Kwiaty na bukiety w ogrodzie Krychy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kwiaty na bukiety w ogrodzie Krychy
Krysiu dzięki wielkie
muszę pisać w tym Twoim wątku, bo w tamtym nie wyswietla się mi opcja "odpowiedz"
muszę pisać w tym Twoim wątku, bo w tamtym nie wyswietla się mi opcja "odpowiedz"
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu, nie mogę zapytać w wątku krokosmiowym ;) więc spytam tu: po jakim czasie od posadzenia cebulek powinny zacząć się wybijać? Bo chodzę, oglądam, podgrzebuję te biedne krokosmie i nie mogę się przemóc żeby je w spokoju zostawić i nie sprawdzać czy już się obudziły
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
topinambur?? cóż to takiego, to korzeń jakiś chyba? ciekawe jak smakuje..
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
Topinambur.asiula pisze:co to takiego???
Taka roślina słonecznikowata, która wytwarza bulwy jak kartofle. a te są słodkie.
Kiedyś w stanie wojennym sadziłam, ot tak na wszelki wypadek, gdyby nie było co jeść, a teraz raz czy dwa do roku robię z niego zapiekanki,
- Krycha
J.w.agaM pisze:topinambur?? cóż to takiego, to korzeń jakiś chyba? ciekawe jak smakuje..
- Krycha
Może jeszcze ziemia jest za zimna, ale na pewno powschodzą, mieczyki też długo nie wschodzą. Zobaczysz, któregoś ranka po rosie będą z ziemi wystawać zielone igiełki, a w ogóle powschodziło Ci już coś na działce?Cebulki muszą najpierw zapuścić do ziemi korzonki, dopiero wtedy idą w górę. Ja gdy zaczynałam od tych kupionych w sklepie, bo prócz tych pomarańczowych, które Wam wysyłam mam jeszcze żółte i czerwone, ale dopiero powiększam ich ilość. A więc te kupione w sklepie wschodziły mi przez jakie dwa miesiące, zakwitły malutkim kwiatkiem, a cebulki jesienią miałam jak małe groszki, w tym roku już trochę jest, na przyszły pewnie będę mogła się nimi podzielić.Ann_85 pisze:Krysiu, nie mogę zapytać w wątku krokosmiowym ;) więc spytam tu: po jakim czasie od posadzenia cebulek powinny zacząć się wybijać? Bo chodzę, oglądam, podgrzebuję te biedne krokosmie i nie mogę się przemóc żeby je w spokoju zostawić i nie sprawdzać czy już się obudziły
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
Z roślinek posadzonych w tym roku, to jeszcze nic poza 2 cebulkami lilii od mojej babci Jestem po prostu taki niecierpliwy duch - będę wypatrywała Dzięki KrysiuKrycha pisze: Może jeszcze ziemia jest za zimna, ale na pewno powschodzą, mieczyki też długo nie wschodzą. Zobaczysz, któregoś ranka po rosie będą z ziemi wystawać zielone igiełki, a w ogóle powschodziło Ci już coś na działce?
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Krysiu
Witaj, cebulki krokosmi otrzymałam. Dotarły w całości ,nic nie uszkodzone.
Jeszcze nie sadziłam, ziemia jeszcze u mnie nie wygrzana, słoneczka mało.
Po całej zawierusze jaka dotknęła nasz kraj nie mam na razie nastroju na pracę na działce.
Wezmę się do pracy po niedzieli.
Dziękuję pięknie za cebulki, jak zakwitną to Ci pokażę.
Pozdrawiam
Krystyna
Witaj, cebulki krokosmi otrzymałam. Dotarły w całości ,nic nie uszkodzone.
Jeszcze nie sadziłam, ziemia jeszcze u mnie nie wygrzana, słoneczka mało.
Po całej zawierusze jaka dotknęła nasz kraj nie mam na razie nastroju na pracę na działce.
Wezmę się do pracy po niedzieli.
Dziękuję pięknie za cebulki, jak zakwitną to Ci pokażę.
Pozdrawiam
Krystyna
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu czy Ty to wszystko sama?
Wiem co to praca na takich powierzchniach. Ja miałam wiśnie, maliny, tunele z pomidorami i takie tam a teraz doglądam kwiatki dla przyjemności i gdyby nie kręgosłup to by było całkiem cudnie...
A co robisz z jeżówką? na ziółka? czy sadzonki?
Wiem co to praca na takich powierzchniach. Ja miałam wiśnie, maliny, tunele z pomidorami i takie tam a teraz doglądam kwiatki dla przyjemności i gdyby nie kręgosłup to by było całkiem cudnie...
- Krycha
Wszystko z mężem. Jesteśmy na emeryturkach. a kwiatki to dodatek na przyjemności. Np. wyjazdy .izaziem pisze:Krysiu czy Ty to wszystko sama?
W tym roku wybieramy się na pielgrzymkę. Praktycznie żadnych zapasów gotówki nie mamy prócz dobrze wychowanych dzieci, które w razie czego być może pomogą. Poza tym kwiatki też pracują na siebie, teraz za cebulki krokosmii kupię taczkę, bo jednak uzbierało się parę groszy. Jestem wdzięczna forum, że udostępnił mi swoje łamy. W zeszłym roku za cebulki mieczyków wymieniłam folię na tunelu. Zresztą uwielbiam kwiaty i pracę przy nich.
A co do jeżówki to rośnie, bo rośnie. Trochę rozdałam sadzonek ludziom. Pracy przy niej niedużo, bo szybko rośnie i się nie zachwaszcza. A swoją drogą ciekawa jestem na co jest ziołem.