Przesadzanie dużych iglaków

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Duże iglaki - przesadzanie

Post »

Wierz mi, u mnie był to uzasadniony przypadek...Życie czasem zmusza do takich ruchów :)
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59

Post »

Kiedy najlepiej przesadzić 9-letnie cisy ( C. media Hicksii)?
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja w tamtym tygodniu wykopałem wielki cis ,chyba 15 letni.Ładnie się wykopał z wielką bryłą korzeniową i we dwóch zanieśliśmy na miejsce docelowe.
Także Elu spiesz się.(ktoś coś może innego napisze ja osobiście jestem zwolennikiem wykopywania,zakopywania i przesadzania na wiosnę, z dobrym skutkiem).
A 'Hicksii'-wyjątkowo ładnie się prezentujący cis.Jeden z ładniejszych.Piękna ustepuje tylko moim zdaniem odmianie cisa ,,Dawid''.
Awatar użytkownika
Azarat
100p
100p
Od: 17 sty 2009, o 15:31

Post »

Mam sosnę limbę ok 1,8 m wysokości i chciałbym ją przesadzić bo rośnie blisko innej, większej sosny i jest zagłuszana. Czy można ją teraz obkopać czy to już za późno?
Fallenangelv
---

Post »

Azarat ona już ruszyła?
Powiem tak przesadzałem duże sosny(nie powiem przyjmowały się PRAWIE wszystkie,a te co się przyjęły długo nie mogły dojść do siebie).Sosna nie lubi przesadzania i potarfi zaprotestować.
Można ewentualnie spróbować.Obkopać z duzą bryłą itp-ma najczęsciej system korzeniowy palowy i tu starać się trzeba żeby jak najmniej go uszkodzić.
Ktoś może coś dopisze bo słyszałem(sam przesadzałem marzec-kwiecień do 15)ale podobno pod koniec lata jest lepszy okres do tego tupu operacji.Czekam również na opinie fachowców,żeby potwierdzić lub obalić teorię przesadzania późnoletniego.
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59

Post »

Fallenangelv pisze:Także Elu spiesz się.
Tak też myślałam, dzięki. :wit
Awatar użytkownika
Azarat
100p
100p

Post »

Tak, już zaczęła rosnąć
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Sosna 1,8 m nie zniesie przesadzenia.W najlepszym wypadku obsypie się cała w środku, a zostaną 'pędzelki' na końcach :?
Fallenangelv
---

Post »

Powiem tak ,że na 6 czarnych sosen(pinus nigra) przyjeło się 5 z czego trzy super,dwie walczą ale coś bedzie z tego .Sosna pospolita dwa egzemplarze ponad 1,60cm rosną ..chorowały,kacępiały trzy lata-teraz nie dopoznania :D Jest jeszcze kilka ,,wpadek'',ale nie tragicznie.W sumie jestem zadowolony.Jednak wolę przesadzać duże świerki.Omijam raczej sosny i jodły.
Azarat musisz się zastanowić.Ryzyko jest duże.Ale w sumie mając do wyboru w przyszlości siekierę a ryzyko podjął bym wyzwanie.
Życzę powodzenia. :D Kto nie ryzykuje ten szampana nie pije.
Erik
100p
100p
Od: 30 sty 2010, o 12:55

Post »

WITAM!
Przesadzanie drzew i krzewów robimy wczesna wiosna PRZED ROZPOCZĘCIEM WEGETACJI,odpowiednio wczesne przesadzenie spowoduje minimalne straty transpiracyjne drzewa które w momencie rozpoczęcia wegetacji zregeneruje wiekszosć strat.Zbyt wczesne przesadzenie zle wpływa na późniejszy rozwój drzewa,zbyt poźne może zabić drzewo z powodu niemoznosci regeneracji strat ,i szkokiem spowodowanym zachwianiem równowagi pomiędzy oddawaniem wody(część naziemna) a pobieraniem (częsć podziemna-korzenie).
Ale sprawą najważniejszą jest system korzeniowy drzewa.
Sosny wytwarzaja palowy system korzeniowy ,i w przypadku większych drzew nie mamy możliwosci przesadzenia drzewa bez uszkodzenia korzeni,sosny słabo regeneruja i trudno sie przyjmują.
Cisy maja zwarty system korzeniowy Dzięki czemu można przesadzać sporej wielkosci rośliny bez wiekszego ryzyka.
Pogoda ma zasadniczy wpływ najlepsza POCHMURNA NAWET DESZCZOWA BEZWIETRZNA
najbardziej niekorzystna sucha i słoneczna.
Bardzo dobrze po przesadzeniu sprawdza sie 3 dniowe zalewanie rośliny z cieniowaniem bryły korzeniwej
Awatar użytkownika
Azarat
100p
100p

Post »

W zasadzie to limba urośnie wyższa od tej drugiej sosny (prawdopodobnie P. x rotundata) ale chyba dłużej jej to zajmie. Może przytnę trochę tą większą sosnę, aby "nie wchodziła" na limbę, ale wtedy będzie dziura...

Zdjęcie z wczesnej wiosny w zeszłym roku (jutro wrzucę aktualne):
zdjęcie usunięte z hostingu
Fallenangelv
---

Post »

Azarat limba jak limba,ale ta sosna błotna cudo :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Musze przesadzić te dwie tuje kolumnowe (koło domu). Mają około 2,5 m.

Obrazek
Obrazek

Kiedy najlepiej to zrobić - teraz czy w terminie sierpniowo-wrześniowym ?

najgorsze jest to, że nie wiem czy przesadzanie się uda, bo chyba trzeba będzie wykopać je razem - rosną bardzo blisko siebie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”