Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
linkakaro_l
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 lut 2010, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Juki, draceny i inne-problemy z odmładzaniem i rozmnażaniem.

Post »

Miro78 pisze:
linkakaro_l pisze:
Reva pisze:Wystarczy uciąć kawałek z 2 liścmi i wsadzic do wody-bardzo szybko puszcza korzenie.
Ale tylko liście czy i ten korzeń napowietrzny też musi być w tym kawałku?
:oops: :oops: z samych liści nie puści korzenia.
Sadzonka najlepiej żeby była z dwoma liściami i chyba logiczne,że musi być fragment łodygi.Wydaje mi się,że dwudziestocentymetrowy fragment rośliny byłby w sam raz na sadzonkę.Korzeni wietrznych nie powinno się ucinać,najlepiej je włożyć w ziemię.. :roll:
Tak powinna wyglądać "sadzonka"monstery tu akurat wersja variegata :wink:
Obrazek
No tak tak, oczywiście, że nie chodziło mi o same liście, a o liście z łodygą. Tylko wydaje mi się, że jak ją pierwszy raz rozmnażałam, to pani w sklepie ogrodniczym powiedziała, że muszę pociąć na takie kawałki, żeby przy łodydze były również i korzenie napowietrzne. Ale to było taaaaaak dawno, że dokładnie nie pamiętam.
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Najlepiej by było z korzeniami "napowietrznymi"
Starsza monstera ma długie,młoda łodyga wytwarza z czasem...
Ja pociąłem monsterę na kilka kawałków..nie wszystkie miały korzenie..włożyłem prosto do ziemi,bez ukorzeniaczy i wszystkie się przyjęły.Są już w fazie kilku liści(tzn,że wypuściły po 3-4 liście na tych pociętych łodygach)
boniczka
100p
100p
Od: 2 lis 2008, o 20:10

Post »

Czarodzieju, wklejam zdjęcia mojej juki, którą muszę pociąć, ale nie mam pomysłu, jak to zrobić.
Ten kikut sterczący pocięłam w ubiegłym roku, dałam do ukorzeniacza do juk i puściła tylko sadzonka, która miała pióropusz.
Kikut nie puścił nic.
Oprócz tego pęka pień (?), jak widać na zdjęciu.
Są tu też dwa małe pióropusze.
Może cos pomożesz.

Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczywiście że pomogę tylko daj proszę takie zdjęcie bym widział również pinki pozostałych pióropuszy. :wink:
boniczka
100p
100p
Od: 2 lis 2008, o 20:10

Post »

To jest górna część z pióropuszami. Ona jest wygięta w łuk i zmierza z powrotem w dół.
Jeden pióropusz jest po lewej wśród liści od góry, a drugi, mniejszy, po prawej, od dołu.

Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

boniczka zrób proszę zdjęcia całej juki z dwóch stron ale tak by było widać całą roślinę z doniczką i w miarę ze zbliżenia. Koniecznie dwie strony rośliny. Pojedyncze zdjęcia pióropuszy nie dają możliwości oceny cięć na dalszych elementach rośliny. :wink:
linkakaro_l
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dwa tygodnie temu wsadziłam czubek mojej juki do ziemi, bo puściła piękne korzenie. Kupiłam oczywiście polecaną przez Was ziemię do juk, podlałam ją delikatnie i po tygodniu zauważyłam na ziem nalot pleśni :shock: Co mam z tym zrobić? Od tamtej pory nie podlewałam jej i nie wiem skąd ta pleśń?
x-C-j
---

Post »

zbierz nalot, poprósz piaskiem a jak pojawi się ponownie znów zbierz i zroś porządnie powierzchnię ziemi Topsinem M. Czasami nawet dobra ziemia ma w sobie grzybnię i nie mamy na to wpływu. :wink:
linkakaro_l
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ufff! Dzięki Czarodziej, bo już myślałam, że to początek złego. Nalot zebrałam, ale nie pomyślałam o oprószeniu piaskiem.
linkakaro_l
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Cześć! Wsadzać do ziemi czy czekać na większe korzenie?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
A jeśli wsadzać, to jak duża powinna być doniczka, żebym mogła dosadzić do tej kolejną 1 albo 2 juki?
x-C-j
---

Post »

Poczekaj jeszcze , korzonki są za delikatne jeszcze. Za jakieś dwa tygodnie pokaz je ponownie. :wink:
linkakaro_l
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Cześć, właśnie pocięłam moją monsterę i wsadziłam sadzonki do wody, żeby się ukorzeniły. Wyglądają tak: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Korzeń, który był w ziemi wygląda tak: Obrazek Obrazek Nie wiem, czy od razu wsadzić go do nowej ziemi? Czy w ogóle coś z niego będzie? Na razie wsadziłam go do wody :) .
I jeszcze pozostałe korzenie: Obrazek
Z nich, to chyba już nic nie będzie... A może tez wsadzić je do ziemi i jednak puszczą liście? Czekam na Wasze doświadczone rady!
x-C-j
---

Post »

Pocięte kawałki się ukorzenią ale korzenie wszystkie możesz wywalić do kosza. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”