Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
A mi to wyglądało na oparzenia słoneczne . jeśli to jest bakterioza to mozesz popróbowac srodkiem ace ok 2 ml na jedną roslinę z woda na1 l
- Mateusz
- 100p
- Od: 13 lut 2008, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pomidory popikowane ok. miesiąc (niecały) temu do wielodoniczek. Pomimo tego, że były pikowane aż pod liścienie, wyciągnęły się, a liścienie opadły i jest dość długi kawałek łodygi. Czy mogę je poprzesadzać do większych doniczek, ale pod same liście właściwe?
Pozdrawiam,
Mateusz!
Mateusz!
- ankha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja mam pytanie, które z niżej wymienionych odmian są samokończące, a które trzeba ogławiać:
Black Brandywine
Black Zebra
Paul Robeson
Cheeroke Purple
Sprite
Bawole Serce.
Może jeszcze macie jakieś sugestie odnośnie wzrostu, rozstawu roślin w gruncie, czy inne uwagi.
Znowu zaszalałam i mam za mało miejsca, a za dużo roślin
Black Brandywine
Black Zebra
Paul Robeson
Cheeroke Purple
Sprite
Bawole Serce.
Może jeszcze macie jakieś sugestie odnośnie wzrostu, rozstawu roślin w gruncie, czy inne uwagi.
Znowu zaszalałam i mam za mało miejsca, a za dużo roślin
Jak masz mało miejsca to do wiaderek i na drzewa. Tak ja miałam jednego roku. Każdy się dziwił, że rosną mi w nich pomidorki, ale to były koktajlowe i z tych wiaderek mi ładnie zwisały, jak kwiatki jakieś, a do tego można łatwo zjeść
- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Trzy koktajlowe będą w donicach na balkonie, ale niestety na drzewach miałyby za mało światła, bo rosną przy płocie od złej strony. Dam radę.
Na drzewa mowisz? w sesnie na galezi wiadro i lodyga zwisa w dol do ziemi? A to ci dobre, chyab wyprobuje.Bogumiła pisze:Jak masz mało miejsca to do wiaderek i na drzewa. Tak ja miałam jednego roku. Każdy się dziwił, że rosną mi w nich pomidorki, ale to były koktajlowe i z tych wiaderek mi ładnie zwisały, jak kwiatki jakieś, a do tego można łatwo zjeść
Ja na razie wpadlam na pomysl, by zostawic pien po scietym drzewie, przybic do niego stelaż niczym parasol i wokolo w donicach bez dna pomidory na sznurkach do stelaza.
- krzysiek1240
- 200p
- Od: 23 lut 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam Krzysiek
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Krzysiek, to nie jest nawóz do pomidorów !
Pozdrawiam! Gienia.
- krzysiek1240
- 200p
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2010, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak! do pomidorów są dedykowane nawozy ze specjalnie dobranymi składnikami i w odpowiednich proporcjach.
Ja kupiłem ... (żeby nie robić komuś reklamy) stosowany od rozsad do większych krzaczków.
Ja kupiłem ... (żeby nie robić komuś reklamy) stosowany od rozsad do większych krzaczków.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Nawozem podlać nie możesz , tylko roztworem nawozu z wodą najcześciej 0,2-0,5 ( na opakowaniu powinny być zalecenia ) . Dawka roztworu - tyle ile trzeba do podlania , nic innego . A tego nawozu , ktory przedstawiasz nie znam , ale myśle ,ze może być dobry , a nawet bardzo ( jeśli do kwiatow ,to pewnie ma podwyższoną dawke fosforu , a tego teraz rosliny potrzebują więcej , przy chłodach ) . Z nawozami jest tak - liczy sie skład chemiczny , bo nazwy robią różne , wiadomo - marketing
- krzysiek1240
- 200p
Jest zalecenie :do roślin domowych pół nakrętki na litr wody raz w tygodniu a do balkonowych jedna nakrętka na dwa litry wody do każdego podlewania.Skład:azot 6 %, azot azotanowy 3,3 %, azot amonowy 2,7 %, fosfor 3 %, potas 6 %, bor 0,01 %, miedź 0,005 %, żelazo 0,03 %, mangan 0,01 %, molibden 0,001 %, cynk 0,002 %.
Pozdrawiam Krzysiek