No tak tak, oczywiście, że nie chodziło mi o same liście, a o liście z łodygą. Tylko wydaje mi się, że jak ją pierwszy raz rozmnażałam, to pani w sklepie ogrodniczym powiedziała, że muszę pociąć na takie kawałki, żeby przy łodydze były również i korzenie napowietrzne. Ale to było taaaaaak dawno, że dokładnie nie pamiętam.Miro78 pisze:z samych liści nie puści korzenia.linkakaro_l pisze:Ale tylko liście czy i ten korzeń napowietrzny też musi być w tym kawałku?Reva pisze:Wystarczy uciąć kawałek z 2 liścmi i wsadzic do wody-bardzo szybko puszcza korzenie.
Sadzonka najlepiej żeby była z dwoma liściami i chyba logiczne,że musi być fragment łodygi.Wydaje mi się,że dwudziestocentymetrowy fragment rośliny byłby w sam raz na sadzonkę.Korzeni wietrznych nie powinno się ucinać,najlepiej je włożyć w ziemię..
Tak powinna wyglądać "sadzonka"monstery tu akurat wersja variegata
Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 lut 2010, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Juki, draceny i inne-problemy z odmładzaniem i rozmnażaniem.
Najlepiej by było z korzeniami "napowietrznymi"
Starsza monstera ma długie,młoda łodyga wytwarza z czasem...
Ja pociąłem monsterę na kilka kawałków..nie wszystkie miały korzenie..włożyłem prosto do ziemi,bez ukorzeniaczy i wszystkie się przyjęły.Są już w fazie kilku liści(tzn,że wypuściły po 3-4 liście na tych pociętych łodygach)
Starsza monstera ma długie,młoda łodyga wytwarza z czasem...
Ja pociąłem monsterę na kilka kawałków..nie wszystkie miały korzenie..włożyłem prosto do ziemi,bez ukorzeniaczy i wszystkie się przyjęły.Są już w fazie kilku liści(tzn,że wypuściły po 3-4 liście na tych pociętych łodygach)
Czarodzieju, wklejam zdjęcia mojej juki, którą muszę pociąć, ale nie mam pomysłu, jak to zrobić.
Ten kikut sterczący pocięłam w ubiegłym roku, dałam do ukorzeniacza do juk i puściła tylko sadzonka, która miała pióropusz.
Kikut nie puścił nic.
Oprócz tego pęka pień (?), jak widać na zdjęciu.
Są tu też dwa małe pióropusze.
Może cos pomożesz.
Ten kikut sterczący pocięłam w ubiegłym roku, dałam do ukorzeniacza do juk i puściła tylko sadzonka, która miała pióropusz.
Kikut nie puścił nic.
Oprócz tego pęka pień (?), jak widać na zdjęciu.
Są tu też dwa małe pióropusze.
Może cos pomożesz.
Oczywiście że pomogę tylko daj proszę takie zdjęcie bym widział również pinki pozostałych pióropuszy.
boniczka zrób proszę zdjęcia całej juki z dwóch stron ale tak by było widać całą roślinę z doniczką i w miarę ze zbliżenia. Koniecznie dwie strony rośliny. Pojedyncze zdjęcia pióropuszy nie dają możliwości oceny cięć na dalszych elementach rośliny.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dwa tygodnie temu wsadziłam czubek mojej juki do ziemi, bo puściła piękne korzenie. Kupiłam oczywiście polecaną przez Was ziemię do juk, podlałam ją delikatnie i po tygodniu zauważyłam na ziem nalot pleśni Co mam z tym zrobić? Od tamtej pory nie podlewałam jej i nie wiem skąd ta pleśń?
zbierz nalot, poprósz piaskiem a jak pojawi się ponownie znów zbierz i zroś porządnie powierzchnię ziemi Topsinem M. Czasami nawet dobra ziemia ma w sobie grzybnię i nie mamy na to wpływu.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Ufff! Dzięki Czarodziej, bo już myślałam, że to początek złego. Nalot zebrałam, ale nie pomyślałam o oprószeniu piaskiem.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Poczekaj jeszcze , korzonki są za delikatne jeszcze. Za jakieś dwa tygodnie pokaz je ponownie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Cześć, właśnie pocięłam moją monsterę i wsadziłam sadzonki do wody, żeby się ukorzeniły. Wyglądają tak:
Korzeń, który był w ziemi wygląda tak: Nie wiem, czy od razu wsadzić go do nowej ziemi? Czy w ogóle coś z niego będzie? Na razie wsadziłam go do wody .
I jeszcze pozostałe korzenie:
Z nich, to chyba już nic nie będzie... A może tez wsadzić je do ziemi i jednak puszczą liście? Czekam na Wasze doświadczone rady!
Korzeń, który był w ziemi wygląda tak: Nie wiem, czy od razu wsadzić go do nowej ziemi? Czy w ogóle coś z niego będzie? Na razie wsadziłam go do wody .
I jeszcze pozostałe korzenie:
Z nich, to chyba już nic nie będzie... A może tez wsadzić je do ziemi i jednak puszczą liście? Czekam na Wasze doświadczone rady!
Pocięte kawałki się ukorzenią ale korzenie wszystkie możesz wywalić do kosza.