałem) lub grubszy piach.

Taki grubosz był na wystawie na zamku Książ. Same drzewko (drzewo) miało metr wysokości, Był do kupienia ale nie spojrzałem na cenę.
Obrazek
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Gaheri
50p
50p
Od: 22 mar 2010, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój grubosz wcale nie chce drewnieć, a ma już około roku. Czy są odmiany, które tego nie robią? Coś robię źle?
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53

Post »

witam nie mogę się doczekać kiedy moje grubosze będą tak okazałe jak wasze, niestety na razie są maleńkie bo zaczynam od szczepek.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

Moje gruboszki na razie tak wyglądają. Wczoraj dokonałam przystrzyżyn. Mam nadzieję, że przez lato zmężnieją.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Kontakt:

Post »

katrina26
Mi się nie podoba jak wykorzystałaś te szczepki, które uzyskałaś z cięcia.
Po co dosadziłaś je do starych roślin?
Moim zdaniem jak podrosną przysłonią główny pień najstarszej rośliny, czyniąc dziwny efekt.
Lepiej byłoby podzielić je na inne doniczki.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

One tam nie rosną :) Zostawiłam je tam po ścięciu, żeby podeschły i zaczęły puszczać korzonki :) Znajdą nowe domy lub nowe doniczki :)
Awatar użytkownika
KARINIA
500p
500p
Od: 9 lip 2009, o 18:52

Post »

Gaheri jak ma dopiero roczek to nie ma się co martwić.Jest jeszcze młodziutki. Na pewno zdrewnieje z czasem :D
Karpek piękne zdjęcie ;:138 ;:138 Prześliczny okaz gruboszka ;:138 ;:138
pozdrawiam wszystkich serdecznie

Moje pieszczochy gruboszki i inne
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”