Przesadzanie dużych iglaków
Re: Duże iglaki - przesadzanie
Wierz mi, u mnie był to uzasadniony przypadek...Życie czasem zmusza do takich ruchów
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedy najlepiej przesadzić 9-letnie cisy ( C. media Hicksii)?
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w tamtym tygodniu wykopałem wielki cis ,chyba 15 letni.Ładnie się wykopał z wielką bryłą korzeniową i we dwóch zanieśliśmy na miejsce docelowe.
Także Elu spiesz się.(ktoś coś może innego napisze ja osobiście jestem zwolennikiem wykopywania,zakopywania i przesadzania na wiosnę, z dobrym skutkiem).
A 'Hicksii'-wyjątkowo ładnie się prezentujący cis.Jeden z ładniejszych.Piękna ustepuje tylko moim zdaniem odmianie cisa ,,Dawid''.
Także Elu spiesz się.(ktoś coś może innego napisze ja osobiście jestem zwolennikiem wykopywania,zakopywania i przesadzania na wiosnę, z dobrym skutkiem).
A 'Hicksii'-wyjątkowo ładnie się prezentujący cis.Jeden z ładniejszych.Piękna ustepuje tylko moim zdaniem odmianie cisa ,,Dawid''.
Mam sosnę limbę ok 1,8 m wysokości i chciałbym ją przesadzić bo rośnie blisko innej, większej sosny i jest zagłuszana. Czy można ją teraz obkopać czy to już za późno?
-
- ---
Azarat ona już ruszyła?
Powiem tak przesadzałem duże sosny(nie powiem przyjmowały się PRAWIE wszystkie,a te co się przyjęły długo nie mogły dojść do siebie).Sosna nie lubi przesadzania i potarfi zaprotestować.
Można ewentualnie spróbować.Obkopać z duzą bryłą itp-ma najczęsciej system korzeniowy palowy i tu starać się trzeba żeby jak najmniej go uszkodzić.
Ktoś może coś dopisze bo słyszałem(sam przesadzałem marzec-kwiecień do 15)ale podobno pod koniec lata jest lepszy okres do tego tupu operacji.Czekam również na opinie fachowców,żeby potwierdzić lub obalić teorię przesadzania późnoletniego.
Powiem tak przesadzałem duże sosny(nie powiem przyjmowały się PRAWIE wszystkie,a te co się przyjęły długo nie mogły dojść do siebie).Sosna nie lubi przesadzania i potarfi zaprotestować.
Można ewentualnie spróbować.Obkopać z duzą bryłą itp-ma najczęsciej system korzeniowy palowy i tu starać się trzeba żeby jak najmniej go uszkodzić.
Ktoś może coś dopisze bo słyszałem(sam przesadzałem marzec-kwiecień do 15)ale podobno pod koniec lata jest lepszy okres do tego tupu operacji.Czekam również na opinie fachowców,żeby potwierdzić lub obalić teorię przesadzania późnoletniego.
-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak też myślałam, dzięki.Fallenangelv pisze:Także Elu spiesz się.
Tak, już zaczęła rosnąć
Sosna 1,8 m nie zniesie przesadzenia.W najlepszym wypadku obsypie się cała w środku, a zostaną 'pędzelki' na końcach
-
- ---
Powiem tak ,że na 6 czarnych sosen(pinus nigra) przyjeło się 5 z czego trzy super,dwie walczą ale coś bedzie z tego .Sosna pospolita dwa egzemplarze ponad 1,60cm rosną ..chorowały,kacępiały trzy lata-teraz nie dopoznania Jest jeszcze kilka ,,wpadek'',ale nie tragicznie.W sumie jestem zadowolony.Jednak wolę przesadzać duże świerki.Omijam raczej sosny i jodły.
Azarat musisz się zastanowić.Ryzyko jest duże.Ale w sumie mając do wyboru w przyszlości siekierę a ryzyko podjął bym wyzwanie.
Życzę powodzenia. Kto nie ryzykuje ten szampana nie pije.
Azarat musisz się zastanowić.Ryzyko jest duże.Ale w sumie mając do wyboru w przyszlości siekierę a ryzyko podjął bym wyzwanie.
Życzę powodzenia. Kto nie ryzykuje ten szampana nie pije.
-
- 100p
- Od: 30 sty 2010, o 12:55
WITAM!
Przesadzanie drzew i krzewów robimy wczesna wiosna PRZED ROZPOCZĘCIEM WEGETACJI,odpowiednio wczesne przesadzenie spowoduje minimalne straty transpiracyjne drzewa które w momencie rozpoczęcia wegetacji zregeneruje wiekszosć strat.Zbyt wczesne przesadzenie zle wpływa na późniejszy rozwój drzewa,zbyt poźne może zabić drzewo z powodu niemoznosci regeneracji strat ,i szkokiem spowodowanym zachwianiem równowagi pomiędzy oddawaniem wody(część naziemna) a pobieraniem (częsć podziemna-korzenie).
Ale sprawą najważniejszą jest system korzeniowy drzewa.
Sosny wytwarzaja palowy system korzeniowy ,i w przypadku większych drzew nie mamy możliwosci przesadzenia drzewa bez uszkodzenia korzeni,sosny słabo regeneruja i trudno sie przyjmują.
Cisy maja zwarty system korzeniowy Dzięki czemu można przesadzać sporej wielkosci rośliny bez wiekszego ryzyka.
Pogoda ma zasadniczy wpływ najlepsza POCHMURNA NAWET DESZCZOWA BEZWIETRZNA
najbardziej niekorzystna sucha i słoneczna.
Bardzo dobrze po przesadzeniu sprawdza sie 3 dniowe zalewanie rośliny z cieniowaniem bryły korzeniwej
Przesadzanie drzew i krzewów robimy wczesna wiosna PRZED ROZPOCZĘCIEM WEGETACJI,odpowiednio wczesne przesadzenie spowoduje minimalne straty transpiracyjne drzewa które w momencie rozpoczęcia wegetacji zregeneruje wiekszosć strat.Zbyt wczesne przesadzenie zle wpływa na późniejszy rozwój drzewa,zbyt poźne może zabić drzewo z powodu niemoznosci regeneracji strat ,i szkokiem spowodowanym zachwianiem równowagi pomiędzy oddawaniem wody(część naziemna) a pobieraniem (częsć podziemna-korzenie).
Ale sprawą najważniejszą jest system korzeniowy drzewa.
Sosny wytwarzaja palowy system korzeniowy ,i w przypadku większych drzew nie mamy możliwosci przesadzenia drzewa bez uszkodzenia korzeni,sosny słabo regeneruja i trudno sie przyjmują.
Cisy maja zwarty system korzeniowy Dzięki czemu można przesadzać sporej wielkosci rośliny bez wiekszego ryzyka.
Pogoda ma zasadniczy wpływ najlepsza POCHMURNA NAWET DESZCZOWA BEZWIETRZNA
najbardziej niekorzystna sucha i słoneczna.
Bardzo dobrze po przesadzeniu sprawdza sie 3 dniowe zalewanie rośliny z cieniowaniem bryły korzeniwej
W zasadzie to limba urośnie wyższa od tej drugiej sosny (prawdopodobnie P. x rotundata) ale chyba dłużej jej to zajmie. Może przytnę trochę tą większą sosnę, aby "nie wchodziła" na limbę, ale wtedy będzie dziura...
Zdjęcie z wczesnej wiosny w zeszłym roku (jutro wrzucę aktualne):
zdjęcie usunięte z hostingu
Zdjęcie z wczesnej wiosny w zeszłym roku (jutro wrzucę aktualne):
zdjęcie usunięte z hostingu
-
- ---
Azarat limba jak limba,ale ta sosna błotna cudo
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Musze przesadzić te dwie tuje kolumnowe (koło domu). Mają około 2,5 m.
Kiedy najlepiej to zrobić - teraz czy w terminie sierpniowo-wrześniowym ?
najgorsze jest to, że nie wiem czy przesadzanie się uda, bo chyba trzeba będzie wykopać je razem - rosną bardzo blisko siebie...
Kiedy najlepiej to zrobić - teraz czy w terminie sierpniowo-wrześniowym ?
najgorsze jest to, że nie wiem czy przesadzanie się uda, bo chyba trzeba będzie wykopać je razem - rosną bardzo blisko siebie...